Informatie over scheerapparaten

Waar moet je op letten bij het kopen van een scheerapparaat? Dat antwoord is voor iedereen anders. Gelukkig is er ook voor iedere wensenset een juist scheerapparaat te vinden.

Bekijk alle Scheerapparaten

Oplaadbaar

Een scheerapparaat werkt op stroom of op batterijen. Een nadeel van een scheerapparaat dat werkt op batterijen is dat je de batterijen regelmatig zult moeten vervangen. Bij een scheerapparaat dat op stroom werkt, heb je dat probleem niet. Wanneer de accu leeg is, laad je het scheerapparaat op en je kunt weer zo lang scheren als de vermelde bedrijfstijd.

Scheren op het lichtnet

Er zijn scheerapparaten die niet oplaadbaar zijn en niet met batterijen werken, maar alleen via het lichtnet. Dit heeft als nadeel dat er altijd ergens in de buurt van een stopcontact geschoren moet worden en dat je niet om het snoer heen kunt.

Dockingstations

Docking stations zijn er om een scheerapparaat in te plaatsen en op te laden. Tegenwoordig zijn er docking stations die meer doen dan alleen opladen. Grote scheerapparaatmerken zoals Philips, Braun en Panasonic gebruiken hiervoor speciale termen.

Philips hanteert twee verschillende systemen hiervoor:

Refill & Charge-unit
Nadat je klaar bent met scheren plaats je het scheerapparaat in de Refill&Charge-unit. Het scheerapparaat wordt automatisch opgeladen en bijgevuld met conditioner. Hiedoor ben je elke dag goed voorbereid op een gladde scheerbeurt.

Jet Clean-systeem
Nadat je klaar bent met scheren plaats je het scheerapparaat in het Jet Clean-systeem. Het systeem laadt het scheerapparaat automatisch op en zorgt ervoor dat het scheerapparaat op de beste en meest hygiënische manier wordt schoongemaakt.

Bij Braun heet dit anders:

Clean & Renew™ systeem
Elke druk op de knop reinigt, smeert en laadt op.

Panasonic communiceert dit onder de term "Zelfreinigend laadstation".

Scheersysteem

Elektrische scheerapparaten bestaan er in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er bijvoorbeeld scheerapparaten met een rotatiesysteem, met trillende messen of met heen en weer gaande messen. Roterende scheersystemen beschikken over scheerkoppen, die de contouren van het gezicht volgen. Zo scheer je in één beweging gladder. Als een scheerapparaat over een vibrerend scheersysteem beschikt, wil dit zeggen dat het apparaat een trillend messenblok heeft met daarboven een scheerrooster of –blad.

Of je nu kiest voor een rotatie- of voor een vibrerend scheersysteem, neem het volgende mee in je beslissing. Met een dichte tot zeer dichte baardgroei is het verstandig om een scheerapparaat met meerdere scheerbladen/scheerkoppen te kiezen. Je zult dan sneller en makkelijker scheren.

De scheerapparaten van Philips staan bekend om hun roterende scheersystemen, waar de scheerapparaten van Braun juist gaan voor het vibrerende scheersysteem. Nat/droog scheren

Met de mogelijkheid nat en droog scheren heb je de keuze tussen comfortabel droog scheren of verfrissend nat. Een waterdicht scheerapparaat kun je onder de douche of in bad gebruiken. Afspoelbare scheerapparaten zijn gemakkelijk schoon te maken omdat je ze onder de kraan kunt houden. Andere modellen kun je schoonmaken met een bijgeleverd borsteltje en door middel van het legen van de haaropvangkamer.

Contouren volgen

Sommige scheerapparaten scheren contourvolgend. Dit wil zeggen dat de scheerkoppen de contouren van het gezicht heel nauw volgen en het scheren nog makkelijker en sneller gaat. Denk hierbij aan de termen zoals 2D- en 3D-systeem van Philips, Countour Hugging Head en SensoFlex™ van Braun.

Verzorgingsproducten

Scheerschuim en scheercrème helpt het scheren makkelijker te maken. Na het scheren zijn er verschillende producten die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om irritaties tegen te gaan, om de huid te kalmeren en om de huid te beschermen. Een uitgebreid aanbod scheerschuim, -cremes en - gels vind je ook op Kieskeurig.nl.

Vochtinbrengende systemen

Sommige scheerapparaten hebben een vochtinbrengend systeem waarbij er tijdens het scheren een speciale emulsie wordt toegevoegd. Op die manier wordt de huid tijdens het scheren beter verzorgd. Deze emulsie kun je los verkrijgen en kan op eenvoudige wijze worden vervangen.

(Geïntegreerde)trimmer/tondeuse

Beschikt een scheerapparaat over een trimmer, dan kun je hiermee je snor en/of bakkebaarden gemakkelijk bijhouden.
Met een tondeuse kun je eerst de haartjes korter maken, alvorens te beginnen met scheren. Zo kun je makkelijker scheren.

Beste scheerapparaten
Populairste scheerapparaten