Wat kun je allemaal met een multitool?

Een multitool mag niet ontbreken in de gereedschapskist van iedere fervente klusser. Ze zijn gemaakt om zoveel mogelijk klussen tot een goed einde te brengen. Daarvoor gebruik je accessoires, die dan weer speciaal voor één bepaalde klus gemaakt zijn. Zo heb je maar één apparaat nodig voor verschillende klussen. In dit artikel leggen we uit wat je allemaal met een multitool kunt.

Multitool kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Typen

Er zijn twee typen multitools: roterende en oscillerende. Roterende multitools zijn doorgaans wat kleiner, en zijn geschikt voor preciesieklusjes: graveren, het schuren van kleine oppervlakken of het verwijderen van verf uit kleine hoekjes. Oscillerende multitools zijn de krachtpatsers: daarmee kun je, afhankelijk de accessoire die je gebruikt, een veelheid aan klussen uitvoeren. Een goede multitool neemt je veel uit handen, dus het kan de investering waard zijn.

Accessoires

Een multitool valt of staat bij de accessoires die je erbij hebt. Er zijn bijvoorbeeld veschillende soorten zagen, specifiek voor bepaalde klusjes. Ook bestaan er opzetstukken voor het schuren van kleinere oppervlakten, zoals meubels en plinten. Er bestaan accessoires voor het verwijderen van verfresten, voor het weghalen van lijm, en nog veel meer. Welke opzetstukken je nodig hebt, hangt helemaal af van de klus die je gaat doen.

Stroom

Net als bij boormachines kun je kiezen voor een multitool met een accu, of een met een stroomkabel. De meeste multitools werken met een accu: handig, want zo kun je ‘m overal mee naartoe nemen zonder dat je altijd een verlengsnoer nodig hebt. Denk er wel aan om de accu tijdig op te laten, of een reserve-accu aan te schaffen. Multitools met een snoer bestaan ook, maar die zijn minder geschikt voor klusjes buiten de deur. Voor langdurige klussen kan een netsnoer wel een uitkomst zijn.

Tips

Niet alle accessoires werken zomaar met elke multitool. Let dus goed op het merk en type als je een nieuw opzetstuk koopt, en let er ook goed op bij aankoop van je multitool zelf. Bij het kopen van een multitool is het ook handig om te checken welke accessoires al worden meegeleverd, die hoef je dan natuurlijk niet zelf aan te schaffen. Denk ook goed na of je wil investeren in een (extra) accu, zodat je nooit zonder stroom komt te zitten. Op Kieskeurig.nl vergelijk je snel en makkelijk alle multitools.