LED tv kopen: wat is een LED tv en waar op te letten?

Wil je een nieuwe LED tv kopen en weet je niet waar je op moet letten? Bekijk hier wat de belangrijkste eigenschappen zijn en vergelijk direct!

Direct LED tv’s vergelijken? Bekijk en vergelijk
Kiezen voor een LED

Wat is een LED tv?

LED tv’s zijn televisies waarbij het licht (‘backlight’) gegenereerd wordt door LED-lampjes, een zuinige vorm van verlichting. Dit zorgt ervoor dat LED-tv’s maar weinig stroom gebruiken en erg plat zijn. Bovendien hebben deze televisies een veel groter contrast dan traditionele LCD schermen. Een LED tv kopen is dus een prima keuze als je op zoek bent naar een nieuwe televisie, maar ook binnen de LED televisies is er nog veel variatie. Lees hier wat de onderlinge verschillen tussen de verschillende soorten televisies zijn en hoe je erachter kan komen wat er bij jou past!

Direct LED tv's vergelijken

De keuze voor een nieuwe televisie is niet makkelijk en daarom helpen we je in deze koopgidsvideo op weg.
Eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen LED tv

LED tv’s kunnen vele functies en mogelijkheden hebben. Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste punten om even bij stil te staan voor je een nieuwe LED tv uitzoekt.

Resolutie

De resolutie van een televisie laat zien hoeveel pixels er op een televisiescherm aanwezig zijn, wat een indicatie geeft hoe scherp het beeld is. Tegenwoordig zijn vrijwel alle televisies in HD kwaliteit: 1920 bij 1080 pixels. Nieuw is de ontwikkeling van 4K Ultra HD. Dit biedt een viermaal hogere resolutie dan Full HD wat we nu kennen; 8 miljoen pixels in plaats van 2 miljoen. Dit betekent dat je een veel scherper beeld kunt schrijven omdat je vier keer zoveel pixels in je beeld hebt als bij een Full HD televisie. Dit heeft ook als voordeel dat je ook dichter bij je televisie nog een scherper beeld ziet, en is vooral relevant bij de wat grotere schermen.

Meer 4K tv's

Beeldverversing

Beeldverversing, of framerate, geeft aan hoeveel keer per seconde de televisie het beeld kan vernieuwen. Hoe sneller dit is, hoe vloeiender het beeld is. Dit is voornamelijk te zien bij heel snel bewegende beelden zoals bij actie- of sportscenes. Beeldverversing wordt aangegeven in Hertz (Hz): een televisie met 100Hz kan het beeld 100 keer per second verversen. Tegenwoordig zijn er televisies die wel 1000 Hz of meer hebben, maar het is de vraag hoeveel zin dit heeft; onze ogen zien boven de ca. 200 Hz weinig verschil.

Smart tv

Een Smart tv is een televisie die verbonden kan worden met het internet en waarmee je verschillende apps kunt installeren. Zo kun je bijvoorbeeld Netflix kijken of je televisie met je telefoon of tablet besturen zonder dat je daarvoor nog een extra apparaat nodig hebt.

Meer Smart tv’s

Schermgrootte

LED tv’s zijn er in vele soorten en maten. Het formaat van televisies wordt vaak in inches (“) aangeduid, waarmee de diagonaal van het scherm bedoeld wordt. Deze maten gaan van zo’n 20” (50cm) tot wel meer dan 75” (190 cm). Welk formaat het beste is, hangt af van jouw voorkeur en de ruimte waar de televisie in komt te staan. Onder de kop ‘Welke LED TV past bij jou’ gaan we hier verder op in.

Let hier ook op bij de aanschaf van een LED tv

Een ander verschil zit in de bediening van het apparaat. Sommige tv’s hebben nog een traditionele afstandsbediening, maar er verschijnen steeds meer alternatieven. Zo zijn er televisies die via je telefoon bediend kunnen worden of met stembediening, of met een afstandsbediening die meer op een computermuis met scrollwiel en soms zelfs touch interface.

Er is ook een verschil tussen de manieren waarop het scherm verlicht wordt. Bij full LED televisies zitten er achter het gehele scherm LED-verlichting. Dit zorgt ervoor dat de verlichting gelijkmatig verdeeld is en dat deze per deel van het scherm aangepast kan worden aan wat er op het scherm te zien is; zo kunnen donkere gebieden donkerder gemaakt worden voor meer contrast. Bij Edge Lit schermen zitten er alleen aan de randen LED lampen en wordt dit licht verdeeld over het scherm met gebruik van spiegels. Dit zorgt ervoor dat de tv platter kan worden, maar dat het licht soms minder gelijkmatig verdeeld kan worden.

Verder
  • HDMI ingangen voor het aansluiten van randapparatuur zoals blu-ray spelers. Deze zitten op vrijwel alle LED televisies, maar het verschilt per toestel hoeveel. Let erop dat de televisie genoeg ingangen heeft voor de verschillende apparaten die moeten worden aangesloten houd rekening met eventuele uitbreiding.
  • Als je je televisie aan de muur wilt hangen, let er dan op dat deze aansluitingen goed toegankelijk zijn. Als deze aan de achterkant zitten kan het er namelijk voor zorgen dat je je televisie niet mooi kunt ophangen, of dat je de televisie van de muur moet halen als er een kabeltje bij moet.
  • Zeker voor moderne Smart tv’s is een goede internetaansluiting essentieel.
  • Doordat huidige LED televisies zo plat zijn, is er weinig ruimte voor geluid. Dit betekent dat je bij deze schermen vaak moeten inleveren op geluidskwaliteit. Voor betere geluidskwaliteit kan je overwegen een soundbar of een receiver met (luidspreker)boxen aan te schaffen.
Soorten

Verschillende soorten LED tv's

In de loop der tijd hebben fabrikanten nieuwe technieken op de markt gebracht die interessant zijn voor de consument. Hierbij een overzicht om jouw keuze nog beter te maken.

