Haal alles uit je tochtje met een fietscomputer

De lente is in aantocht, dus hoog tijd om je racefiets weer eens uit de schuur te halen. Fietsen is natuurlijk altijd fijn, maar het wordt extra leuk als je ook je prestaties goed kunt bijhouden. Als je dat wil, ontkom je bijna niet aan een goede fietscomputer. In dit artikel bekijken we waar je op moet letten als je een fietscomputer gaat kopen.

Fietscomputer kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Merken

Merkvoorkeur is bij lang niet alle producten belangrijk, maar bij fietscomputers wel. Er zijn een aantal grote spelers op de markt. Garmin is misschien wel de bekendste: veel professionals rijden met de hardware van Garmin, en het bedrijf sponsort ook wielerteams. Twee andere bekende concurrenten zijn Wahoo en Sigma, die allebei meerdere apparaten op de markt hebben. Andere merken die je tegen kan komen zijn Polar, Mio, CatEye en EchoWell.

Functies

Er zitten grote verschillen tussen de verschillende fietscomputers. Goedkopere modellen hebben laten je vooral weten hoe hard je fietst en hoeveel afstand je al hebt afgelegd. Ga je voor een meer geavanceerde fietscomputer, dan krijg je functies als GPS, een kleurenscherm, een hartslagmeter, cadansmeter, en zelfs krachtmeters die je wattage aangeven. Welke functies je allemaal nodig hebt, hangt natuurlijk af van hoe professioneel je het zelf wil aanpakken.

Extra hardware

Duurdere fietscomputers worden vaak met wat extra apparaatjes meegeleverd. De populairste is de hartslagmeter: meestal een band die je rond je borstkas doet om continu je hartslag door te meten. Een ander apparaat dat je soms krijgt meegeleverd is de cadansmeter, waarmee je je trapfrequentie bijhoudt. Wil je helemaal serieus aanpakken, dan kun je kiezen voor een wattagemeter op je pedalen, al is dat in ons vlakke landje lang niet altijd nodig.

Fietscomputer kopen

Ga je een fietscomputer kopen? Los van bovenstaande dingen zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt letten. Wil je bijvoorbeeld een aanraakscherm, of vind je het prima om de knoppen aan de zijkanten te gebruiken? Zoek je er een die volledig waterdicht is, of ben je toch een mooiweerfietser? Vergeet ook niet de app even uit te proberen, want die verschillen ook nogal. Op Kieskeurig.nl vergelijk je snel en makkelijk alle fietscomputers met elkaar. Op naar de lente!