Zuinig printen doe je met deze tips

Ook in het digitale tijdperk waarin we leven, is het maken van een printje soms niet te voorkomen. Hoe meer je print, des te hoger de kosten natuurlijk worden. Daarom geven we je in dit artikel handige tips om zuiniger te printen, zodat je geld bespaart en bovendien het milieu een handje helpt.

Printer kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Vormgeving

Let op de vormgeving van je document. Als het even kan, print dan in elk geval dubbelzijdig af. Bij grote documenten kan het verkleinen van de lettergrootte of zelfs het aanpassen van het lettertype veel pagina’s schelen. Witruimte tussen de regels en alinea’s is mooi, maar het neemt wel ruimte in beslag. Let ook op de marges, zowel aan de boven- en onderkant als aan de zijkanten van de pagina: kleinere marges kunnen je zomaar een paar pagina’s winst opleveren.

Zwart-wit

Als je een nieuwe printer aansluit, staat hij in de meeste gevallen ingesteld op printen in kleur. Dat is natuurlijk mooi, maar vaak is het helemaal niet nodig. Ook als je alleen zwarte tekst print, loont het de moeite om de instellingen op zwart-wit te zetten. Daarmee bespaar je dure inkt uit de kleurencartridge. Moet je toch een keer een foto of een gekleurd plaatje afdrukken? Zet dan de instellingen voor die ene keer even op kleur, en zet hem daarna weer terug.

Cartridges

Iedereen die ze wel eens heeft aangeschaft, weet dat cartridges en toners niet goedkoop zijn. Toch zit er veel verschil in de prijzen. Webshops hebben vaak goede aanbiedingen die ervoor zorgen dat je een cartridge of toner voor een lagere prijs op de kop kunt tikken. Op de lange termijn loont het zeker de moeite om die aanbiedingen af te struinen. Ook op Kieskeurig.nl vind je natuurlijk toners en cartridges, en je ziet meteen waar je de laagste prijs betaalt.

Printer kopen

Ga je een printer kopen? Dan moet je eerst bedenken welke soort je zoekt. Inkjetprinters zijn het goedkoopst, maar kunnen in het gebruik juist weer wat meer kosten dan de duurdere laserprinter. Als je veel print, is het het handigst te kijken naar de prijs per print in plaats van de prijs van het apparaat. Speciale fotoprinters bestaan er ook, maar die zijn vaak weer een tikkeltje duurder. Alle laserprinters, inkjets en all-in-ones vind je natuurlijk op Kieskeurig.nl.