Informatie over vaatwassers

Is je vaatwasser aan vervanging toe en zoek je een nieuwe? Afwassen is een vervelend klusje en ben je eenmaal een vaatwasser gewend, dan kun je niet meer zonder. Wanneer je een nieuwe afwasmachine aanschaft, let dan goed op de plaatsing, de energieklasse en het geluidsniveau.


Bekijk alle Vaatwassers

Energieverbruik, was- en droogresultaat van de vaatwasser

Zoals bij alle huishoudelijke apparaten is ook bij de vaatwasser het water- en energieverbruik van belang. De aanschaf van een energiezuinig apparaat kan de energierekening aanzienlijk verlagen. Fabrikanten zijn verplicht om bij vaatwassers de energieklasse (A t/m G) te vermelden. Naast de energieklasse worden ook het was- en droogresultaat aangeduid met de letters A tot en met G. De meeste vaatwassers beschikken over een A-label voor zowel energieverbruik als wasresultaat en een B-label voor droogresultaat. Vaatwassers die beschikken over een Zeoliet-techniek drogen bij lage temperatuur extra zuinig. Voor alle vaatwassers geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt. Het ecoprogramma of afwassen op een temperatuur van 40 tot 50 graden kan dus op jaarbasis veel schelen. Zorg er dan wel voor dat de borden zijn schoongeveegd, anders wordt de vaat niet schoon.

De meeste afwasprogramma's verbruiken tussen de 10 en 18 liter water en tussen de 0,80 en 1.20 kWh stroom per afwasbeurt, uiteraard afhankelijk van de belading en de vervuiling van de vaat. Moderne afwasmachines zijn uitgerust met speciale sensoren die voor elke vaat meten hoe hoog de vervuilingsgraad is. De duur, de kracht en de waterhardheid van het programma worden hierop aangepast en water wordt indien mogelijk hergebruikt. Dit scheelt in energie- en waterverbruik. De optie 'halve belading' zorgt ook voor een reducering van het water- en stroomverbruik, echter dien je deze optie alleen te gebruiken bij een kleine hoeveelheid vaat.

Geïntegreerd of volledig geintegreerd

Een inbouwvaatwasser kan deels geïntegreerd of volledig geïntegreerd worden in de keuken. Bij een geïntegreerde vaatwasser blijft het bedieningspaneel zichtbaar vanaf de buitenkant. Bij een volledig geïntegreerde afwasmachine wordt het apparaat volledig weggewerkt en aangepast aan jouw keuken met het bedieningspaneel onzichtbaar in de bovenrand van de vaatwasser. Ben je geïnteresseerd in een inbouwvaatwasser dan kun je het beste kijken in de productgroep inbouw vaatwasser.

Vrijstaand
Onderbouw

Geïntegreerd
Volledig geïntegreerd

Vrijstaande vaatwasser of inbouwvaatwasser

Er zijn twee verschillende soorten plaatsingsmogelijkheden van een vaatwasser: een vrijstaande plaatsing of een ingebouwde plaatsing. Een vrijstaande afwasmachine staat in het geheel niet in contact met een aanrechtblad of keukenkastje. Is de vrijstaande vaatwasser geschikt voor onderbouw dan kun je na verwijdering van het bovenblad het apparaat onder het aanrechtblad plaatsen. Bijna alle vrijstaande vaatwassers zijn tegenwoordig geschikt voor onderbouw. Een (standaard) aanrechtblad van 60 centimeter diep is hierbij noodzakelijk. Vergelijken we een vrijstaande vaatwasser en een inbouwvaatwasser met dezelfde specificaties op afwasgebied, dan is het vrijstaande model doorgaans een stuk goedkoper in aanschaf.

Afmetingen en aantal couverts van de vaatwasser

De standaard hoogte van een vaatwasser is 85 cm, wat ook de hoogte van het aanrechtblad is. De breedte van een afwasmachine is vaak 60 cm, al zijn er ook vaatwassers op de markt die 45 cm breed zijn. Ideaal voor een éénpersoonshuishouden of voor huishoudens met een beperkte ruimte in de keuken. Deze standaard afmetingen gelden voor zowel de vrijstaande apparatuur als voor de inbouwapparatuur. Het aantal couverts geeft aan hoeveel eetgerei per persoon in de vaatwasser past. Een 45 centimeter brede afwasmachine kan om en nabij de 8 couverts herbergen en een 60 cm brede vaatwasser om en nabij de 12 couverts. Uiteraard is dit afhankelijk van de diepte van het apparaat en hoe flexibel de inrichting is van het model.

Vaatwasprogramma's

Een kort programma, een voorspoelprogramma, een ecoprogramma en diverse automatische programma's met diverse temperaturen: vaak is er keuze genoeg. Een automatisch programma van 60 of 70 graden gebruik je wanneer er pannen of andere zwaarbevuilde vaat in de vaatwasser zit. Ontbijtbordjes, glazen en bestek hebben een minder hoge temperatuur nodig voor de reiniging en een automatisch programma van 40 of 50 graden zal dan zeker volstaan. Wanneer je vaak over zeer vuile vaat beschikt of wanneer je aangekoekte vaat hebt dan kan een voorspoelprogramma erg handig zijn. Deze weekt het vuil los met een korte sproeisessie alvorens te starten met het door jou gekozen afwasprogramma. Wil je na het eten de afwas snel in de kasten hebben zodat je er verder niet meer naar om hoeft te kijken? Let er dan op of de vaatwasser die je op het oog hebt, beschikt over een extra kort programma. Er zijn machines die binnen een half uur na het diner de vaat schoon en droog hebben. Dit kan zo snel omdat de etensresten in dat tijdsbestek nog niet aan het servies gehecht zijn. Een ecoprogramma of een aparte ecoknop zorgt ervoor dat er zuiniger wordt afgewassen. Er wordt energie bespaard, maar hoeveel dit is verschilt per afwasmachine en per afwasbeurt. In veel gevallen bespaart het ecoprogramma ook water, maar er zijn ook vaatwassers die juist meer water verbruiken bij de selectie van het ecoprogramma.

