Al je eigen klussen doen met een cirkelzaag

Iedereen die van klussen houdt, heeft wel eens een cirkelzaag in z’n handen gehad. Het zijn ontzettend handige apparaten waarmee snel je perfecte rechte lijnen kunt zagen door grof materiaal. Er zijn veel verschillende soorten en maten cirkelzagen, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel leggen we de verschillende opties aan je voor.

Cirkelzaag kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Type

Voor je een cirkelzaag gaat kopen, moet je eerst bedenken wat je er vooral mee gaat doen. Ben je van plan om veel onderweg te zijn of door je hele huis te werken? Dan is een kleinere handcirkelzaag een goede optie. Als je juist vooral grote planken onder handen neemt zonder dat je daarbij de schuur uit hoeft, is een tafelzaag een beter idee. Die zijn vaak een stuk krachtiger dan handcirkelzagen. Er zijn ook modellen die er qua gebruik een beetje tussenin hangen.

Zaagdiepte

De zaagdiepte bij cirkelzagen is natuurlijk ook belangrijk: je wil wel diep genoeg kunnen zagen om door de gehele plank te raken. De meeste cirkelzagen hebben een zaagdiepte van tussen de 5 en 7 centimeter, maar er zijn grotere en kleinere dieptes mogelijk. Voor de meeste klussen in huis is 7 centimeter ruim voldoende. Let erop dat ze zaagdiepte bij cirkelzagen wordt gemeten bij een zaaghoek van 90 graden, dus niet als het apparaat gekanteld is.

Draadloos?

Net als bij de meeste klusapparatuur bestaan er ook bij cirkelzagen draadloze en bedrade versies. Het voordeel van een draadloze cirkelzaag is natuurlijk dat je ‘m overal mee naartoe kunt nemen zonder dat je op zoek hoeft naar een stopcontact. Vaak wordt er bij draadloze modellen wel wat beknibbeld op het vermogen dat geleverd kan worden, en als je accu leeg is, heb je natuurlijk een probleem. Krachtigere cirkelzagen en tafelzagen zijn eigenlijk altijd bedrade apparaten.

Cirkelzaag kopen?

Ga je een cirkelzaag kopen? Bedenk dan eerst wat je er precies mee gaat doen. Kleinere klussen kun je prima af met een minder krachtige (eventueel draadloze) zaag. Het voordeel is dat die doorgaans een stuk goedkoper zijn. Ben je van plan om veel grote klussen aan te pakken? Kies dan voor een tafelcirkelzaag. Er zijn cirkelzagen voor minder dan 100 euro, maar je kunt ook beduidend meer uitgeven. Kijk voor de verschillende soorten en prijzen cirkelzagen op Kieskeurig.nl.