Informatie over videocamera's

Let bij camcorders op de volgende aspecten. Kan een camcorder filmen in full-hd? Heeft hij beeldstabilisatie, beschikt hij over een touchscreen, en wat voor geheugenkaart past erin? Hier lees je alles over waar je op moet letten bij de aankoop van een camcorder.

Bekijk alle Videocamera's

Full HD

Full-hd was tot voor kort de hoogst mogelijke kwaliteit voor consumentencamcorders maar is ingehaald door 4K ultra hd. Wanneer je filmt in full-hd wordt er gefilmd in een resolutie van 1920x1080 pixels. Belangrijk is ook dat de camera kan filmen in de progressive modus. Progressive wil zeggen dat alle beeldlijnen elke cyclus in één keer worden ververst. Dit wordt ook wel genoteerd als 1920x1080p.
Sommige camcorders filmen in de interlaced modus (1920x1080i). Hiermee worden eerst alle even, en dan alle oneven beeldlijnen ververst. Dit kan soms een wat streperig effect geven bij snel bewegende beelden.

4K Ultra HD

De 4K ultra hd resolutie is momenteel de hoogste resolutie waarmee je filmen kunt. Wanneer je filmt in de 4K ultra hd resolutie, dan film je met 3840 x 2160 pixels. Ultra-hd heeft een veel hogere pixeldichtheid dan full-hd. Wanneer je een 4K film bekijkt op een daarvoor geschikte 4K televisie dan kijk je naar beelden met een 4x hogere resolutie in vergelijking met Full-HD. Op dezelfde oppervlakte waar bij full-hd 1 pixel aanwezig is, zitten er bij ultra-hd maar liefst 4.

Wanneer je van de maximale kwaliteit van 4k ultra hd wilt genieten is het zaak dat zowel de bron (signaal / opgenomen film) áls de tv waar je op kijkt ultra hd ondersteunen.

Beeldkwaliteit camcorder

De kwaliteit van je opnames worden voor een belangrijk deel bepaald door de beeld-chip en de lens van de videocamera. Bij videocamera's worden de beelden gecomprimeerd (bv MPEG2, MPEG4, AVCHD) om de omvang van het bestand klein te houden. Op deze camera’s kun je instellen hoe sterk deze compressie moet zijn. Hoe sterker de compressie, hoe langer je kunt filmen, maar de kwaliteit wordt bij elke stap minder. De kwaliteit is afhankelijk van de ingestelde bitrate in Mega bits per seconde (Mbps). Hoe hoger deze waarde hoe meer opslagruimte er vereist is, maar hoe beter het beeld is. Deze waarde loopt van ca. 5 Mbps voor de laagste kwaliteit, tot ca. 28 Mbps voor de hoogste Full HD kwaliteit.

Videocamera met WiFi

Wanneer de camcorder over wifi beschikt kun je via deze wifi verbinding je filmbeelden draadloos versturen naar je pc of laptop
Tevens is het bijvoorbeeld mogelijk om de beelden rechtsteeks te uploaden naar sociale netwerken als youtube of facebook, of de beelden, al dan niet rechtstreeks, op je smartphone te bekijken.
Soms is het zelfs mogelijk om je camcorder via je draadloze wifi netwerk beelden te laten uploaden naar een website. Op deze manier kun je de camcorder als beveiligingscamera of babyfoon gebruiken.

Lichtgevoeligheid camcorder

De gevoeligheid voor licht wordt bij videocamera’s uitgedrukt in het Lux-getal. Hoe lager deze lux van een camcorder hoe beter hij kan filmen met weinig licht. Als je regelmatig binnenshuis wilt filmen, zonder gebruik van een videolamp, dan is het zaak om voor een camera te kiezen met een zo laag mogelijk LUX-getal.

Actioncam

actioncam Een actiecam of actie camcorder is een camcorder die speciaal ontwikkeld is voor “ruig” gebruik.

