Voor- en nadelen van een mobiele airco

Een mobiele airco (ook wel afgekort tot ac) is vaak het eerste type airco waar mensen privé mee te maken krijgen. Er zijn voor- én nadelen aan dit type verbonden.

Mobiele airco kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Plan en vermijd een impulsaankoop

Wanneer iemand een eerste airco koopt, betreft dat vaak een mobiel type. Ergens logisch, want het is een variant waar je niks bouwkundig voor hoeft te installeren. Stekker in het stopcontact, slang uit ’t raam en koelen maar. Ook is het apparaat veelal makkelijk (want op wieltjes staand) verplaatsbaar door het huis. Al moet je je bedenken dat de trap op- en afzeulen minder handig is want deze airco’s zijn loodzwaar! Ook zijn het energieslurpers, wanneer de koeling aan staat – daarover straks meer – verstoken zo maar een paar kilowatt aan elektriciteit. Verder geldt dat een mobiele airco vaak een impulsaankoop is. Als je voor de zoveelste keer op een bloedhete kamer in slaap probeert te worstelen of aan het thuiswerken bent, én er wordt vrolijk een lange periode met temperaturen ver boven de 25 graden voorspeld dan kan zo’n airco ineens bijna een must worden. Probeer die impulsaankoop te voorkomen, want anders is de kans groot dat je misgrijpt en (of) de hoofdprijs betaalt. Buiten het seizoen zijn airco’s vaak moeilijker verkrijgbaar, maar ook goedkoper.

Kubieke in plaats van vierkante meters

Mobiele airco’s zijn alleen geschikt om een ruimte van een maximale inhoud te koelen. De maximale grootte staat vermeld op de verpakking of in de handleiding. Check dat voor aankoop heel goed. En bedenk daarbij dat de capaciteit in kubieke meter wordt aangegeven, da’s heel wat anders dan een vloeroppervlak in vierkante meter. Een kamer van 4 x 10 meter heeft een vloeroppervlak van 40 vierkante meter. Als diezelfde kamer een plafondhoogte heeft van 3 meter, dan is de inhoud van het geheel 4 x 10 x 3 = 120 kubieke meter! En daarmee vallen ruimer bemeten huiskamers als deze al snel af voor het gros van mobiele airco’s. Gelukkig wonen we in ons land veelal in kleinere kamers, dus dat scheelt. Maar wel geldt dat als jij een trap naar boven in de woonkamer hebt, er sprake is van een open verbinding met nog een verdieping. Dat gaat niet lekker werken met een mobiele airco. Zorg dat je de deur(en) van een te koelen kamer altijd dicht hebt bij werkende airco, daarmee maak je de ruimte zo klein mogelijk en hou je het energieverbruik van de airco binnen de perken.

Rok en slang of slangen

Ook een must voor de mobiele airco is een rok voor in het raam. Dat is een soort van tentdoek dat precies in de kieren van het raam te plaatsen is, met behulp van velcro strips. In de rok is een rits verwerkt, die open je precies zover dat de afvoerslang van de airco er doorheen past. Dan de rits strak tegen de slangmond sluiten en klaar. Oogt simpel, maar zorgt ervoor dat de warme buitenlucht niet via een openstaand raam binnenstroomt en de airco extra hard moet werken (en dus nodeloos meer energie verbruikt). Over slangen gesproken: de meeste modellen die je in de winkel aantreft zijn van het enkelslangstype. Er zijn echter ook airco’s met een dubbele slang. Technisch gesproken werken die efficiënter wat zich kenmerkt in een lager energieverbruik. Helaas is dit type airco ook weer wat duurder.

Vaste airco met gesplitste units

Wat energieverbruik betreft is de gesplitste airco – dus met een gescheiden binnen- en buitenunit – het beste. Zo’n apparaat verbruikt beduidend minder dan de mobiele variant en heeft een grotere koelcapaciteit. Ook koelen van meerdere kamers is prima te regelen. Nadeel is dat de aanschaf én inbouwkosten ervan flink hoger zijn. Maar met steeds hetere en langere zomers in het verschiet ben je onder de streep na een paar jaar toch goedkoper uit. Extra voordeel is verder dat de mobiele airco in z’n geheel in bijvoorbeeld je slaapkamer staat. En die kunnen flink wat herrie maken, zeker de budgetmodellen. Daar heb je bij een gesplitste airco geen last van. Ook de buitenunits daarvan zijn allang niet meer de verlopen rammelbakken die je uit oude Amerikaanse films kent. De moderne buitenunit is verrassend stil, zodat de rest van de buurt geen last heeft van jouw koele bries.