Informatie over strijkijzers

Een strijkijzer heeft vele mogelijkheden. Waar dien je voor jouw strijkgemak op te letten? En wat zijn nu belangrijke eigenschappen van een strijkijzer voor jou? Wil je een strijkijzer kopen, of verschillende strijkijzers vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over strijkijzers.

Kieskeurig heeft een onderscheid gemaakt in strijkijzers en stoomgeneratoren. Hieronder tref je informatie aan over strijkijzers. Klik hier als je meer over stoomgeneratoren wil weten.


Bekijk alle Strijkijzers

Type strijkijzer

Je kunt kiezen uit droogstrijkijzers, stoomstrijkijzers en reisstrijkijzers.

Droogstrijkijzer
Bij een droogstrijkijzer moet je zelf zorgen voor vocht in het strijkgoed. Dit kan bijvoorbeeld met een plantenspuit.

Stoomstrijkijzer
Met een stoomstrijkijzer komt tijdens het strijken stoom vrij. Deze stoom zorgt voor een glad strijkresultaat. Met een stoomstoot kun je het strijkijzer extra stoom laten afgeven om net even die lastige kreukel uit het kledingstuk te krijgen. Hoe krachtiger de stoomstoot, hoe makkelijker het strijken gaat. Bij veel stoomstrijkijzers kun je de hoeveelheid stoom die je nodig hebt zelf bepalen per kledingstuk.

Reisstrijkijzer
Het handige van een reisstrijkijzer is dat deze bij het handvat opgeklapt kan worden en zo eenvoudig mee te nemen is. Het vermogen van deze strijkijzers is wel lager.

Droogstrijkijzer
Stoomstrijkijzer
Reisstrijkijzer

Ontkalken

Of je nu kalkrijk kraanwater hebt of niet, het is aan te raden om je strijkijzer regelmatig te ontkalken. Dit kan op verschillende manieren. Het ene strijkijzer heeft een zelfreinigend systeem, het andere werkt met een cassette of staafje. Een anti-kalkcassette dien je regelmatig te vervangen, ongeveer één keer per drie tot zes maanden, afhankelijk van de hardheid van het water dat je gebruikt. Deze cassettes zijn los te verkrijgen bij de fabrikant of leverancier. Een anti-kalkstaafje dien je één keer per maand te reinigen. In de gebruiksaanwijziging staat beschreven hoe dit het beste gedaan kan worden. Dit verschilt namelijk per strijkijzer.

Tot slot nog een tip: voordat je het strijkijzer wegzet, kun je het beste eerst het reservoir legen.

Waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir hangt samen met de stoomopbrengst. Hoe harder het strijkijzer kan stomen, hoe meer water hij verbruikt. Dit heeft als gevolg dat het waterreservoir bijgevuld moet worden tijdens het strijken. Met een transparant waterreservoir kun je eenvoudig bijhouden hoeveel water er nog beschikbaar is.

Snoer

Veel strijkijzers beschikken over een tuimelsnoer. Omdat het snoer omhoog gehouden wordt door een meebewegend pijpje op het strijkijzer, ligt het snoer niet meer in de weg tijdens het strijken. Ook is een tuimelsnoer ideaal voor zowel links- als rechtshandige mensen.

Vermogen van de strijkijzer

Het vermogen van een strijkijzer is bepalend voor de opwarmtijd. Als het strijkijzer bijvoorbeeld op de heetste stand wordt gezet, zal een strijkijzer met een hoger vermogen sneller de gewenste temperatuur bereiken.

Druppelstop

Het is handig als een strijkijzer beschikt over een druppelstop. Zo kunnen er geen natte plekken op het strijkgoed komen. Met een sprayfunctie op het strijkijzer kun je nog wat extra water op de kleding spuiten. Zo kun je een kreukel loskrijgen die er verkeerd is ingestreken.

Type strijkzool

Strijkzolen worden van meerdere materialen gemaakt. Een aantal strijkzolen is hieronder toegelicht:

  • SteamGlide: gepatenteerde strijkzool van Philips, glijdt soepel, plakt niet, is krasvast en kan makkelijk schoongemaakt worden.
  • UltraGliss: keramische coating, glijdt soepel en is krasvast.
  • Anodilium: glijdt soepel, plakt niet en is duurzaam.
  • Keramisch: glijdt soepel, plakt niet en is krasbestendig.
  • Cerlon: glijdt soepel en plakt niet.
  • Roestvrijstaal: glijdt soepel op textiel en is duurzaam.

Automatische uitschakeling

Tegenwoordig zijn er ook strijkijzers verkrijgbaar die na een bepaalde tijd te hebben stilgestaan of na te zijn omgevallen, zichzelf kunnen uitschakelen. Sommige modellen hebben ook een geïntegreerde alarmfunctie. Met een knipperlichtje en piepje wordt je gewaarschuwd.

Strijkvoorschriften

Kijk vóór het strijken eerst even naar het wasvoorschrift. Een symbool met een strijkijzertje geeft het volgende aan:

  • symbool met één stip: alleen koud strijken.
  • symbool met twee stippen: alleen warm strijken.
  • symbool met drie stippen: alleen heet strijken.
  • symbool met een kruis:helemaal niet strijken!
Sorteer je strijkgoed eerst op temperatuur alvorens je met strijken begint. Het afwerken van stapels van koud naar warm werkt veel makkelijker.
strijkvoorschrift

Beste strijkijzers
Populairste strijkijzers