Soundbar kopen | Tips en informatie

Ga je een soundbar kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct soundbars vergelijken Bekijk en vergelijk

Soundbar kopen

Beter tv-geluid dankzij een goede luidsprekerbalk

Of je nu vooral houdt van actiefilms, spannende thrillers of je bent een ‘bingewatcher’ van de meest uiteenlopende series: je wilt graag goed geluid hebben. Dit draagt immers bij aan de ultieme beleving. Daarom wil je de beste soundbar kopen, want hiermee til je het tv-geluid naar een hoger niveau.

Geluid dat uit de soundbar komt, klinkt als losse voor-, midden- en achterspeakers, terwijl ze toch allemaal recht voor je te vinden zijn. Het virtuele surround geluid komt door de gebruikte DSP-techniek (Digital Sound Processing).

Het standaardgeluid van een LED televisie valt vaak enigszins tegen. Logisch dus dat je op zoek gaat naar een manier om dit te verbeteren. Wil je een nieuwe soundbar kopen, dan is het handig als je weet waar je op moet letten bij de aanschaf. Wij helpen je graag de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Direct soundbars vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een soundbar


Ingangen en uitgangen

De ingangen en uitgangen van een soundbar bepalen hoe veelzijdig het apparaat is. Vaak zijn er verschillende aansluitingsmogelijkheden (HDMI, optisch, tulp en coaxiaal) en biedt de soundbar ondersteuning voor verschillende audioformaten. Let er dus op welke aansluitingen je nodig hebt om al je apparaten aan te sluiten aan de soundbar. Soms kan dat ook draadloos via Bluetooth en DLNA. Hiermee kun je content vanuit je smartphone, tablet of thuisnetwerk naar de speaker streamen.

Blu-ray speler of radio

Sommige soundbars hebben een ingebouwde blu-ray speler of radio.

Subwoofer

Ook een subwoofer voor de lage tonen is vaak onderdeel van de soundbar. Die kan zowel ingebouwd als los beschikbaar

Uitgangsvermogen

Een belangrijk aspect om op te letten is het uitgangsvermogen van de soundbar. Dit wordt weergegeven in aantal watt en wordt verdeeld over het aantal boxen dat de soundbar aanstuurt. Heeft het apparaat dus 100 watt uitgangsvermogen en vijf boxen, dan is er 20 watt vermogen per luidspreker. De kwaliteit van het geluidsniveau wordt bepaald door het aantal watt in combinatie met de gevoeligheid van de luidspreker.


Soorten

Soorten soundbars

Er zijn verschillende soorten soundbars. Welke het beste bij je past, hangt af van je wensen en eisen. We zetten de diverse types voor je op een rij, zodat je zelf je beste koop soundbar kunt kiezen.


 • Reguliere soundbar

  Het grote voordeel van de reguliere soundbar is dat je alle boxen en aansluitingen in één apparaat gebundeld hebt. Dus geen gedoe met kabels door de hele kamer en verschillende apparaten die op elkaar aangesloten moeten worden. Ze klinken vaak alsof er meer luidsprekers worden gebruikt dan er daadwerkelijk in verwerkt zitten. Veel mensen vinden het er ook mooi uitzien: één soundbar voor al het geluid. Daarmee is het een ideale middenweg qua tv-audio.

 • SoundPlate

  De naam SoundPlate wordt gebruikt door LG voor hun specifieke soundbar. Bijzonder aan dit type soundbar is dat je jouw flatscreen tv op de speaker kunt plaatsen. Het is namelijk een groter apparaat dan de reguliere soundbar. Door het extra grote formaat wordt er soms ook een subwoofer verwerkt in de SoundPlate. Dat is echter niet bij elk model het geval.

  Bekijk en vergelijk
 • SoundStand

  Eigenlijk is de SoundStand vergelijkbaar met de SoundPlate, maar dan van Samsung. Ook hier kun je de platte tv bovenop zetten, wat de naam van het apparaat verklaart. Heb je de tv op een kast of tv-meubel staan, dan is het dus erg handig als je deze soundbar gewoon als onderzetter kunt gebruiken voor je televisie. Sommige SoundStands bieden je een iets betere geluidskwaliteit door hun grotere klankkast. Ook wordt het apparaat soms met ingebouwde subwoofer geleverd.

 • Receiver

  In de reguliere soundbar zit al een versterker ingebouwd. Dat maakt hem extra compact, maar het gaat ook ten koste van de kwaliteit. Wil je écht topgeluid, dan kies je voor een volwaardige receiver met losse boxen. Dat kost je wel meer geld, dus je moet voor jezelf bepalen of die extra kwaliteit je ook echt meer waard is. Dit type versterker wordt een receiver genoemd omdat er ook een tuner in verwerkt zit, dus je kunt er ook radio mee luisteren. Je gameconsole en alle andere audio- en videoapparatuur kun je aansluiten op je receiver, die een spin in het web wordt voor het verspreiden van het beste geluidssignaal.

 • Surround set

  Een surround set lost een bekend probleem op van soundbars: diepte. Een soundbar werkt namelijk pas optimaal als je er recht voor zit en je een symmetrische kamer hebt. Een surround set zorgt in elke situatie voor een optimaal geluid. Dat komt doordat de luidsprekers echt om je heen staan. Zo komt het geluid dat van achteren hoort te komen ook echt van achteren. De beleving is daardoor extra intens. Ook hier geldt: aan deze betere kwaliteit hangt een hoger prijskaartje.

  Bekijk en vergelijk

Soundbar of homecinemaset?


Eerlijk is eerlijk: een homecinemaset biedt vaak een beter geluid dan een soundbar. Maar een soundbar is makkelijker, mooier en neemt minder ruimte in. Dat is de afweging die je zult moeten maken.

Een 5.1-homecinemaset heeft een subwoofer (dat is de .1) en vijf speakers: linksvoor, rechtsvoor, linksachter, rechtsachter en middenvoor. Hoe beter deze luidsprekers gepositioneerd staan in de kamer, des te ruimtelijker wordt het geluid weergegeven. Je weet uit de bioscoop vast wel hoe echt surround-sound klinkt.


Keuzehulp

Zo kies je de beste soundbar voor jouw situatie


Wil je een soundbar vergelijken met een ander type, dan is het belangrijk dat je bepaalt hoeveel waarde je hecht aan geluidskwaliteit. Oké, je vindt het standaardgeluid van de tv niet goed genoeg, maar hoe goed wil je het hebben? Daar moet je namelijk ook in je budget rekening mee houden. Hoe beter het geluid, des te prijziger de oplossing.

Heeft de soundbar alle aansluitingen die je nodig hebt? Hoeveel uitgangsvermogen wil je hebben? Zit er een (draadloze) subwoofer bij? Is draadloos streamen via Bluetooth mogelijk? Moeten er nog aanvullende opties als een blu-ray speler of radio op zitten?

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de beste soundbar kopen. Of dat nu een soundbar met radio, bluetooth soundbar of een ander model is.


Direct soundbars vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

De nieuwste soundbar trend: Dolby Atmos


Diverse merken bieden nu al soundbars aan die voorzien zijn van de nieuwste Dolby Atmos-technologie, maar dan wel helemaal draadloos. Wat dacht je bijvoorbeeld van een soundbar die geluid in vijf richtingen uitstuurt, een subwoofer én twee draadloze achterspeakers? Over het algemeen kunnen we zeggen dat de (surround) geluidskwaliteit van soundbars steeds beter wordt.


Beste soundbars
Populairste soundbars