Laptop kiezen: Waar moet je op letten?

Moeite met een nieuwe laptop kiezen? Wil je weten welke laptop bij jou past? Lees hier waar je allemaal op moet letten en krijg de beste tips!

Direct laptops vergelijken? Bekijk en vergelijk
Kiezen voor een laptop

Kiezen voor een laptop

Een leven zonder computer is bijna niet meer voor te stellen. Met een laptop kun je je computer altijd makkelijk meenemen en heb je een apparaat dat weinig ruimte inneemt als je hem niet gebruikt. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf en hoe kies je een goede laptop die bij jou past? In dit artikel krijg je advies en tips, zodat je goed voorbereid je eigen laptop kan uitkiezen!

Direct laptops vergelijken

Wil je een laptop kopen? In deze Koopgids laten we je de verschillen zien tussen verschillende laptops zodat jij de beste keuze kunt maken!
Eigenschappen

De belangrijkste eigenschappen van een laptop

Laptops hebben vele eigenschappen en functies, maar wat is nou echt belangrijk en wat betekenen ze? We sommen hieronder de meest belangrijke voor je op.

Schermgrootte

De schermgrootte van laptopschermen wordt net als bij bijvoorbeeld televisies uitgedrukt in inches. Een inch is ongeveer 2,5 centimeter. Bij een laptop van bijvoorbeeld 10 inch betekent dat dat het scherm over de diagonaal ongeveer 25 centimeter lang is.

Besturingssysteem

De meest gebruikte besturingssystemen zijn Windows van Microsoft en MAC OS van Apple. Welk besturingssysteem bij jou past hangt voornamelijk af van persoonlijke voorkeur, maar bedenk dat op een standaard laptop geen MAC OS gedraaid kan worden.

Processor

De processor van je laptop is verantwoordelijk voor de berekeningen in je computer. Niet alleen laptops hebben een processor: ook desktop computers, smartphones, tablets etc. hebben een processor. Tegenwoordig hebben computers vaak niet één, maar meerdere kernen in de processor. Dit betekent dat de computer sneller meerdere taken kan verwerken. Een processor met twee kernen heet een dual core processor, met vier quad core processor.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit geeft aan hoe veel er op je computer opgeslagen kan worden. Vanzelfsprekend betekent meer opslagcapaciteit dat je meer kan opslaan. Er zijn ook verschillende soorten opslag: naast traditionele harde schijven kan je ook een SSD-kaart hebben, die veel sneller werkt waardoor je laptop beter zal presteren.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen van een computer, ook wel RAM genoemd, wordt gebruikt om gegevens kort op te slaan om er zo snel mee te kunnen werken. Het werkgeheugen bepaalt dus mede hoe snel je laptop is. Het werkgeheugen wordt net als de harde schijf uitgedrukt in bytes. Werkgeheugen in laptop gaat van 2 tot wel 32 GB.

Soorten

Welke soorten laptops zijn er?

Standaard laptop

De standaard laptop wordt nog steeds veel verkocht. Deze draagbare computers zijn van een gemiddeld gewicht en grootte en zullen qua specificaties het niet halen bij een losse desktop. Voor de gemiddelde gebruiker zijn deze laptops echter prima geschikt en wat prijs betreft zijn ze vaak goedkoper dan andere soorten laptops.

Bekijk en vergelijk

Gaming laptop

Gaming laptops zijn laptops die bedoeld zijn om zware videogames op te kunnen spelen. Deze laptops hebben zeer hoge specificaties en bijvoorbeeld losse videokaarten waardoor ze zware games moeiteloos kunnen spelen. Voor gamers die veel onderweg zijn kunnen dit goede apparaten zijn, maar voor de gemiddelde gebruiker zijn deze laptops vaak overbodig zwaar.

Bekijk en vergelijk

Ultrabook

Ultrabooks zijn eigenlijk gewoon laptops die door geavanceerde technieken heel dun zijn. Dit heeft als voordeel dat ze licht zijn en makkelijk te vervoeren. Nadeel is wel dat deze ultrabooks vaak duurder zijn dan gewone laptops.

Bekijk en vergelijk

2 in 1 laptops

Een 2 in 1 laptop is eigenlijk een combinatie van een tablet en een laptop. Het scherm kan losgemaakt worden van de onderkant waardoor het als een tablet kan dienen. Door het vast te klikken wordt het apparaat geschikter voor tekstverwerken en andere zwaardere taken. Als je niet een losse tablet wil hebben, kan dit een goede optie zijn.

Bekijk en vergelijk

Alternatieven

Een laptop is veel mobieler dan een desktop computer. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over een beeldscherm of toetsenbord: alles zit in een laptop ingebouwd. Dit betekent wel dat reparaties vaak wat lastiger zijn, mocht er iets stuk gaan.

Tablets worden vaak aangeprezen als handzame vervangers van laptop, maar zijn dit maar ten dele. Zo is het schrijven van langere teksten of bewerken van foto’s lastig of niet mogelijk op een tablet en kan je veel grotere games er niet op spelen.

Keuzehulp

Wat is een goede laptop voor jou?

Er zijn vele soorten laptops en het is soms lastig om te bepalen welke laptop bij jou past. Als eerste is het belangrijk om te bedenken wat je met je laptop wil gaan doen. Hieronder een aantal aspecten waar je over kunt nadenken:

  • Ga je veel op pad met je laptop? Let er dan op dat hij niet te groot en te zwaar is. Je zult hem immers vaak moeten meenemen. Een laptop van 10 tot 14 inch is goed geschikt om mee te nemen. Een ultrabook kan ook optie zijn.
  • Hoe groot mag je laptop zijn? Let hierbij op hoeveel ruimte je in je huis hebt, maar ook of je bijvoorbeeld veel films er op wil kijken. In dat geval kan een wat groter scherm van zo’n 13-15 inch prettiger zijn. Ook als je veel achter je laptop zit voor bijvoorbeeld werk is een groter scherm fijner.
  • Wat moet hij minimaal kunnen? Wil je bijvoorbeeld alleen met tekst aan de slag of wil je ook zware applicaties kunnen draaien, zoals games? Een laptop die gebruikt wordt voor gamen en zware applicaties zal een snelle processor nodig hebben zoals de Intel Core i7 processor, minimaal 8GB aan werkgeheugen en een gaming laptop zal ook een aparte zware videokaart moeten hebben. Heb je dit niet nodig, dan hoef je ook niet te investeren in een laptop die dit allemaal wel kan.

Over het algemeen geldt: hoe meer je laptop kan, hoe hoger de prijs. Kijk echter bij je aanschaf ook naar de toekomst: een laptop kan zo’n 4-6 jaar mee, het zou zonde zijn als je hem na een jaar weer moet vervangen. Ook laptops van Apple zijn over het algemeen duurder.

Klaar om je keuze te maken?
Bekijk dan ons brede aanbod laptops!
Bekijk en vergelijk
Technologieën

Nieuwste ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen op het gebied van laptops gaan hand in hand met die van computers. Er worden bijna maandelijks nieuwe, verbeterde modellen op de markt gebracht en het is te verwachten dat ook laptops nog steeds elk jaar weer iets sneller worden. Er zijn ook enkele nieuwe ontwikkelingen specifiek voor laptops: bijvoorbeeld het draadloos opladen van je laptop met dezelfde techniek waarbij sommige smartphones nu al worden opgeladen. Dit is echter voor de consumentenmarkt nog toekomstmuziek.

Beste laptops
Populairste laptops