Informatie over muurbeugels TV

Een platte tv komt optimaal tot zijn recht door hem aan de muur op te hangen. Je hebt vaste beugels maar ook muurbeugels die je kan kantelen en draaien. Voor elke tv is wel een geschikte beugel. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe muurbeugel voor de tv.

Bekijk alle Muurbeugels TV

Soort beugels

Het aanbod muurbeugels is zeer groot en divers. Naast de mogelijkheid om de televisie aan de muur te hangen, kan deze ook met een plafondbeugel aan het plafond bevestigd worden. Plafondbeugels worden vaak gebruikt voor bedrijfsmatige doeleinden, maar ook in de slaapkamer kan een plafondbeugel soms een goede oplossing zijn.
Bij de muurbeugels maken we onderscheid in vaste, kantelbare en draaibare beugels.

Vaste beugel
Met een vaste beugel zit de televisie dicht tegen de muur bevestigd. Deze beugel is ideaal voor mensen die niet te schuin voor hun televisie zitten en die een beugel willen die zo weinig mogelijk ruimte inneemt. Qua prijs zijn deze muurbeugels het voordeligst.

Kantelbare beugel
De kantelbare muurbeugel vertoont op het eerste gezicht veel overeenkomsten met de vaste muurbeugel. Een kantelbare beugel is echter vaak wat dieper waardoor de tv iets verder van de muur af komt in vergelijking met een vaste beugel. Het kantelen beperkt zich meestal tot maximaal een hoek van zo'n 15°. Een kantelbare beugel is vooral handig als de televisie wat hoger komt te hangen. Door de televisie dan iets te kantelen, is het prettiger televisie kijken.

Draaibare beugel
De draaibare muurbeugel is de muurbeugel met de meeste mogelijkheden. Naast de draaifunctie heeft deze beugel in de meeste gevallen ook een kantelfunctie. Deze beugel is ideaal voor het televisie kijken vanuit meerdere hoeken. De draaibare muurbeugel is er in vele varianten. Een beugel met een korte arm heeft een relatief beperkte draaihoek. De draaibare beugels met een langere arm hebben een grotere draaihoek. Hoe langer de arm van de beugel is, hoe verder de beugel (ook in ingeklapte vorm) van de muur afkomt. Daarnaast is er een verschil in het aantal draaipunten. Hoe meer draaipunten, des te hoger de flexibiliteit.

Afmetingen

Voor vrijwel elke televisie is er wel een juiste muurbeugel te vinden. Let bij de aankoop van een muurbeugel goed op of de desbetreffende beugel geschikt is voor je toestel. Bij de beugels wordt altijd informatie gegeven voor welke televisieformaten de beugel geschikt is. De kleinere formaten tv’s beschikken in de meeste gevallen over een VESA-aansluiting. Dit zijn gestandariseerde afstandsmaten. Zoals de afstand tussen de schroefgaten achterop de televisie. Enkele voorbeelden van VESA-maten zijn 100x100 en 200x100. Dit houdt in dat de schroefgaten 10 bij 10 centimeter of 20 bij 10 centimeter van elkaar verwijderd zijn. Als de muurbeugel overeenkomstige maten heeft is de bevestiging in dat geval heel eenvoudig.

Gewicht tv

Elke muurbeugel kan een maximum aan gewicht dragen. Dit maximum gewicht ligt over het algemeen vrij hoog en zal dan ook vrijwel geen belemmering zijn voor de keus van een muurbeugel. Bij draaibare beugels ligt het maximum gewicht over het algemeen wat lager dan bij vaste muurbeugels.

Bedienen op afstand

Er zijn ook elektronische muurbeugels op de markt. De bediening van deze beugels, zoals het draaien en kantelen, kan vanuit de stoel plaatsvinden met behulp van een afstandsbediening.

Kijkhoogte

Veel mensen vragen zich af wat de ideale hoogte is om de televisie op te hangen. Men is snel geneigd de tv te hoog op te hangen. Als de ogen zich op 1/3 van de beeldhoogte bevinden, gerekend vanaf de bovenkant van het scherm, is dit de ideale kijkhoogte.

Tips voor montage

  • Het montagemateriaal, voor de muur als voor de televisie, zit over het algemeen bij de muurbeugel geleverd.
  • Het ophangen aan de muur is op zich geen moeilijke klus, maar vereist wel nauwkeurigheid. De beugel dient uiteraard waterpas gemonteerd te worden.
  • Het is handig, zeker bij grotere tv's, om het plaatsen van de televisie aan de beugel met z'n tweeën te doen.

Beste muurbeugels tv
Populairste muurbeugels tv