Waarom kies je voor een slimme oven?

Een slimme oven is een goede toevoeging aan je slimme huis. Los van het feit dat een slimme oven je leven een stukje makkelijker maakt, heeft het ook voordelen op het gebied van veiligheid en het schoonmaken en -houden van je oven. Wat kun je met een slimme oven, en waarom zou je ervoor kiezen? In dit artikel leggen we de voordelen uit.

Ook een echte slimme oven? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is een slimme oven?

Net als slimme lampen, een slimme koelkast of een slimme thermostaat is een slimme oven verbonden met je thuisnetwerk. Dat houdt in dat je het apparaat via internet kunt bedienen. Zo hoef je niet voor je oven te staan om hem aan of uit te zetten, en kun je vanaf de bank met je smartphone of een stemcommando alvast beginnen met voorverwarmen. Ook heeft een slimme oven vaak handige extra functies voor bijvoorbeeld schoonmaken, daarover later meer.

Bedienen met je smartphone

Een van de grote voordelen van een slimme oven is dat hij is verbonden met je netwerk, waar bijvoorbeeld ook je smartphone mee verbonden is. Op die manier kun je dus de oven bedienen met je telefoon, bijvoorbeeld via de app die wordt meegeleverd. Je kunt de slimme oven zelfs verbinden met de rest van je slimme huis, zodat je hem kunt bedienen met stemcommando’s via je slimme speaker, of automatisch de keukenlampen aan kan zetten als de oven voorverwarmt.

Veiligheid

Maar niet alle functies zijn erop gericht om je leven alleen maar makkelijker te maken. Ook op het gebied van veiligheid bieden slimme ovens extra handigheden. Zo kun je bijvoorbeeld de kinderbeveiliging aan- en uitzetten via je smartphone, zodat je kroost niet per ongeluk de deur opentrekt. Ook is het mogelijk een slimme oven te verbinden met je rookmelderssysteem. Mocht er dan iets in brand vliegen, dan krijg je daar meteen een melding van op je telefoon.

Reinigen

Slimme ovens hebben vaak ook extra functies als het gaat om schoonmaken. Vaak beschikken slimme ovens over een zelfreinigingsfunctie, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een espressomachine. Zo hoef je niet zelf meer in de oven te kruipen om hem schoon te maken: je drukt gewoon op de juiste knop in de app, en de oven reinigt zichzelf. Niet alle ovens beschikken over zo’n zelfreinigingsoptie, dus als je het belangrijk vindt, check dan goed de specificaties.