Dit zijn de verschillende modellen koelkasten

Een koelkast is een koelkast, toch? Nou, niet helemaal. Er zijn namelijk verschillende vormen, die elk zo hun eigen voor- en nadelen hebben. Je kunt kiezen voor een tafelmodel, een Amerikaanse koelkast of een dubbeldeurs koelkast. Welke voor jou de beste keuze is, lees je in dit artikel.

Nieuwe koelkast kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Dubbeldeurs

Een dubbeldeurs koelkast is de bekendste vorm van een koelkast in Nederland. Het is een langwerpig apparaat met twee deuren, meestal een grotere boven en een kleinere, vierkante onderin. Achter de kleinere deur zit de vriezer: die is los gebouwd van de koelkast, maar wel in hetzelfde apparaat. Dubbeldeurs koelkasten zijn in veel Nederlandse huishoudens te vinden, al wordt de concurrentie door de Amerikaanse koelkast wel steeds een beetje groter.

Amerikaanse koelkast

Het idee van een Amerikaanse koelkast komt, zoals de naam al zegt, uit de Verenigde Staten. Een Amerikaanse koelkast heeft ook twee deuren, maar in plaats van boven elkaar, zijn die naast elkaar gebouwd. Je vouwt de koelkast als het ware open als je er iets uit wil halen. Omdat het linker- en rechterdeel zijn gescheiden, verlies je minder warmte als je een van de twee deuren opent. Beter voor het milieu, en beter voor de portemonnee, al zijn Amerikaanse koelkasten in de aanschaf vaak wel prijzig.

Tafelmodel

Een tafelmodel koelkast is ideaal voor kleinere keukens. Tafelmodellen zien eruit als gewone enkeldeurs koelkasten, maar dan half zo groot. Daardoor past de koelkast makkelijk onder je aanrecht. Tafelmodellen zijn dan ook erg populair als inbouwkoelkast, maar ook in studentenhuizen en in bijkeukens zie je ze vaak terug. Het grote nadeel van het tafelmodel is de beschikbare ruimte: voor een groot gezin zijn de minder geschikt. De meeste tafelmodellen beschikken ook over een klein vriesvak.

Nieuwe koelkast kopen

Wil je een nieuwe koelkast kopen? Let dan eerst op het model dat je kiest. Je koelkast neemt een prominente plek in je keuken in, dus hij moet er ook wel een beetje goed uitzien. Ook het energielabel is belangrijk, helemaal met de huidige energieprijzen. Let ook goed op de inhoud van de okelkast (aangegeven in liters), en misschien heb je wel een specifieke merkvoorkeur. Op Kieskeurig.nl vergelijk je snel en gemakkelijk alle koelkasten met elkaar.