Informatie over led televisies

Vanwege het enorme aanbod in televisies is het tegenwoordig niet makkelijk om direct de juiste keuze te maken. Welk schermformaat past in jouw kamer? Heb ik 4K Ultra HD nodig? Werken mijn favoriete apps via de Smart TV-functie? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe televisie.

Bekijk alle Televisies

4K Ultra HD

Het beeld van televisies met 4K Ultra HD is vier keer scherper dan bij de standaard Full HD televisies. Daardoor geniet je van beelden waarin alle details van je favoriete series en films van je scherm spatten. Een groot voordeel van deze techniek is dat je ook bij beeldformaten van meer dan 46” dichterbij je tv kan zitten zonder dat het beeld afneemt in kwaliteit.

HDR

De grootste innovatie in televisieland is High Dynamic Range (HDR). Door deze techniek komen de beelden van je televisie echt tot leven. Bij HDR zijn er veel meer kleurtinten beschikbaar. Daardoor mis je geen details bij hele donkere scenes of juist wanneer er felverlichte objecten in beeld verschijnen. Dat betekent dat kleuren van het diepste zwart tot het meest heldere wit van je scherm knallen. Nieuwe series van bijvoorbeeld Netflix en 4K Ultra HD Blu-ray films zullen steeds meer content met deze HDR beelden aanbieden.

OLED tv

De nieuwste schermtechniek bij tv's is OLED. Het grote verschil met de huidige televisies is dat de pixels bij LCD tv’s via achtergrondverlichting worden verlicht, bij OLED schermen geven de pixels zelf licht. Hierdoor krijgen de beelden naast helder wit en levendige kleuren ook perfecte zwarte beeldweergaven. Andere voordelen zijn de snellere reactietijd, betere kijkhoeken en een nog gunstiger energieverbruik ten opzichte van LCD tv’s. Op dit moment hebben OLED televisies een relatief hoge prijs. De verwachting is dat deze zal dalen zodra meer fabrikanten deze techniek in hun nieuwe televisies toepassen.

Curved tv

Het aanbod van gebogen tv's, oftewel curved tv's, is steeds groter geworden. Door de curve worden de zijkanten van het scherm beter waargenomen door onze ogen. Dit geeft een gevoel van diepte in het beeld en een betere kijkervaring en beleving. Voorwaarde is wel dat je dan recht voor het toestel moet zitten. Dit is dan ook gelijk het nadeel van een curved tv. Zit je niet recht voor het toestel dan wordt de kijkhoek juist weer wat beperkter. Hoe groter de curve in het toestel des te meer deze voor- en nadelen gaan spelen. De keuze voor een curved tv blijft dan ook een persoonlijke afweging.

Smart tv

Net als op je smartphone kan je ook op je televisie gebruik maken van apps. Hiermee kan je alle bekende online diensten zoals Netflix, Pathé Thuis, YouTube, NPO.nl, Spotify en HBO Go op je tv scherm bekijken via je eigen internet verbinding. Het aansluiten gaat eenvoudig via wifi of met je netwerkkabel. Vrijwel alle televisies hebben tegenwoordig Smart TV-functies. Het is mogelijk om je tv te bedienen met je smartphone of tablet. Je kan zelfs Skype gebruiken om vanaf je bank te videobellen met familie en vrienden.

3D tv

Bij 3D films en series wordt de ervaring van het tv-kijken een stuk intenser. Je zet je 3D bril op en het lijkt alsof je middenin de actie zit. De televisies met 3D functie maken gebruik van twee verschillende manier om de beelden diepte te geven.

Bij de actieve 3D techniek krijgt elk oog een ander beeld voorgeschoteld. Er wordt bij actieve 3D eerst een beeld getoond voor het linkeroog en direct daarna voor het rechteroog. Een voordeel is dat de beeldkwaliteit hierbij hoog blijft. Sommige mensen ervaren bij deze vorm een soort flikkering in het beeld en dit kan als storend ervaren worden.

Bij de passieve 3D techniek worden de beelden voor het linker- en rechteroog tegelijk op het scherm getoond. Hierbij worden de beelden evenredig verdeeld over beide ogen. De even lijnen worden door het ene oog waargenomen en de oneven lijnen door het andere oog. Een nadeel van deze techniek is wel dat de resolutie van het beeld lager is: ieder oog ziet maar de helft van elk beeld. Maar met de komst van 4K Ultra HD lost dit probleem direct op door de hogere resolutie. Ook is het prettig dat de 3D brillen lichter en goedkoper zijn, omdat er geen aparte voeding nodig is.

Kijkafstand TV

De ideale kijkafstand tot je televisie wordt grotendeels bepaald door het formaat van je scherm. Met de tv's van tegenwoordig krijg je een (zeer) hoge resolutie, en dus beeldscherpte. Je kan gerust dichter op je televisie zitten zonder dat de beeldkwaliteit afneemt. Sterker nog, de details komen dan vol tot hun recht en geven een geweldig beeld.

In de tabel vind je van de meest gangbare schermformaten de ideale kijkafstand tot je tv terug. Wil je deze zelf uitrekenen dan kan je je gekozen beelddiagonaal (cm) vermenigvuldigen met 1,8. Of andersom natuurlijk, je kijkafstand (cm) delen door 1,8.

Bij twijfel kan je beter een schermmaat groter nemen dan een maatje kleiner. Het komt vaker voor dat men spijt krijgt van een kleiner model dan een groot model.
 

Beste televisies
Populairste televisies