Zout en glansspoelmiddel of toch vaatwastabletten?

De 3-in-1 afwastabletten worden steeds populairder. Je hoeft hiermee niet meer te rommelen met extra zout en glansspoelmiddel. Fabrikanten spelen hierop in en hebben afwasmachines ontwikkeld met een speciale 3-in-1 functie. Dankzij deze functie behouden glazen hun glans en komt de vaat schoon en droog uit de afwasautomaat. Mocht er geen gebruik worden gemaakt van deze tabletten, dan kan de functie worden uitgeschakeld. Alle programma’s worden vervolgens weer automatisch aangepast aan het gebruik van apart afwasmiddel, zout en glansspoelmiddel. Uiteraard blijven afwas en droogresultaat onveranderd. De 3-in-1 tabletten zijn erg makkelijk in gebruik, echter zijn losse producten goedkoper in aanschaf. Het gebruik van losse producten is aan te raden in gebieden met hard water. De benodigde hoeveelheid zout en glasspoelmiddel is namelijk groter bij hard water.

Extra functies en opties van de vaatwasser

De fabrikanten van vaatwassers zitten niet stil en werken steeds meer aan het gebruiksgemak van de machines. Zo beschikken vele vaatwassers inmiddels over de mogelijkheid om de volledig beladen bovenkorven in hoogte te verstellen. Ook bordenrekjes kunnen vaak worden neergeklapt zodat er nog meer grote potten en pannen in de onderste korf passen. Bij de aankoop van een vaatwasser is het belangrijk een apparaat te kiezen dat qua indeling en afwasprogramma's aansluit bij jouw behoeften. Heb je bijvoorbeeld regelmatig kleine hoeveelheden af te wassen, dan is een apparaat met de optie 'halve belading' of met een kort afwasprogramma wellicht iets voor jou. De optie 'halve belading', welke hierboven al is uitgelegd, zorgt voor een reducering van het water- en stroomverbruik, en is handig wanneer je geen vol beladen vaatwasser heeft.

Vaatwasserdisplay: startuitstel en resttijdindicatie

Een display op een vaatwasser geeft informatie over bijvoorbeeld het programmaverloop, de resttijd van het gekozen programma en over andere gedane instellingen. Bij de vaatwassers die zijn uitgerust met een startuitstel programma kun je de start van het programma uitstellen (vaak tot maximaal 24 uur). Je kunt het programma om bijvoorbeeld 18.00 uur starten met een uitstel van vier uur. Vier uur later begint de machine pas aan zijn programma. Voor mensen die nachtstroom gebruiken kan dit behoorlijk schelen in de energiekosten. Wanneer op het display de resttijd zichtbaar is, zie je in minuten de totale duur van het gekozen programma teruglopen totdat deze klaar is. Je hebt dan tussentijds een goede indicatie hoe lang je nog moet wachten.

Geluidsniveau van de vaatwasser

Heb je een open keuken, let dan op het geluidsniveau van het apparaat. Het kan hinderlijk zijn als het geluid van de vaatwasser overheerst als je zelf in het woongedeelte televisie kijkt. Wij raden je aan om, als je in het bezit bent van een open keuken, een afwasautomaat aan te schaffen met een geluidsniveau van maximaal 47 dB. Er zijn al vaatwassers met een geluidsniveau van 40 dB. Deze zijn zeer stil te noemen. Let er op dat sommige fabrikanten het geluidsniveau van vrijstaande machines opgeven wanneer deze is ondergebouwd onder het aanrechtblad. Een ondergebouwde vaatwasser zal ongeveer één of twee decibel minder geluid maken gedurende het programma dan een vrijstaand model.

Waterbeveiliging (aquastop) en kinderbeveiliging

De eerste beveiliging betreft er één tegen wateroverlast. Bij een defect aan de vaatwasser zorgt een aquastop er voor dat de watertoevoer wordt afgesloten zodat er geen wateroverlast optreedt. De aquastop zorgt dus voor optimale veiligheid, ook bij eventuele stroomuitval. Heb je kinderen en wil je voorkomen dat de afwasmachine wordt geopend wanneer deze aanstaat? Vaatwassers met een deurvergrendeling of kinderbeveiliging zorgen ervoor dat de deur vergrendeld blijft tot het einde van het afwasprogramma.

Vaatwasmachinebestendig of niet?

Twijfel je of een bepaalt product in de vaatwasser kan, kijk dan op het etiket aan de achter- of onderzijde van het product of deze vaatwasmachinebestendig is. Indien het product hier geen informatie over vermeldt dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en het product met de hand afwassen. Antiek, gereedschap, asbakken, kunststof, koper, tin, aluminium en plastic kun je sowieso beter met de hand af wassen, net als producten waar lijm, verf, smeerolie of kaarsvet op zit.

Beste vaatwassers
Populairste vaatwassers
>