Informatie over waterkokers

Bij een waterkoker is het belangrijk om te letten op de inhoud van de kan. Er zijn waterkokers met automatische afslag, waterniveau-indicator en een kalkfilter. Hier vind je alle informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een waterkoker. Waterkokers zijn in verschillende maten en soorten te verkrijgen. Welke past het beste bij jou?

Thee

Bekijk alle Waterkokers

Inhoud

Er zijn waterkokers met een kleine inhoud, maar ook waterkokers met een grote inhoud. De inhoud ligt tussen de 0,5 en 2 liter.

Automatische afslag

Een apparaat dat voorzien is van automatische afslagfunctionaliteit kan niet droogkoken.

Vermogen

Niet alleen het vermogen is belangrijk voor de snelheid van het bereiken van het kookpunt. Een waterkoker met een open verwarmingselement met bijvoorbeeld een wattage van 1500 watt zal eerder klaar zijn met water koken dan een waterkoker met een gesloten verwarmingselement met hetzelfde wattage.

Waterkoker ontkalken

Met een gesloten verwarmingselement kunnen kalkdeeltjes zich niet meer aan het element hechten. Met een open verwarmingselement zal er kalkvorming ontstaan op het element. Dit betekent dat je de waterkoker geregeld zal moeten ontkalken. Dit ontkalken doe je door de waterkoker tot boven het verwarmingselement voor de helft te vullen met schoonmaakazijn en voor de helft met water. Dit ongeveer een uur laten inweken en daarna meerdere malen grondig naspoelen met water. Het wordt aangeraden om de water/azijn oplossing niet te koken, de werking van azijn kan hiervoor te agressief zijn. Bij hevige kalkaanslag kan je ook pure schoonmaakazijn gebruiken om de waterkoker te ontkalken. Dit dien je echter wel korter te laten inweken en uiteraard ook weer meerdere malen grondig naspoelen.

Temperatuurstand

Als je optimaal van je gezette thee wilt genieten, kun je een waterkoker kiezen die over een temperatuurstand beschikt. Bij het zetten van verschillende soorten thee zijn verschillende temperaturen gewenst. Voor groene thee is dit bijvoorbeeld 70/80 °C. Bij witte thee is dit 95 °C. Door deze functie kun je zelf bepalen tot welke temperatuur je het water wilt verwarmen. De temperatuurstanden variëren meestal tussen 40, 60, 80 en 100 °C.

Energiezuinig

Of je nu een waterkoker gebruikt of het water kookt via het gasfornuis, er wordt evenveel energie verbruikt. Gas is in tegenstelling tot elektriciteit meestal efficiënter. Maar bij het koken van het water in een waterkoker zal deze automatisch afslaan bij het bereiken van de kooktemperatuur (indien de waterkoker over deze mogelijkheid beschikt) en wordt er dus niet meer energie gebruikt dan daadwerkelijk nodig is.

Beste waterkokers
Populairste waterkokers