Informatie over draadloze routers

Een draadloze router zorgt ervoor dat je overal in huis of zelfs in de tuin kunt internetten. Ook kunnen tegenwoordig steeds meer apparaten op een router worden aangesloten zoals tv’s of mediaspelers. Deze pagina beschrijft wat belangrijk is.

Bekijk alle Routers

Algemeen

Draadloze netwerken worden steeds populairder. Een groot voordeel van een draadloos netwerk is natuurlijk dat er geen draden nodig zijn. Het trekken van draden door het huis is dus niet meer nodig. Daarbij ben je met een draadloos netwerk in theorie vrij om waar je maar wilt in je huis of tuin te werken. Maar, in de praktijk is het bereik van een draadloos netwerk wel degelijk een factor om rekening mee te houden.

Welke standaard?

Op dit moment worden er eigenlijk twee wifi-standaarden gebruikt: 802.11g en 802.11n. De N-versie is de nieuwste standaard en heeft in theorie ook de snelste doorvoersnelheid: 300 megabit per seconde (Mb/s). De G-versie is iets ouder en langzamer (54 Mb/s) maar wordt ook nog steeds veel gebruikt.

Bereik en snelheid

De doorvoersnelheid die hierboven worden genoemd, zijn theoretische snelheden die alleen worden gehaald onder de meest gunstige omstandigheden. Dit zal in de praktijk dus vrijwel nooit het geval zijn. Wel kun je zelf invloed hebben op de kwaliteit van het draadloze signaal. Zijn er plekken in of rond je huis waar het signaal te zwak is, dan kun je experimenteren door de antennes een andere richting op te draaien (als de router externe antennes heeft) of door de router op een andere plek neer te zetten.

Beveiliging en andere opties

Het is aan te raden om een draadloos netwerk te beveiligen. Elke moderne draadloze router beschikt tegenwoordig over het beveiligingsprotocol 'WPA' of 'WPA2'. Dit wil zeggen dat je het netwerk met een wachtwoord beveiligt. Iemand kan dus alleen van de draadloze internetverbinding gebruikmaken als hij het juiste wachtwoord invoert.

Beste routers
Populairste routers