Oled tv

OLED televisies zijn gemaakt met een nieuwe techniek waarbij er geen achtergrondverlichting meer is, maar waarbij de pixels zelf licht geven. Dit heeft als voordeel dat de pixels op individuele basis oplichten en het beeld dus extra scherp is. Ook is het zwart vaak erg diep omdat de zwarte vlakken geen achtergrondverlichting meer hebben. Door deze techniek zijn deze schermen vaak ook nog zuiniger dan LED tv’s.

Bekijk en vergelijk

Curved tv

Curved tv’s zijn televisies die een gebogen scherm hebben. Het voordeel van deze techniek is dat je de zijkanten beter waarneemt als je recht voor de televisie zit, waardoor het beeld meer diepte heeft en je een betere kijkbeleving hebt. Zit je echter niet recht voor je Curved tv, dan is je kijkervaring juist weer wat beperkter. Of een Curved tv bij jou past, is dus heel persoonlijk; denk goed na over de positie van de televisie en met hoeveel mensen tegelijk je meestal tv kijkt.Niet iedereen kan tegelijk recht voor de televisie zitten.

Bekijk en vergelijk

3D tv

Bij een 3D beeld wordt, vaak met behulp van een speciale bril, een illusie van diepte gecreëerd, wat de kijkervaring een stuk intenser maakt. De meeste mensen kennen deze techniek vanuit de bioscoop.

De 3D techniek is tegenwoordig ook beschikbaar op televisies en dus ook op LED tv’s. 3D voor thuisgebruik blijkt echter lang niet zo populair te zijn als in de bioscoop, omdat je voor het kijken van een 3D film meer nodig hebt dan alleen een 3D televisie: speciale brillen, een 3D Blu-ray-speler en een 3D film.

Bekijk en vergelijk

Andere televisiesoorten

Tot kort geleden waren standaard LCD tv’s zonder LED en Plasma televisies nog volop verkrijgbaar. LED televisies hebben LCD televisies vrijwel geheel vervangen. Ook plasma televisies hebben de concurrentiestrijd met LED tv’s niet overleefd. Het hoge energieverbruik in combinatie met het niet kunnen weergeven van beelden in 4K Ultra HD resolutie hebben de plasma modellen uiteindelijk de das omgedaan.

Keuzehulp

Welke LED tv past bij jou?

Wat de beste LED tv is voor hangt van meerdere factoren af. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen blinken verschillende soorten LED tv's uit in verschillende aspecten en het een is niet altijd per sé beter dan het ander. Bij het kiezen van een LED tv moet je dus ook uitgaan van je eigen wensen en de ruimte waar de televisie komt te staan.

Ten eerste moet je voor jezelf duidelijk hebben wat je belangrijk vindt: wil je graag 3D kunnen kijken, is de prijs doorslaggevend of wil je juist de allerbeste beeldkwaliteit? Hoeveel mag de televisie kosten en welke aspecten zijn het allerbelangrijkst? Daarnaast is ook de omgeving waar de televisie komt te staan belangrijk. In een grote ruimte met veel afstand tussen kijker en televisie past een grotere tv dan in een kleinere ruimte. Om te kijken welk formaat het beste in jouw kamer past, meet je de kijkafstand en deel je deze (in centimeters) door 1,8. Je kunt het ook gemakkelijk opzoeken in onderstaande tabel:

Kijkafstand (cm)
Schermformaat (inch)
Schermformaat (cm)

Zodra je duidelijk weet welke soort televisie bij jou past, is het zaak om te kijken naar de beste televisie in de voor jou toepasbare categorie. Begin hiervoor bij onze selectie beste LED tv's en filter de resultaten.

Het is niet verwonderlijk dat LED tv's die aan de hoogste eisen voldoen ook vaak de wat duurdere exemplaren zijn. Als je niet de hoofdprijs wilt betalen, is het van belang om te kijken wat voor jou belangrijk is en waarop je eventueel wilt inleveren. Vind je bijvoorbeeld een bijzonder diep zwartniveau niet zo belangrijk? Dan volstaat een gewone LED tv in plaats van een OLED.

Technologieën

Nieuwste ontwikkelingen

HDR

HDR is een nieuwe techniek waarbij er veel meer helderheidsniveaus beschikbaar zijn per pixel. Dit zorgt ervoor dat het beeld in donkere scenes geen details verliest en dat felverlichte beelden superscherp zijn. Zeker in combinatie met 4K Ultra HD zorgt dit voor bijzonder scherpe beelden. De meeste fabrikanten hebben tegenwoordig al enkele HDR televisies op de markt, maar deze technologie is nog volop in ontwikkeling.

Beste televisies
Populairste televisies