Handige tips voor gourmetten met Kerst

Het is weer de fijnste tijd van het jaar, dus dikke kans dat je het gourmetstel weer uit de kast haalt. Gourmetten is niet alleen lekker, het is ook nog hartstikke gezellig, hoeveel gasten je ook over de vloer krijgt. Daarom in dit artikel een paar tips die je Kerstdiner nóg een beetje specialer maken.

Gourmetten met de feestdagen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Olie of boter?

Net als bij gewoon koken, heb je bij gourmetten de keuze tussen olie of boter. Welke van de twee je kiest, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Boter heeft als voordeel dat het je vlees en groenten heerlijk knapperig worden, maar na verloop van tijd kan oude boter gaan verbranden. Olijfolie is ook een goede optie: daarmee blijft je vlees lekker mals, maar de kans op spetters is weer een stukje groter. Olijfolie en boter hebben allebei hun voor- en nadelen, dus.

Tafel dekken

Het liefst gooi je natuurlijk al het heerlijke eten dat je hebt ingeslagen meteen op tafel, maar dat is niet zo’n goed idee. Door de warmte van het gourmetstel en de mensen eromheen begint het vlees al een beetje voor te garen, en dat merk je terug in de smaak. Dek de tafel dus in etappes: zet een schaal met lekkernijen op tafel, en vul die bij naarmate de avond vordert. Zo houd je altijd vers vlees, vis en groente, en bespaar je bovendien ruimte op de eettafel.

Vega

Vegetarisch en vegan voedsel wordt ieder jaar populairder, en ook op het gourmetstel komt het meer en meer voor. Er zijn tegenwoordig voldoende vleesvervangers, en dan bedoelen we heus niet alleen groente of tofu. In het vega-schap van de supermarkt vind je vervangers voor de meestgebruikte vleesgerechten, zoals kip, gehakt en hamburgers, maar je kunt ook kiezen voor falafel of groenteballetjes. Bonustip: leg eens een stukje zachte kaas in het pannetje, dat wordt heerlijk!

Gourmetstel kopen

Als je nog snel even een gourmetstel wil kopen, moet je op een paar dingen letten. Allereerst natuurlijk het aantal personen: de meeste gourmetstellen zijn voor vier personen, maar er zijn er ook voor 2, 6 of zelfs 8. De vorm is vooral belangrijk in vergelijking met je eettafel: een rond gourmetstel werkt het best op een ronde tafel. Check ook de grootte van de pannetjes en of er een steengrill- of raclette-optie in moet zitten. Alle gourmetstellen vind je op Kieskeurig.nl.