Hoe kun je koffiebonen het beste bewaren?

Koffie kun je doorgaans lang bewaren, soms wel langer dan een jaar. Dat geldt ook voor koffiebonen. In dit artikel leggen we uit hoe lang je koffiebonen kunt bewaren en geven we je tips om ze zo lekker mogelijk te houden, zodat je ook over een paar weken nog kunt genieten van een vers kopje koffie.

Zin in een lekker bakkie? Bekijk hier het huidige aanbod

Bekijk

Hoe lang kun je koffiebonen bewaren?

In een luchtdichte verpakking, dus zoals je ze in de winkel koopt, gaan koffiebonen makkelijk een half jaar of zelfs een jaar mee. Op de verpakking staat aangegeven wat de houdbaarheidsdatum is. Heb je de zak al opengemaakt? Dan heb je nog ongeveer een maand voor de smaak wat begint te verdwijnen. Maar geen zorgen, ze bederven nog lang niet en ziek word je er heus niet van. Kwestie van proeven, dus.

Droog en koud bewaren

Wat voor heel veel houdbare producten geldt, geldt ook voor koffiebonen: bewaar ze zo veel mogelijk droog, koud (maar buiten de koelkast) en donker. Licht zorgt voor warmte, en warmte zorgt ervoor dat de bonen sneller hun smaak verliezen. Ook vocht kan de bonen aantasten. De voorraadkast is dus een prima plek om je koffiebonen te verwaren, maar achterin een keukenkastje of in een doos op zolder kan natuurlijk ook prima.

In de vriezer

De koelkast mag dan geen goed idee zijn, koffiebonen kun je, anders dan je misschien zou verwachten, wel degelijk invriezen. Sterker nog: koffiebonen blijven in de vriezer nog langer goed dan er buiten. Let wel op dat je ze na het ontdooien niet nog een keer invriest, dan gaat de smaak erg snel verloren. Uit een test door koffiekenners kwam vriezerkoffie zelfs iets beter uit de bus dan koffie op kamertemperatuur. Probeer het zelf maar eens!

Tip: bewaar kleine porties

Koffiebonen zijn niet goedkoop, dus misschien kom je in de verleiding groot in te kopen. Dat is niet zo’n goed idee. Met een grootverpakking koffiebonen doe je een flinke tijd, terwijl je de bonen maar een maand kunt bewaren voor ze minder lekker worden. Koop dus niet te veel in, en stop ze na het openmaken van de verpakking in een afgesloten bak of zak. Zo blijft je koffie het langst lekker.