Informatie over koelkasten

Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast en zie je door al de informatie door de bomen het bos niet meer? Lees dan hieronder verder om meer te weten te komen over de juiste koelkast voor jouw situatie. Wil je weten wat andere consumenten van de koelkast vinden? Lees dan de reviews die staan bij de modellen. Dan ben je zeker zeker van je koop.


Bekijk alle Koelkasten

Modellen koelkasten

Er zijn vele soorten en maten vrijstaande koelkasten. De inbouw koelkasten worden echter ook steeds populairder. Het kiezen van het juiste model is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. De grootte van het koelgedeelte en het eventuele vriesgedeelte, is afhankelijk van je huishouden en je eigen voorkeur. Om een keuze uit de verschillende koelkast modellen te maken is het handig te weten hoeveel inhoud een koelkast voor jou moet hebben. De inhoud van de koelkast wordt weergegeven in liters.

Tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast heeft normaliter vastgestelde afmetingen. De standaard afmetingen zijn 85 centimeter hoog en 60 centimeter diep.

Een tafelmodel koelkast biedt je de mogelijkheid om de bovenzijde als werkblad te gebruiken, maar de koelkast kan ook ingebouwd worden onder het werkblad in de keuken. Let er echter op dat de koelkast niet koelt, maar warmte afvoert. Er dient dus genoeg ruimte aan de achterzijde over te blijven om deze warmte kwijt te kunnen. Dit is essentieel voor vrijstaande modellen en al helemaal voor inbouw koelkasten. Tafelmodel koelkasten kunnen beschikken over een kleine vriesruimte. Deze vriesruimte beschikt over een steraanduiding. Zie over de mogelijkheden van het aantal sterren.

Tafelmodel koelkast met vriesgedeelte

Kastmodel koelkast

Een kastmodel koelkast is hoger dan een tafelmodel en heeft meer inhoud. Een kastmodel koelkast kan je dan ook niet onder een aanrechtblad bouwen, in tegenstelling tot het tafelmodel. Verder is een kastmodel koelkast gelijk aan een tafelmodel koelkast. Een kastmodel koelkast heeft voldoende inhoud voor een vierpersoons huishouden.

Kastmodel koelkast zonder vriesgedeelte

Koelvriescombinatie / upside-down

Koelvriescombinaties zijn te verkrijgen in vele maten. Het voordeel van dit model is dat deze voor het koel- en vriesgedeelte aparte deuren heeft. Als je producten nodig hebt uit het ene gedeelte, warmt de rest van de kast niet onnodig op door het openen van de deur. Het vriesgedeelte bij deze modellen is royaler dan bij een tafelmodel of dubbeldeurs koelkast. Een koelvriescombinatie is hetzelfde als een upside-down koelkast met als enige verschil dat het koelgedeelte en het vriesgedeelte bij een koelvriescombinatie afzonderlijk regelbaar zijn. Je kunt dus gemakkelijk de temperatuur van het vriesgedeelte naar beneden brengen terwijl de temperatuur van het koelgedeelte gelijk blijft. Dit is mogelijk doordat zowel het koelgedeelte als het vriesgedeelte een aparte regeling heeft. Voorheen was dit alleen mogelijk wanneer er twee compressoren in de koelvriescombinatie zaten. Het nadeel van twee compressoren is een hoger geluidsniveau en een hogere aanschafprijs.

Een upside-down model heeft altijd maar één regelbaar koelcircuit (voor het koelgedeelte). Het vriesgedeelte van de upside-down koelkast loopt hierop mee. Met de enkele thermostaatbediening kan je de temperatuur veranderen door de thermostaat omhoog te zetten. Het nadeel is dat zowel de temperatuur in het koel- als in het vriesgedeelte veranderd. Bij de meeste merken is stand twee de meest optimale stand. Deze stand zorgt voor ± 5 graden in het koelgedeelte en -18 graden in het vriesgedeelte.

Upside down / koelvriescombinatie

Amerikaans model / side-by-side

Bij een side-by-side koelkast (ook wel Amerikaans model koelkast genoemd) zijn het koel- en vriesgedeelte naast elkaar geplaatst. Deze Amerikaanse koelkast is sterk in opkomst door de enorme ruimte die erin beschikbaar is. Soms zit er in de deur een ice-dispencer waar je ijsklontjes, schaafijs of koud water uit kunt halen. Houd er wel rekening mee dat een dergelijk model soms moet worden aangesloten op een waterleiding. Het water moet om bacteriële redenen eerst gefilterd worden. Dit soort filters zijn vaak niet permanent en bovendien erg duur. Omdat vele consumenten dit als een drempel zagen tot het aanschaffen van een side-by-side koelkast zijn tegenwoordig de meeste modellen voorzien van een apart waterreservoir. Deze vul je met vers water en zo heb je niet persé een aparte waterleiding nodig voor het gebruik van de ice-dispenser. Een side-by-side model heeft vaak een 0 graden zone (ook wel biofresh of vershoudzone genoemd). Deze 0 graden zone vind je vaak in deze side-by-side koelkast in de vorm van groentelades, geplaatst boven de standaard groentelades. Het verschil met de 'standaard' groentelades is dat de lades van de 0 graden zone een regelbare vochtigheid hebben. Hierin kun je groenten en fruit dus extra lang bewaren en blijven ze veel langer vers door een nauwkeurige vochtigheidsregeling.

