Informatie snowboardbindingen

Om je snowboardschoenen vast te zetten op het snowboard, moet je gebruik maken van een snowboardbinding. De schoen en de snowboardbinding vormen samen de verbinding waarmee je vaststaat op je snowboard. Het is dus belangrijk om de juiste snowboardbinding te kiezen, wel zo veilig!

Er bestaan verschillende snowboardbindingen voor softboots (zachte schoenen) en voor hardboots (harde schoenen). Welke binding voor jou geschikt zijn, is dan ook afhankelijk van welke snowboardschoenen je hebt. Naast de boots en snowboardbinding zijn er ook verschillende onderdelen om een binding optimaal op je snowboard te monteren. Ook de combinatie van het onderdeel met de binding is zeer belangrijk.

Wil je nieuwe snowboardbindingen kopen, lees dan rustig de informatie hieronder door. Hopelijk helpt het je met het maken van de juiste keuze!

 

 

Bekijk alle Snowboard bindingen

Onderdelen voor bindingen

De verschillende onderdelen voor een binding zijn: base plate, highback en straps.

Base plate

Voor de bevestiging op het snowboard is er de base plate. Hiermee is het mogelijk om de stand van de binding in te stellen.

Highback
Aan de achterzijde van de binding wordt een voorgevormde plaat gemonteerd, de highback. Wanneer je graag backside bochten maakt, zorgt deze plaat voor voldoende druk. Er zijn verschillende formaten in de highback platen. Wanneer je meer controle wilt voor gesneden bochten, doe je er goed aan om een hogere plaat te nemen. Heb je toch liever meer bewegingsvrijheid, voor bijvoorbeeld sprongen en trucjes, dan is een lagere highback plaat de beste keus.

Straps
Om een binding te kunnen sluiten heb je straps nodig. Tevens zorgen straps voor de fixatie in de schoen. Straps zijn voor vele verschillende snowboardschoenen geschikt omdat deze traploos in te stellen zijn.

Er kunnen verschillende aantallen straps op een binding zitten. Voor meer steun en controle raden we je aan om drie straps te nemen. Wil je meer bewegingsvrijheid, en dus minder fixatie, dan zijn twee straps aan te bevelen.

Hardbootbindingen

Wil je snowboardbindingen kopen voor hardboots, dan kun je kiezen uit twee typen bindingen: plate bindingen en step-in bindingen.

Plate binding

Deze binding beschikt over een teen- en hielsluiting en heeft ook een base plate. Deze binding is uitermate geschikt voor een uitstekende controle in de gesneden bochten en voor de hoge snelheid. Dit komt door de stugge verbinding tussen de schoen en het snowboard.

Step-in binding

De naam zegt het al een beetje, je stapt eenvoudig met je snowboardschoen in de binding. Door middel van aandrukken, klik je de schoen aan het board vast. Dit komt door het kliksysteem wat in de zool van de schoen en op het board is bevestigd. Ook bij deze binding is het instapgemak het grootste voordeel.
Doordat het een kliksysteem betreft dien je de binding met de schoen tegelijk aan te kopen. Er is echter een beperkte keuze. Een ander nadeel is dat er veel minder combinatiemogelijkheden zijn.

De step-in binding beschikt niet over een highback en straps, hierdoor ontbreekt de extra steun. Daarentegen zijn de schoenen voor deze binding vaak wat stugger, wat dit redelijk compenseert

Softbootbindingen

Snowboardbindingen kopen voor je softboots? Ook dan heb je keuze. Naast de verschillende onderdelen zijn er drie verschillende type bindingen te onderscheiden voor de softboots, te weten: strapbinding, flow-in binding en step-in binding.

Strapbinding
Dit zijn het meest verkochte type snowboardbindingen. De naam zegt het al, deze binding bestaat uit straps. Je kunt kiezen uit twee of drie straps, met daarbij een base plate en een highback. Het voordeel van een strapbinding zijn de vele instelmogelijkheden. Ook is deze binding te gebruiken voor de meeste modellen softboots. Doordat je meerdere straps vast of los dient te maken, kost het meer tijd om de binding vast te maken. Dit kan als een nadeel worden ervaren.

Flow-in binding

Deze binding wordt steeds populairder. Bij deze binding zijn de straps vervangen voor een tong. Met deze tong wordt bijna de hele voorvoet bedekt. Daarnaast beschikt deze binding ook over een highback, die door de tong makkelijker naar achteren te klappen is. Hierdoor ontstaat een ruimere instap.

Het gebruik van deze binding is heel simpel: je schuift je voet op de plaat, klapt de higback naar jouw kuit en je sluit met de tong de flow-in binding. Het instapgemak wordt als een zeer groot voordeel ervaren. Een nadeel is dat deze binding minder makkelijk in te stellen is dan een strapbinding.

Step-in binding
De naam zegt het al een beetje, je stapt eenvoudig met je snowboardschoen in de binding. Door middel van aandrukken, klik je de schoen aan het board vast. Dit komt door het kliksysteem wat in de zool van de schoen en op het board is bevestigd. Ook bij deze binding is het instap gemak het grootste voordeel.

De step-in binding beschikt niet over een highback en straps, hierdoor ontbreekt de extra steun. Daarentegen zijn de schoenen voor deze binding vaak wat stugger, wat dit redelijk compenseert. Deze binding, in combinatie met een softboot, zal naar verwachting langzaam van de markt verdwijnen vanwege de vele nadelen. In de verhuurprogramma’s komen deze bindingen nog wel voor.

Stand van bindingen

De bindingen worden automatisch dwars geplaatst op het snowboard. Maar de stand van de bindingen kun je ook veranderen.

We adviseren voor de verschillende snowboarders een andere stand:

Freestyler

Wanneer je de bindingen iets naar buiten draait, zodat je voeten in een V-vorm staan, is dit uitermate geschikt voor de Freestylers onder ons. Dit wordt een ‘ducky’ genoemd. Freestylers zijn vooral bezig met stunts, tricks en sprongen maken. Zij zullen ook de voorkeur geven aan beweeglijke bindingen met een softboot.

Freerider
Een Freerider gaat voor de snelheid. Zij zullen wel de voorste binding schuin op het snowboard plaatsen, maar de achterste binding recht op het board. Dit is dus een halve V-vorm.

Carver

Een Carver is iemand die graag goed de bochten aansnijdt. Hij zal dan ook beide bindingen schuin op het snowboard laten monteren. De tenen van beide voeten wijzen naar de punt van de snowboard.
Zijn voorkeur gaat daarnaast uit naar de starre bindingen met hardboots.

Wat voor soort snowboarder je ook bent, het is gewoon uitproberen. Door iedere keer iets te wijzigen zal je op een gegeven zelf ervaren wat bij jou het beste past en wat jouw snowboardstijl is.

Beste snowboard bindingen
Populairste snowboard bindingen