Wat kun je allemaal met een actioncam?

Wintersporten, mountainbiken, of een hike door een mooi berglandschap: het is allemaal heerlijk om te doen. Het liefst heb je natuurlijk ook videobeelden als herinnering aan je bezigheden, maar steeds je telefoon uit je broekzak halen is niet zo handig. Een actioncam kan de oplossing zijn. Hier lees je alles over de mogelijkheden.

Actioncam kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is een actioncam?

Een actioncam of action camera is een kleine camera die je kunt gebruiken om activiteiten op beeld vast te leggen waarbij je je handen vrij moet houden. Je hoeft dus niet te filmen met je smartphone of digitale camera, want de actioncam doet het automatisch. Meestal bevestig je de actioncam aan je helm, rugtas, of bijvoorbeeld aan het stuur van je fiets. Zo kun jij je volledig focussen op je sportieve bezigheden, maar houd je er wel een souvenir aan over.

Wat kun je allemaal filmen?

In principe kun je natuurlijk alles filmen met een actioncam. Ze worden het meest gebruikt bij de iets meer extreme sporten. Denk bijvoorbeeld aan mountainbiken, skiën en snowboarden, surfen en motorcrossen, maar ook een voetbalwedstrijd of een skydive zijn goed vast te leggen met een actioncam. Ook voor wat minder extreme sporten zijn ze geschikt: een rustig fietstochtje door de duinen of een hike door de bergen wil je natuurlijk ook wel een keertje vastleggen.

Merken

Er zijn veel bedrijven die actioncams maken. De bekendste is GoPro, een bedrijf dat bijna synoniem staat aan actioncams. GoPro was een van de eersten die actioncams maakte die geschikt waren voor consumenten. Ook TomTom, natuurlijk vooral bekend van navigatiesystemen, maakt erg populaire actioncams. Er zijn ook fotografiemerken die actioncams produceren - denk aan Nikon en Sony. Ook de Chinese markt is erg groot, al valt de kwaliteit daarvan soms wat tegen.

Actioncam kopen

Ga je een actioncam kopen? Er zijn een paar belangrijke specificaties waar je op moet letten. Ten eerste de beeldkwaliteit: de meeste actioncams filmen in Full HD, maar er zijn ook steeds meer actioncams die 4K ondersteunen. Denk ook na of je wil dat hij onder water kan filmen, aan de schermverhouding, het aantal megapixel en het aantal frames per seconde dat gefilmd kan worden. Op zoek naar een (nieuwe) actioncam? Op Kieskeurig.nl vind je ze allemaal.