Amerikaan (side-by-side) met ice-dispenser

Wijnkoelkast

Een wijnbewaarkast of wijnklimaatkast is een luxe uitgevoerde koelkast met (meestal houten) leggers/draagplateaus geschikt als wijnflessenopslag. Door het gebruik van een wijnbewaar- of wijnklimaatkast kun je de wijn op de geschikte temperatuur bewaren waardoor deze perfect in conditie blijft. Het belangrijkste verschil tussen de wijnbewaarkast en de wijnklimaatkast is dat de wijnbewaarkast één temperatuur geeft die ingesteld kan worden en de wijnklimaatkast meerdere instellingen heeft. Bij een wijnklimaatkast kun je dus bijvoorbeeld het bovenste deel voor rode wijn en het onderste gedeelte voor witte wijn. Beide wijnkasten zorgen voor handhaving van de ingestelde temperatuur maar bovenin is altijd warmer dan onderin. Zo kun je in een klimaatkast met meerdere temperatuurzones de champagne onderin bewaren, de rosé in het midden en de betere rode wijnen bewaar je bovenin de wijnklimaatkast.

De koelkast ontdooien / No Frost

Een koelkast, zeker met een vriesgedeelte, dien je regelmatig te ontdooien. Er zijn echter koelkasten waarvan je het koel- en/of vriesgedeelte niet of nauwelijks handmatig hoeft te ontdooien omdat deze dit automatisch doet. Tegenwoordig vindt in het koelgedeelte van de meeste koelkasten automatische ontdooiing plaats. De koelkast zal af en toe stoppen met koelen maar deze zorgt vervolgens wel dat de ingestelde temperatuur niet wordt overschreden. De achterwand van de koelkast is dan nat of lichtelijk bevroren. Deze druppels glijden dan naar beneden en komen in een gootje terecht achterin het koeldeel. Dit valt in een bakje net boven de motor en verdampt vervolgens. IJsafzetting laten zitten komt de prestatie van de koelkast namelijk niet ten goede. Deze moet veel harder werken omdat de ijsafzetting de koelelementen isoleert. De koelkast verbruikt zo veel meer energie dan nodig en dit die je terug op de energierekening.

Koelvriescombinaties en Amerikaanse koelkasten (side-by-side) kunnen ook beschikken over de functie No Frost. No Frost betekent simpelweg: nooit meer het vriesgedeelte ontdooien! Er ontstaat geen ijsafzetting in het vriesgedeelte en door ijskoude droge lucht in het vriesdeel wordt deze rijpvorming voorkomen. Het vervelende klusje van het handmatig ontdooien van het vriesgedeelte behoort dus voorgoed tot het verleden!

Invriescapaciteit vriesgedeelte

Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen hoeveel je over het algemeen in één keer wilt invriezen. Wil je regelmatig na een eigen oogst, grote hoeveelheden groente snel invriezen? Let dan goed op de invriescapaciteit per 24 uur van de vriezers. De steraanduiding geeft de houdbaarheid en de vriescapaciteit van het vriesgedeelte weer. Sommige tafelmodellen hebben een vriesvakje dat alleen geschikt is voor het maken van ijsblokjes. Deze wordt aangeduid met 1 ster. In een vriesvak met een aanduiding van 4 sterren kunnen levensmiddelen ook worden ingevroren.

* * * * Het invriezen van levensmiddelen is hierin mogelijk.
* * * Bevroren levensmiddelen kunnen enkele weken bewaard blijven.
* * Bevroren levensmiddelen kunnen enkele dagen bewaard blijven.
* Mogelijkheid tot het invriezen van ijsblokjes.

Energieverbruik koelkast

Alle koelkasten zijn voorzien van een energielabel en worden ingedeeld volgens energieklasses A t/m G. Energieklasse A is het meest energiezuinig, klasse G verbruikt de meeste energie. Tegenwoordig zijn bijna alle koelkasten zuiniger dan energieklasse B. Extra zuinige koelkasten kunnen een A+, A++ of zelfs een A+++ label hebben. Hoe meer plusjes achter de letter A, hoe zuiniger de koelkast is. De meest energiezuinige koelkasten hebben op dit moment een energieklasse A+++.

Beste koelkasten
Populairste koelkasten
>