Informatie over kruimelzuigers

Kruimelzuigers, ook wel kruimeldieven genoemd, zijn overal te gebruiken. Deze snoerloze handstofzuigers helpen je bijvoorbeeld in huis, auto of caravan om snel stof en vuil te verwijderen. Plekken waar de grote stofzuiger moeilijk bij kan, kun je eenvoudig schoonhouden met een kruimelzuiger. Wil je een kruimelzuiger kopen, of verschillende kruimelzuigers vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over kruimelzuigers.


kruimelzuiger

Bekijk alle Kruimeldieven

Oplaadstation/accu

De kruimelzuiger is een kleine en oplaadbare stofzuiger. Kruimelzuigers hebben een accu die opgeladen kan worden in een oplaadstation. Vaak wordt er een wandhouder bij de kruimelzuiger geleverd. Deze dient, naast handige opbergruimte, tevens als oplaadstation. De wandhouder is via een stekker met het stopcontact verbonden. Je kunt de kruimelzuiger direct na gebruik in het wandstation plaatsen, zodat de kruimelzuiger meteen wordt opgeladen. Zo is hij altijd klaar voor gebruik.

De accu
Een kruimelzuiger werkt op een accu. Over het algemeen zijn er drie soorten accu’s verkrijgbaar:

  • Li-Ion - ook wel lithium ion-accu genoemd. De li-ion wordt gezien als de beste accu, heeft veel capaciteit en weegt weinig. In aanschaf is de lithium ion de duurste variant.
  • Ni-Cad - ook wel nikkel cadmium-accu genoemd. De ni-cadaccu is de goedkoopste accu en wordt vaak in kruimelzuigers toegepast. Het nadeel van ni-cad is dat deze soort accu alleen opgeladen mag worden als hij helemaal leeg is. Omdat het geheugeneffect van de accu de status van opladen onthoudt, verliest de accu een gedeelte van de capaciteit.
  • Ni-MH - ook wel nikkel metaal hybride-accu genoemd. De ni-mh-accu levert betere prestaties in vergelijking met ni-cad en heeft geen last van het zogenoemde geheugeneffect. Het nadeel van ni-mh is dat de accu verloren gaat als hij helemaal leeg gebruikt wordt.

Stofopvang

Het stof en vuil dat wordt opgezogen door de kruimelzuiger wordt opgevangen in een stofreservoir. Dit reservoir dient regelmatig geleegd te worden. De inhoud van het reservoir wordt weergegeven in milliliters. Het is ook mogelijk om het opgezogen stof op te vangen in een stofzak, een miniversie van de stofzuigerzak in de gewone stofzuiger. De stofzak bevindt zich in het stofreservoir. Er zijn ook uitwasbare stofzakken te verkrijgen, zodat je de stofzak kunt hergebruiken.

Filter

Een stofzuiger blaast altijd lucht uit. Net als een stofzuiger, heeft een kruimelzuiger ook één of meer filters om de vervuilde uitgeblazen lucht te filteren. De kleinste stofdeeltjes worden op deze manier tegengehouden. Vaak zijn de filters vervangbaar.

Zuigkracht

De zuigkracht van een stofzuiger neemt over het algemeen af naarmate het stofreservoir zich vult en/of het filter verstopt raakt. Dit is ook het geval bij een kruimelzuiger. De zuigkracht zal weer toenemen als je het reservoir of de stofzak leegt en/of het filter vervangt. Het voltage van de accu is een belangrijke waarde om aan te geven hoeveel zuigkracht de kruimelzuiger heeft. Hier geldt: hoe hoger het voltage, hoe groter de zuigkracht van de kruimelzuiger. De meeste kruimelzuigers hebben meerdere standen om de zuigkracht te regelen.

Handige kruimelzuigers

Droog en nat
Naast kruimelzuigers voor droge oppervlakten zijn er ook kruimelzuigers op de markt die vloeistoffen kunnen opzuigen.

Met wieltjes
Om het gebruikersgemak te vergroten zijn er tegenwoordig kruimelzuigers te verkrijgen met wieltjes. Deze zijn aan de voorzijde van de kruimelzuiger geplaatst. De wieltjes zorgen ervoor dat je de kruimelzuiger niet meer hoeft te tillen, maar eenvoudig kan begeleiden over het vuil. Ook wordt het oppervlak dat je wilt zuigen, beschermd.

Met autoaansluiting
Sommige kruimelzuigers zijn voorzien van een autoaansluiting. Door deze aansluiting kun je deze in je auto gebruiken en daarmee je auto makkelijk schoonzuigen.

Accessoires

Een kruimelzuiger kan geleverd worden met verschillende accessoires. De meest voorkomende zijn de spleetzuigmond en de borstelzuigmond. Met de spleetzuigmond kun je stof en vuil tussen kieren en spleten wegzuigen. De borstelzuigmond wordt meestal gebruikt voor meubilair.

Beste kruimeldieven
Populairste kruimeldieven