Deze camcorders hebben zelden bewegende delen, zijn vaak stootvast en stof- en waterdicht. Veelal worden ze geleverd met bevestigingsmiddelen om de camcorder te monteren op bijvoorbeeld een helm, fiets, auto of surfplank.

Een speciale vorm van een actioncam is de dashcam.
Deze monteer je in de auto en je kunt de beelden daarvan gebruiken als bewijslast bij incidenten of als onderdeel van je reisversag bijvoorbeeld.

3D videocamera

3D camcorder Er zijn ook camcorders die kunnen filmen in 3d. Filmen in 3d is natuurlijk pas interessant als je ook beschikt over een 3d-tv. Een camera kan pas écht in 3d filmen als deze beschikt over twee onafhankelijke lenzen.

Er zijn ook camcorders met één lens die in 3d filmen door wat ‘trucjes’ uit te halen. Deze manier van 3d filmen geeft echter beduidend mindere resultaten dan wanneer er gefilmd word met een camcorder met twee onafhankelijke lenzen.

Videomontage

Om van jouw video bijvoorbeeld een dvd te kunnen maken, inclusief fraaie overgangen, teksten en een keuzemenu, heb je speciale software nodig. Bij de aanschaf van een videocamera wordt vaak bewerkingssoftware meegeleverd, maar is vaak beperkt in zijn mogelijkheden. Met programma’s als Adobe Première (Elements), Pinnacle Studio en Magix Video de Luxe bieden je een scala aan mogelijkheden om een fraaie eindmontage te maken.
Om de videobeelden over te kunnen zetten naar je computer moet de videocamera beschikken over een usb 2.0, usb 3.0 of Firewire-aansluiting (IEEE 1394).

CCD / CMOS

Een CCD of CMOS is een lichtgevoelige en elektronische sensorchip die zich achter de lens van de camera bevindt.  Het aantal pixels op deze chip en de afmeting van de chip bepalen samen met de lens, de kwaliteit van de opnames. Hoe groter de CCD/CMOS hoe beter het beeld zal zijn, met name onder slechte lichtomstandigheden.

De meeste videocamera's beschikken over 1 beeldchip, maar sommige camera’s beschikken over 3 beeldchip’s. Een camera met 3 chips registreert de kleuren rood, groen en blauw elk op een eigen chip waardoor er een betere kleurweergave, een grotere beeldscherpte en meer details in het beeld worden weergegeven. Bovendien geeft een camera met 3 beeldchips een veel beter beeld onder slechte licht-omstandigheden.

Zoomlens

Op de meeste videocamera's treffen we een zoomfunctie aan waarmee je het onderwerp dichterbij kan halen en daardoor groter in beeld kan krijgen.We onderscheiden hierbij de optische en de digitale zoom.

De meeste videocamera’s hebben een optische zoom van 10 tot 30 x en een digitale zoom van 300 tot 400x. De optische zoom haalt het onderwerp naar je toe door bepaalde lensdelen van het objectief t.o.v. elkaar te laten verschuiven. Bij een digitale zoom wordt een deel van het beeld alleen maar uitvergroot met behulp van speciale software en op deze manier lever je veel aan kwaliteit in. Je zal merken dat het lastig wordt om tijdens het inzoomen de camera goed stil te houden, met als resultaat onrustige en schokkerige beelden.

Veel digitale videocamera’s zijn om die reden uitgerust met een optische of digitale beeldstabilisator. Deze functie corrigeert dan automatisch de trillende bewegingen van je hand en de opnames zullen hierdoor rustiger en stabieler worden.

LCD videocamera

De meeste videocamera's zijn uitgerust met een lcd-scherm en deze functioneert als zoeker en afspeelscherm waarop je je gemaakte opname’s kunt bekijken. Let bij de aanschaf van je camera op de grootte van dit scherm, hoe groter dit scherm des te prettiger het kijkt. In veel gevallen hebben de camera’s die filmen in het 16:9 formaat ook een breedbeeld lcd-scherm.
Vaak zijn de camcorders voorzien van een touchscreen waarmee de bediening van de camera wat intuïtiever wordt.

Beste videocamera's
Populairste videocamera's