Kettingzaag kopen? Hier moet je op letten

Weinig apparaten ademen ‘klussen’ zoals een kettingzaag doet. Met een kettingzaag hak je in een mum van tijd flinke boomstronken en takken tot kleine brokken, die je daarna in de hakselaar kunt stoppen of naar de stort kunt brengen. Er zijn verschillende soorten kettingzagen, dus in dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden die je hebt als je er eentje gaat kopen.

Kettingzaag kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Benzine, elektrisch of accu?

Traditioneel werken kettingzagen op benzine, en nog steeds is dat bij de zwaardere modellen af en toe het geval. Benzine geeft meer power, maar het is natuurlijk niet zo goed voor het milieu. Tegenwoordig kun je ook prima kiezen voor een elektrische kettingzaag, die ook ontzettend veel vermogen kunnen leveren. Heb je een grote tuin, of ben je vaak op pad? Kies dan voor een kettingzaag met een accu, zodat je hem overal waar je bent altijd kunt gebruiken.

Zwaardlengte

De zwaardlengte is ook een belangrijk punt dat je in het achterhoofd moet houden. Een lang zwaard (de ‘zaag’ zelf) zorgt ervoor dat je makkelijker door dikkere bomen heen kunt zagen. Aan de andere kant is een kettingzaag met een kleiner zwaard juist weer een stuk handzamer. Welke van de twee voor jou geschikt is, hangt dus af van wat je ermee doet. De meeste kettingzagen hebben een zwaardlengte van tussen de twintig en veertig centimeter, maar er zijn uitzonderingen.

Top-handle

Top-handle is een optie die je vaak tegenkomt bij kettingzagen. Het betekent letterlijk: vasthouden aan de bovenkant. Top-handle kettingzagen hebben een handvat bovenop de zaag, waardoor je hem met twee handen comfortabel kunt vasthouden en je altijd voldoende grip hebt. Extra handig voor zware klussen, dus. Het alternatief is een kettingzaag die meer de vorm heeft van een uit de kluiten gewassen boormachine: handzaam, maar minder krachtig.

Kettingzaag kopen

Los van de prijs en bovengenoemde opties zijn er nog een paar dingen die je in je achterhoofd moet houden. Automatische oliesmering bijvoorbeeld, zodat je dat vieze klusje niet zelf hoeft te doen. Denk ook aan je vingers met handbescherming en een veiligheidsschakelaar. Alle bekende klusmerken hebben kettingzagen in het arsenal, dus als je een favoriet merk hebt, kijk daar dan ook even goed naar - en vergelijk alle modellen met elkaar op Kieskeurig.nl.