Informatie over koffiezetapparaten

Bij een koffiezetapparaat is het belangrijk om te letten op het type apparaat. Wil je een apparaat met pads of een combi-model? Wil je een thermoskan, druppelstop-model of eentje met een timer? Hier vind je alle informatie waar je op kunt letten bij de aankoop van een koffiezetapparaat.

Bekijk alle Koffiezetapparaten

Waterfilter

De koffie smaakt extra lekker als de basis, het water, helemaal in orde is. Een waterfilter maakt het mogelijk om zuivere koffie te drinken. De actieve kool van het filterpatroon reduceert smaak- en geurverstorende stoffen zoals chloor. De ionenwisselaar van het filterpatroon reduceert onder andere kalk en zware metalen zoals lood en koper.

Filtermethode

In het koffiezetapparaat wordt een papieren filter in de houder gedaan. Het filter wordt gevuld met gemalen koffie en daarop druppelt gekookt water. De koffie wordt opgevangen in de koffiekan die warm wordt gehouden door het elektrische plaatje waarop de koffiekan staat. De koffiekan kan van glas zijn maar kan ook een thermoskan zijn.

Druppelstop

De druppelstop zorgt ervoor dat, als je de kan onder het apparaat vandaan haalt, er geen koffiedruppels op de plaat vallen.

Aroma-regeling

De aroma-regeling zorgt ervoor dat je bij verschillende hoeveelheden koffie dezelfde of eventueel een andere koffiesterkte kunt instellen.

Timer

Een timer is onder andere erg handig als je bij het opstaan direct wilt genieten van een kopje koffie.

Snoeropberging

De mogelijkheid tot snoeropberging is handig als je het aanrecht graag snoervrij wilt houden.

Pad-systemen

In een koffiezetapparaat met een pad-systeem wordt een koffiepad in de machine gedaan. Een koffiepad is een klein rond filter met daarin gemalen koffie. Bij deze modellen is het mogelijk om even snel één of twee kopjes verse koffie te maken. Elke koffiepad bevat de juiste hoeveelheid koffie zodat ieder kopje even lekker smaakt. Pads zijn in verschillende smaken te verkrijgen, van mild tot ‘dark roast’ en in diverse exotische smaken. Een beperking is echter de hoeveelheid die in één keer kan worden gezet.

Houdbaarheid koffie

Gezette koffie kan niet eindeloos bewaard worden. Er zal een merkbaar kwaliteitsverlies optreden na ongeveer een half uur nadat de koffie is gezet. De beste bewaartemperatuur van gezette koffie is ca. 85 °C.

Ook gemalen koffie is beperkt houdbaar. Bij opening van de verpakking is de koffie nog twee dagen houdbaar. Zorg er dus voor dat de koffie in luchtdichte voorraadbussen wordt bewaard. De gemalen koffie blijft zo langer smaakvol, maar kan niet eindeloos bewaard worden.

Beste koffiezetapparaten
Populairste koffiezetapparaten