Informatie over stoomgeneratoren

Een stoomgenerator is een strijkijzer met een aparte bak waarin stoom wordt geproduceerd. Stoomgeneratoren zitten met een flexibele buis aan de bak vast. Bij  het kopen van een stoomgenerator is het belangrijk om te letten op de druk en de inhoud van het waterreservoir. Er zijn stoomgeneratoren die je continu kunt navullen en waarvan het waterreservoir afneembaar is. Hier vind je alle informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een stoomgenerator.
 

Bekijk alle Stoomgeneratoren

Waterreservoir

Met stoom krijg je kreukels gemakkelijker uit je kleding. Wie veel strijkwerk heeft en geen zin heeft om steeds het waterreservoir bij te vullen, kan beter een stoomgenerator kopen. De inhoud van het waterreservoir wordt aangegeven in liters. Hoe meer er in gaat hoe langer je kunt strijken met stoom. Een aantal systemen is tussentijds met water bij te vullen maar er zijn er ook bij die eerst moeten afkoelen voordat ze bijgevuld kunnen worden. Bij een afneembaar waterreservoir laat je het water gemakkelijk direct in het reservoir lopen.

Opwarmen

Het duurt een paar minuten voordat de stoomgeneratoren opgewarmd zijn en je ermee aan de slag kunt. Vind je het belangrijk om snel te kunnen beginnen met strijken dan heeft Kieskeurig.nl een zoekfunctie genaamd "gebruiksklaar" die aangeeft hoeveel minuten het apparaat nodig heeft om op te warmen.

Stoom

Bij stoomgeneratoren wordt de stoomopbrengst en de stoomstoot in gram per minuut aangegeven. Hoe hoger dit getal, hoe makkelijker het strijken gaat. Er zijn nu ook systemen te verkrijgen waar twee aan-/uit-standen op zitten voor het afzonderlijk gebruiken van het stoomsysteem en het strijkijzer.

Verticaal stomen

De mogelijkheid om verticaal te stomen is ideaal voor bijvoorbeeld gordijnen of hangende kleding.


Ontkalken

Kalk is vijand nummer één van stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren. Als de stoomgaatjes verstopt zitten met kalk heb je niets meer aan je strijkijzer. Voorkomen is beter dan genezen: na ca. 10 strijkbeurten is het verstandig het apparaat te reinigen om zo kalkvorming te voorkomen. In de gebruiksaanwijzing staat uitgelegd hoe dat moet.

Tuimelsnoer

Het tuimelsnoer zorgt ervoor dat het niet in de weg ligt en is ideaal voor zowel links- als rechtshandige mensen.

Tips

Kijk altijd even naar het wasvoorschrift voor je gaat strijken. Daarin staat een symbool met een strijkijzertje:

  • Het symbool met één stip geeft aan dat je alleen koud mag strijken.
  • Het symbool met twee stippen geeft aan dat je warm mag strijken.
  • Het symbool met drie stippen geeft aan dat je heet mag strijken.
  • Een strijkijzertje met een kruis betekent dat je het niet mag strijken.
Handig is als je je strijkgoed eerst op temperatuur sorteert alvorens je met het strijken begint. Zo kun je de stapels van koud naar warm afwerken.

Beste stoomgeneratoren
Populairste stoomgeneratoren