Welke soorten lenzen zijn er voor je camera?

Je camera is natuurlijk het allerbelangrijkste als je gaat fotograferen, maar je lens of objectief komt op een duidelijke tweede plaats. Door de lens komen de beelden je camera binnen, of je nu digitaal of analoog fotografeert. Er zijn verschillende soorten objectieven, dus hoog tijd om een kijkje te nemen welke dat precies zijn.

Toe aan een nieuwe lens? Bekijk het aanbod

Bekijk

Vast brandpunt

Sommige lenzen hebben een vast brandpunt. Dat wil zeggen dat je niet in- en uit kunt zoomen. Als je een object dichterbij of verder weg mooi op de foto wil krijgen, moet je dus zelf gaan bewegen. Dat klinkt onhandig, maar er zit wel een gedachte achter: Omdat je geen zoomfunctie hebt, is de lens zo gemaakt dat hij perfect werkt op een bepaalde afstand. Veelgebruikte brandpuntsafstanden zijn 35mm, 45mm en 50mm, maar er zijn meer opties mogelijk.

Zoomlens

Met een zoomlens kan je wél dichterbij je object komen zonder dat je daar zelf voor hoeft te bewegen. Zoomlenzen hebben een variabele brandpuntsafstand. Daardoor kun je variëren in de afstand waarop je je objecten op de foto zet. Er bestaat digitale zoom, waarmee een computergestuurde berekening wordt gemaakt, en optische zoom, waarbij geen kwaliteitsverlies optreedt. Doorgaans geldt: hoe groter de lens, des te verder je kunt zoomen.

Macrolens

Een macrolens is een speciale vorm van een zoomlens. Waar gewone zoomlenzen vooral verre objecten dichterbij halen, zijn macrolenzen gemaakt om kleine objecten op de foto te zetten - denk aan insecten, vlinders, bloemen of waterdruppels. Macrolenzen zijn vooral goed in het maken van een vervaagde achtergrond, wat een mooi effect oplevert als het object wel heel scherp is. Macrolenzen zijn doorgaans wat duurder dan gewone zoomlenzen.

Objectief kopen

Als je een objectief gaat kopen, moet je dus op een aantal dingen letten. Allereerst moet je zeker weten dat de lens daadwerkelijk op je camera past - er zijn verschillende systemen, vaak merk-specifiek. Daarna kun je gaan bedenken wat je ermee gaat doen. Kies je voor een vast brandpunt, of wil je de vrijheid hebben om in en uit te zoomen? Lenzen kunnen erg variëren in prijs, van amper tweehonderd euro tot duizenden euro’s, dus check vooral eerst Kieskeurig.nl.