De lekkerste koffievariaties thuis zetten met deze tips

Of je nu een echte koffieliefhebber bent die het liefst sterke espresso drinkt of af en toe gewoon heel erg kunt genieten van een lekker zoete frappuccino: ook thuis kun je de lekkerste koffievariaties zelf zetten. Daar heb je niet eens een luxe espressomachine voor nodig, maar de échte koffieliefhebber heeft deze natuurlijk wel in zijn of haar keuken staan.

Espressomachine kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Melk gebruiken

Een onmisbaar element van veel koffievariaties is melk. Voor een cappuccino, latte machiato of zelfs een luchtige ijskoffie heb je opgeschuimde melk nodig. Je kunt natuurlijk ook gewoon een sterke shot espresso zetten en hier melk aan toe voegen. Ga je aan de slag met een opschuimsysteem? Dan is het belangrijk dat je melk een dikke en luchtige structuur heeft zonder luchtbelletjes. De luchtbelletjes klop je er zelf uit door even met de beker waar je melk in zit op het aanrecht te tikken.

Melk opschuimen

Om melk op te schuimen zijn er verschillende manieren mogelijk. Je kunt het met de hand opschuimen door een hiervoor bedoelde beker te gebruiken maar elektrische opschuimers of een stoompijpje zijn een stuk makkelijker te gebruiken. Gebruik een melkvariant die jij het lekkerst vindt. Dat kan volle melk zijn of havermelk; net wat jij lekker vindt. Je begint vervolgens altijd met het opschuimen van koude melk. Als je een stoompijpje gebruikt, warm je hier vanzelf de melk mee op tijdens het opschuimen. Over het algemeen levert deze methode ook het beste melkschuim op.

Koffiesiropen

Met behulp van koffiesiropen maak jij alle lekkerste koffievariaties. Van de klassieke karamelsmaak tot meer experimentele smaken: met koffiesiropen kun je je drankje zo gek maken als je zelf wil. Om zeker te weten dat je koffievariatie lekker zoet wordt, kun je de siroop het beste toevoegen aan de nog warme koffie en hier vervolgens de melk op gieten. Dit geldt ook wanneer je een ijskoffie maakt. Begin dan met een shot espresso waar je de siroop aan toe voegt, voeg hierna het ijs en dan de melk toe. Roeren kun je eventueel met een rietje waardoor alle smaken zich goed samenvoegen.

Luxe variaties

Natuurlijk kun je met koffie nog veel meer dan een gewone koffievariatie zetten. Is het al wat later op de dag? Maak er dan een Spaanse, Italiaanse of Ierse koffie van door een bijbehorende likeur aan de koffie toe te voegen. Daarnaast vormt een goede espresso ook de basis voor bepaalde cocktails. Denk bijvoorbeeld aan een espresso martini. Hou je wel van wat afwisseling en zet je dagelijks een lekkere koffievariatie thuis? Zorg dan in ieder geval dat je de volgende benodigdheden altijd in huis hebt: koffie(bonen), een goede mok of hoog glas, melk, een melkopschuimer, ijsklontjes, koffiesiropen en rietjes.