Wat moet de luchtvochtigheid in huis zijn?

Vroeger zag je vaker porseleinen bakjes aan radiatoren hangen. Deze waren bedoeld om de luchtvochtigheid in huis te reguleren. Een goede luchtvochtigheid in huis zorgt namelijk voor een aangenaam klimaat waarin de lucht niet te droog maar ook zeker niet te klam is.

De juiste luchtvochtigheid in huis met gemak reguleren?

Bekijk

Wat is luchtvochtigheid?

Als je het hebt over luchtvochtigheid, wordt hiermee de waterdamp in de lucht bedoeld. In de lucht kan een maximaal percentage aan vocht opgenomen worden. In een ideale situatie in huis is dit rond de 40 en 60 procent. Woon je bijvoorbeeld klein? Dan kan de stoom van een waterkoker, van je pannen of van een hete douche al een groot effect hebben op de luchtvochtigheid in huis. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Lucht je huis daarom regelmatig om de balans te bewaren.

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk?

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid heeft zijn weerslag op je fysieke gesteldheid. Een lage luchtvochtigheid leidt in eerste instantie tot droge en geïrriteerde ogen. Als het langer duurt, kun je hoofdpijn krijgen, vermoeid raken en concentratieproblemen krijgen. Te hoge luchtvochtigheid is ook niet goed: boven de 60% kun je last rijgen van verkoudheid, bronchitis en eczeem. Ook voor je huis zelf is de luchtvochtigheid belangrijk: te laag kan houten meubels en vloeren doen scheuren, te hoog zorgt voor schimmelvorming en huisstofmijt.

Te hoog, wat te doen?

Een te hoge luchtvochtigheid kan dus ontstaan door alles wat met stoom te maken heeft. Wees je hiervan bewust en zet de afzuigkap aan bij het koken, gebruik deksels op pannen en ventileer je badkamer goed. Maak ook na het douchen of badderen de muren droog met een trekker en laat natte was zo veel mogelijk buitenshuis drogen. Een ‘natte lucht’ in huis zorgt voor schimmel en is daarnaast moeilijker te verwarmen, wat zorgt voor hogere stookkosten. Daarnaast zul je het vaker benauwd hebben in huis, omdat je lichaam de warmte niet goed kwijt kan in de vochtige lucht. Om extra vocht uit de lucht te halen, kun je op verschillende plekken een vochtvreter plaatsen die dit omzet in water.

Te laag, wat te doen?

Ook een te lage luchtvochtigheid zul je direct merken. Hierbij krijg je al snel last van kriebelige luchtwegen en zogenaamde ‘droge ogen’. Ook je meubels en houten kozijnen lijden onder dit gebrek aan vocht in de lucht. Om dit te voorkomen kun je dus een bakje met water aan je radiator hangen of een speciale luchtbevochtiger kopen. Deze slimme apparaten weten precies wanneer ze in actie moeten komen om de lucht vochtiger te maken en stoppen hiermee als de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt is.