Handige tips voor het werken met twee schermen

Een computerscherm is leuk, maar met twee schermen kun je een stuk meer. Je hebt meer ruimte, kunt meerdere dingen tegelijk openen, of zelfs de volle breedte van je dubbelscherm gebruiken. In dit artikel geven we je tips over hoe je je tweede scherm aansluit en wat je er allemaal mee kunt doen.

Ook een tweede scherm? Bekijk het aanbod

Bekijk

Welke aansluiting?

Voor je meteen naar de winkel rent, is het handig te bedenken welke aansluiting je wil gebruiken. HDMI is het meest gangbaar, maar dan moet je nog wel een vrije poort hebben. VGA en DVI zijn aansluitingen die ook prima werken, maar die moeten dan wel weer op je laptop of het beeldscherm zelf terugkomen. Mocht je per se twee dezelfde aansluitingen willen gebruiken, dan kun je een splitter aanschaffen. Die splitst het signaal naar twee schermen toe.

Hoofscherm en tweede scherm?

Er zijn meerdere manieren waarop je je tweede scherm kan inzetten. Standaard wordt bij het aansluiten van een tweede scherm het eerste erop gedupliceerd; handig als je bijvoorbeeld een tv of beamer aansluit. Maar voor een gewoon tweede scherm is het beeldscherm uitbreiden een betere optie. Je kunt dan vensters van het ene naar het andere slepen, eigenlijk alsof het één grote monitor is. Via de Beeldscherminstellingen van Windows kom je bij de opties.

Opties

Houd wel met een aantal dingen rekening. Zo moet je zorgen dat je de juiste beeldschermresolutie gebruikt, helemaal als je je televisie of juist je smartphone als tweede scherm gaat gebruiken. Ook kun je beslissen of de Windows-taakbalk wel of niet op het tweede scherm wil tonen, en zelfs welk scherm als je hoofdbeeldscherm wordt gezien. Let ook op het formaat: een extra groot scherm is zeer welkom als je veel met foto- of videobewerkingssoftware werkt.

Monitor kopen?

Ben je om, en wil je een tweede scherm kopen? Als je aan bovenstaande dingen hebt gedacht, is het ook tijd voor wat praktischer zaken. Waar je je hem neerzetten? Past de kleur goed bij de rest van je set-up? Heb je de juiste kabels binnen en heeft je laptop of computer nog voldoende aansluitingen over? En ga je 500 euro betalen voor een curved 4K-scherm, of kan je het met goedkoper model af? Op Kieskeurig.nl vergelijk je de beste beeldschermen en monitors.