Informatie over schaatsen

Er zijn tegenwoordig verschillende modellen schaatsen, die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Voor een beginnende schaatser zijn daarom niet alle schaatsen geschikt maar voor een gevorderde schaatser ook niet. Het is daarom belangrijk dat je schaatsen goed aansluiten bij jouw eigenschappen, niveau en persoonlijke wensen.

Bekijk alle Schaatsen

IJshockeyschaatsen kopen

Een ijshockeyschaats is een schaats bedoelt voor de ijshockeysport maar is uitgegroeid tot de meest verkochte type schaats van dit moment. De ijshockeyschaats is zeer wendbaar maar ook goed gedempt. Hierdoor is dit type schaats een zeer diverse schaats die door een breed publiek gebruikt kan worden. De ijshockeyschaats heeft een kort ijzer met een sterke ronding, waardoor deze schaatsen erg wendbaar zijn. IJshockeyschaatsen zijn vaak in grootte verstelbaar, bieden zeer goede steun en kunnen tegen een stootje. De schoen bevat vaak twee gespen welke er voor zorgen dat de schaatsen zeer eenvoudig aan- en uitgetrokken kunnen worden. De ijshockeyschaats heeft de afgelopen jaren gigantisch aan populariteit gewonnen door zijn wendbaarheid, stevigheid en het gemak van aan- en uittrekken. Ook het aanbod en de keuze hierin is erg groot wat er voor zorgt dat er voor iedereen wel een mooi model te vinden is.

Friese Doorlopers kopen

De bekende houten Friese Doorloper verliest tegenwoordig terrein aan kunststof varianten. Het model is door de jaren heen wel hetzelfde gebleven. De ‘doorloper’ is een schaats voor beginners die laag op het ijs staat. Met banden of gespen wordt de voet op een plateau bevestigd.

Hoge noren of lage noren kopen

De lage Noor is een schaats die hoger op het ijs staat dan de klassieke Friese doorloper. De hoge Noor is meer geschikt voor gevorderde schaatsers. De schaats is ongeveer 3cm hoger dan de lage Noor en wordt gebruikt wanneer de snelheid van de schaatser zo hoog is dat hij of zij door het schuin hangen in de bocht met de schoen het ijs zou raken. Bij het rechtuit schaatsen maakt het geen verschil of je een lage of hoge Noor draagt. De lage Noor geeft meer stabiliteit.

Combi Noren kopen

De Combi Noor is een combinatie tussen een skischoen en een Noor. Door stevig kunststof tot boven de enkels wordt enkelzwikken bij het afzetten tegengegaan. De Combi Noor wordt vooral gedragen door beginnende schaatsen en mensen met ongetrainde enkelspieren of een slechte balans.

Kunstschaatsen kopen

Zoals de naam het al zegt is de kunstschaats (ook wel kunstrijschaats genoemd) speciaal ontworpen voor het kunstrijden. Het ijzer van de kunstrijschaats is hol geslepen en heeft een aantal zaagvormige tanden bij de punt, als hulp bij het maken van pirouettes en sprongen. Een kunstrijschaats heeft een hoge schoen voor veel stabiliteit en steun.

Shorttrackschaatsen kopen

Shorttrackschaatsen zijn extra hoge Noren met een lichte kromming in het ijzer. Deze kromming heeft als doel om korte bochten te kunnen maken op de ijshockeybaan, waar shorttrack beoefend wordt.

Klapschaatsen kopen

Veel gevorderde schaatsers rijden op klapschaatsen. Klapschaatsen beschikken over een mechanisme, waarbij de hiel loskomt van de schaatsijzers tijdens de afzet van de schaatsbeweging. Hierdoor kan het afzettende been volledig strekken (de schoen is van het ijs, maar de schaats nog niet) en kan langer afgezet worden tegen het ijs.

Schaatsschoenen: hardboot, softboot of semi-softboot

Er zijn drie soorten schaatsschoenen te onderscheiden. We kennen de hardboot, de semi-softboot en de softboot schaatsschoen. Hieronder de kenmerken en voordelen van deze drie soorten op een rijtje.

Hardboot:
De hardboot kenmerkt zich door een harde schoen van PVC en een zacht uitneembare binnenschoen. Het voordeel van de hardboot is dat deze schaatsschoen veel steun geeft bij de enkels. Ook is de binnenschoen uitneembaar en daardoor ook uitwasbaar.

Semi-softboot:
De semi-softboot kenmerkt zich door een harde uitgesneden schoen met meestal een aparte vaste binnenschoen. De semi-softboot combineerd veters of een wristband met één buckle sluiting. De semi-softboot biedt als voordeel een goede steun bij de enkels (al is de steun minder dan bij een hardboot). Verder biedt deze semi-softboot meer comfort dan een hardboot en heeft deze een flexibelere voorkant (voorflex).

Softboot:
Een relatief lager en zachter type schaatsschoen, die meer bewegingsvrijheid geeft om een comfortabele houding aan te nemen. De softboot is gemaakt van nylon, polyster en/of mesh. De softboot is comfortabel, anatomisch gevormd, waterafstotend en ademend.

Beste schaatsen
Populairste schaatsen