Informatie over diepvriezers

Nederlanders gooien jaarlijks voor 2,0 tot 2,4 miljard euro aan goed, eetbaar voedsel weg. In de diepvriezer kun je het voedsel langer bewaren en gooi je dus minder snel voedsel weg. Waar je op dient te letten bij de aankoop van een nieuwe diepvriezer lees je hier.

Bij diepvriezers wordt onderscheid gemaakt tussen diepvrieskisten en diepvrieskasten. Om te kijken hoeveel producten in de vriezer kunnen worden bewaard, kijk je naar de netto inhoud. Dit is de werkelijk te gebruiken inhoud.

 Bekijk alle Vriezers

Diepvrieskist

Een diepvrieskist gaat open door middel van een klep die omhoog getrokken moet worden. Een diepvrieskist is bijzonder geschikt als je behoefte hebt aan veel vriesruimte. Veel mensen hebben dan ook een vrieskist als extra vriesruimte. In een diepvrieskist kunnen grote hoeveelheden levensmiddelen worden bewaard. Dus als je bijvoorbeeld veel groente uit de tuin wilt invriezen, is dit ideaal. Het is wel lastig dat de producten op elkaar gestapeld moeten worden. Het hangt dus van jouw persoonlijke situatie af welk model voor jou het meest praktisch is.

Diepvrieskist

Diepvrieskast

Een diepvrieskast gaat open door middel van een deur die links of rechts draaiend is. Het is een stuk overzichtelijker om een diepvrieskast met laden aan te schaffen. Je vind de producten dan eenvoudiger terug. Het praktische aan een tafelmodel vriezer is dat deze vaak gecombineerd kan worden met een tafelmodel koelkast. Ze kunnen naast elkaar of boven elkaar geplaatst worden. Een tafelmodel heeft een kleinere inhoud dan een diepvrieskist of diepvrieskast en is altijd rond de 85 cm hoog.

Model diepvrieskast
Tafelmodel diepvrieskast

Omgevingstemperatuur

Met de omgevingstemperatuur wordt de temperatuur (klimaatklasse) aangegeven waarin het apparaat optimaal functioneert. Het is wel verstandig om bij plaatsing in b.v. garage schuur of bijkeuken goed te kijken naar de omgevingstemperatuur, bij een te koude of te warme omgeving werkt het apparaat niet goed.

SN 10-32 graden
N 16-32 graden
ST 18-38 graden
T 18-43 graden
SN-ST 10-38 graden
SN-T 10-43 graden

Invriescapaciteit vriezer

Het is belangrijk jezelf de vraag te stellen hoeveel je over het algemeen in een keer wilt invriezen. Wil je bijvoorbeeld regelmatig na een eigen oogst, grote hoeveelheden groente snel invriezen? Let dan goed op de invriescapaciteit per 24 uur van de vriezers. Een diepvrieskist kan over het algemeen meer etenswaren invriezen per 24 uur.

Sterren van een vriezer

Een diepvries krijgt naarmate zijn vriescapaciteit een aantal sterren toegewezen. Vrijwel alle diepvriezers hebben de vriesklasse van 4 sterren. Het is pas mogelijk om in een 4 sterren vriezer producten in te vriezen. Bij een koelkast met vriesvak moet je nog wel op het aantal sterren letten. Bij de goedkopere modellen komt 1 of 2 sterren nog wel voor. Deze zijn dan alleen geschikt voor het bewaren van ijsjes en ijsklontjes.

* * * * Het invriezen van levensmiddelen is hierin mogelijk.
* * * Bevroren levensmiddelen kunnen enkele weken bewaard blijven.
* * Bevroren levensmiddelen kunnen enkele dagen bewaard blijven.
* Mogelijkheid tot het invriezen van ijsblokjes.

Etagefrost

Veel diepvrieskasten zijn voorzien van een etagefrostsysteem. Dit houdt in dat je in alle laden kunt invriezen. Toch zijn er modellen waar dit niet mogelijk is. Wanneer de kast niet goed geïsoleerd is, of als de vrieselementen niet door de hele kast verdeeld zijn, is het mogelijk dat een diepvrieskast alleen maar kan invriezen in b.v. de bovenste 2 laden. Je ziet dan vaak boven in de kast 1 of 2 roosters zitten, die de bovenste 2 laden voorziet van extra invriescapaciteit. Wanneer de producten in deze lade(n) zijn ingevroren kun je de producten verplaatsen naar lager gelegen laden.

Door het Etagefrost (ook wel FrostSafe-systeem genoemd) wordt er boven en onder elke lade koude lucht geproduceerd. Hierdoor kun je elke lade zowel voor invriezen als bewaren gebruiken. Het lastige verleggen van de ingevroren producten is nu niet meer nodig.

Invriesschakelaar

Naarmate je etenswaren sneller invriest blijft de houdbaarheidsdatum langer geldig, en ook blijft de smaak en kwaliteit optimaal behouden. Een diepvriezer met een invriesschakelaar dient na de invriestijd handmatig weer uitgeschakeld te worden. Met een invriesautomaat schakelt de diepvriezer na afloop van de invriesprocedure automatisch weer op normaal vriezen terug. Dit levert een bijdrage tot het besparen van energie.

NoFrost-techniek

Met de NoFrost-techniek behoort het ontdooien en dus het leegmaken van de diepvriezer tot het verleden. De diepvriesproducten worden met gekoelde circulatielucht ingevroren en de luchtvochtigheid naar buiten getransporteerd, er ontstaat geen ijsafzetting en dus hoef je de vriezer nooit te ontdooien.

Bewaartijd bij stroomuitval

Het is ook goed om op de bewaartijd bij stroomuitval te letten. Kies je voor een wat langere bewaartijd bij stroomuitval, dan kom je niet voor verrassingen te staan als de stroom een paar uur is uitgevallen.

Beste vriezers
Populairste vriezers