Verschillende soorten printers uitgelegd

Een all-in-one-printer, een inkjetprinter of een laserprinter: er zijn nogal wat verschillende soorten printers op de markt. En dan heb je ook nog speciale fotoprinters die gespecialiseerd zijn in het afdrukken van beelden op hoge kwaliteit. Wat zijn de verschillen, en wat is de beste optie voor jou?

Printer kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Inkjetprinter

Een inkjetprinter is de bekendste soort printer. Binnenin een inkjetprinter zit een spuitkop waar inkt doorheen wordt gestuurd. Via kleine elektrische schokken wordt de inkt op het papier gespoten. Dat gaat heel precies, al heb je wel altijd te maken met kleine, bijna onzichtbare vervagingen. Vooral op glanzend papier doen inkjetprinters goed hun werk. Nadeel is dat de cartridges duur zijn, en dat inkt kan uitdrogen als je niet zo vaak print.

Laserprinter

Een laserprinter werkt niet met een spuitkop, maar met een zogenaamde drum. De laser die de laserprinter zijn naam geeft beschijnt die drum. De toner, zeg maar de inkt, plakt aan de drum, maar alleen op plekken die door de laser worden belicht. Als dat is gebeurd, wordt de drum over het papier gerold, en houd je dus een afdruk over. Laserprinters zijn vooral geschikt voor afdrukken waar scherpe kleurovergangen of teksten moeten worden afgedrukt.

All-in-one-printer

Een all-in-one-printer is geen speciale vorm van een van bovenstaande, maar heeft wel andere functies. Zoals de naam al doet vermoeden heeft een all-in-one-printer meerdere taken. Zo kun je er bijvoorbeeld ook afdrukken mee inscannen. Met veel all-in-one-printer kun je ook kopiëren en faxen versturen, als je dat tenminste ooit nog eens moet doen. Door de verschillende functies zijn all-in-one-printers wel een stukje duurder dan gewone printers.

Andere soorten

Er bestaan tegenwoordig ook led-printers, een variant op de laserprinter die led-lampen in plaats van lasers gebruikt. Led-printers gaan doorgaans langer mee dan laserprinters. Ook zijn er speciale fotoprinters te koop. Die kun je gebruiken als je afbeeldingen in hoge kwaliteit en op dik papier wil afdrukken. Tegenwoordig worden ook 3D-printers steeds betaalbaarder: handig voor als je zelf aan de slag wil en je eigen driedimensionale creaties wil maken.