Overal in huis snel internet met een homeplug

Wifi is een van de beste uitvindingen uit de moderne tijd, maar sommige plekjes blijven moeilijk bereikbaar, zoals de zolder of de kelder. In die gevallen kan een homeplug uitkomst bieden, ook wel powerline adapter genoemd. Daarmee gebruik je internet over het stroomnetwerk. Hoe dat precies werkt en waarom het voor jou een uitkomst kan zijn, lees je in dit artikel.

Overal in huis snel internet? Probeer een homeplug

Bekijk

Niet overal snel internet

Hoe goed je router ook is, en hoe veel je maandelijks ook betaalt voor je internetverbinding, er zijn altijd plekken in huis waar de verbinding net wat minder is - of ronduit slecht. Het draadloze wifi-signaal kan lastig door dikke muren, plafonds en vloeren heen. Bovendien geldt: hoe verder je van het signaal af bent, hoe slechter de verbinding. Als je toch snel internet wil op zolder, in de kelder of zelfs in de schuur, kan een homeplug de oplossing zijn.

Bekabeld is stabieler

Ook als je verbinding op zich goed is, is wifi sneller vatbaar voor storing. Veel routers gebruiken dezelfde uitzendfrequenties, en daar kan het nogal eens vol worden, helemaal als je in een drukke straat woont. Ook andere soorten signalen kunnen storing veroorzaken. Met bekabeld internet heb je daar in principe geen last van: het signaal gaat direct van je modem naar je computer, televisie of welk apparaat dan ook, zonder dat er een ander signaal doorheen kan komen.

Geen gedoe met kabels trekken

Een uitgebreid, bekabeld thuisnetwerk is misschien wel de beste oplossing, maar dat betekent wel dat je overal kabels moet gaan trekken. Dat is in een nieuwbouwhuis niet zo’n probleem - daar liggen ze zelfs al vaak - maar in oudere huizen, appartementencomplexen of zelfs je eigen tuin is dat wat lastiger. Een homeplug gebruikt de bestaande stroomkabels, die sowieso al door je huis lopen. Zo hoef je zelf geen extra kabels te trekken.

Hoe werkt een homeplug?

De homeplug of powerline adapter bestaat uit twee of meer ‘stekkers’. Het basisstation doe je in het stopcontact, en verbind je via een utp-kabel aan je modem of router. Het basisstation ontvangt nu direct het internetsignaal, en stuurt dat door je stroomkabels heen naar de andere adapters, die je overal in een stopcontact kunt pluggen, zolang het binnen hetzelfde elektriciteitsnetwerk valt. Snel internet, weinig storing, en geen gedoe met kabels: een ideale oplossing.