Keukenmachine kopen: Waar moet je op letten?

Keukenmachine kopen en weet je niet waar je op moet letten? Lees hier waar je op moet letten bij de aanschaf en welke keukenmachine bij jou past!

Direct keukenmachines vergelijken? Bekijk en vergelijk
Kiezen voor een keukenmachine

Wat is een keukenmachine?

Er bestaan vele soorten apparaten om werk in de keuken makkelijker te maken: de keukenmachine is daar een van. Een keukenmachine is een apparaat dat vele handelingen in de keuken mechanisch kan uitvoeren: kloppen, mengen of kneden. Een keukenmachine combineert de functies van bijvoorbeeld losse snijmachines of blenders en zijn dus vooral handig als je meerdere functies in één apparaat wil hebben. Je leest hier waar je op moet letten als je een keukenmachine wil kopen.

Direct keukenmachines vergelijken

De keukenmachine is een handige hulp in de keuken en heeft doorgaans meerdere functies. Dit filmpje geeft informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een keukenmachine.
Eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen keukenmachine

Het aanbod in keukenmachines is erg divers. Sommige apparaten komen met vele accessoires waardoor ze bijna elke taak in de keuken kunnen uitvoeren, anderen kunnen alleen deeg kneden. Hier vatten we de belangrijkste eigenschappen voor je samen.

Inhoud kom

De inhoud van de kom bepaalt hoeveel eten je in één keer kan bewerken. Als je een groot gezin hebt of als je vaak veel eten in één keer bereidt, is het handig om te investeren in een groter exemplaar. Bij twijfel is het aan te raden om voor een grotere kom te gaan, zodat je ook op momenten dat je veel eten moet bereiden met je machine uit de voeten kan.

Kleine gemakken

Keukenmachines hebben naast bovengenoemde eigenschappen ook veel baat bij kleine eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan anti-slip voetjes; door de bewegingen die het apparaat maakt is het belangrijk dat hij goed op zijn plek blijft. Etensresten kunnen in groeven of kuiltjes gaan zitten dus het is van belang dat de machine deze zo min mogelijk heeft.

Aantal snelheden

Verschillende voedingsmiddelen moeten op verschillende snelheden bereid worden en sommige functies werken beter op een hoge of juist een lage snelheid. Hoe meer snelheden de machine heeft, hoe preciezer je je gerechten kan bereiden. Een moment/pulse-schakelaar zorgt ervoor dat je je gerechten nog beter kan bereiden door ze op hoge snelheid te mixen met tussenpauzes.

Accessoires

Keukenmachines komen standaard met een select aantal accessoires, maar hoeveel dit er zijn verschilt per model. Sommige keukenmachines komen alleen met wat basic mesjes, anderen zijn geheel compleet met bijgevoegde blender, citruspers en mixerfuncties. Vaak kunnen accessoires ook nog los bijgekocht worden, zodat je zelf kan kiezen welke accessoires je wel en niet wilt.

Vulopening

De meeste keukenmachines beschikken over een vulopening. De vulopening zit vaak in het deksel en zorgt er voor dat je gemakkelijk en veilig producten kan toevoegen of aanduwen zonder dat de keukenmachine open hoeft. Hoe groot deze vulopening is verschilt per machine.

Soorten

Soorten keukenmachines

Keukenmachines kun je grofweg onderverdelen in foodprocessors en keukenmachines. Deze termen worden nogal eens door elkaar gebruikt en tegenwoordig komen ook de functionaliteiten van beiden vaak al in 1 apparaat voor. Het is toch belangrijk om een onderscheid te maken tussen beide soorten, zodat je duidelijk weet welk product je koopt en je niet voor verrassingen komt te staan na aanschaf.

Keukenmachine

De traditionele keukenmachine is voornamelijk bedoeld voor het mixen en kneden van bijvoorbeeld deeg of eiwitten. Ook hebben keukenmachines vaak een grotere kom dan foodprocessors. Bij een een traditionele keukenmachine.

Bekijk en vergelijk

Foodprocessor

Met een foodprocessor wordt in eerste instantie een apparaat bedoeld dat kan hakken en snijden. Hiermee kan je ook grovere sauzen maken zoals pesto. Vaak zit deze functie tegenwoordig ingebouwd in een keukenmachine, maar niet altijd; als dit een vereiste is let er dan wel op dat de keukenmachine ook foodprocessorfuncties heeft.

Bekijk en vergelijk

Naast keukenmachines zijn er nog veel meer soorten apparaten die je werk uit handen kunnen nemen in de keuken. Deze machines worden soms ook wel keukenmachines genoemd (het zijn immers machines voor in de keuken), maar deze zijn vaak bedoeld voor een enkele functie waarbij een echte keukenmachine deze nou juist combineert. Als je echter maar één functie wil is een los apparaat echter zeker een optie. Een blender is een goede keuze als je op zoek bent naar een apparaat voor het maken van soepen en smoothies. Voor het maken van sapjes kan je ook een sapcentrifuge aanschaffen.

Blenders | Sapcentrifuges
Keuzehulp

Welke keukenmachine past bij jou?

Voor je beslist welke keukenmachine of foodprocessor je wil aanschaffen is het belangrijk om goed duidelijk te hebben wat je zelf verwacht van het apparaat. Wil je vooral deeg kneden of gaat het juist om het hakken van groentes? Vergeet ook niet goed te letten op de omgeving waarin het apparaat komt: hoeveel ruimte heb je? Een keukenmachine is geen klein apparaat en zal waarschijnlijk in het zicht staan. Als je het belangrijk vindt, let dan ook op hoe de keukenmachine in de keuken past. Veel keukenmachines kunnen uitgebreid worden met bijvoorbeeld een blenderfunctie. Als je verwacht in de toekomst meer functionaliteiten nodig te gaan hebben, kies dan een apparaat uit die op zijn minst uit te breiden is met de functies die jij verwacht. Het kan aantrekkelijk lijken om een complete keukenmachine te kopen, maar ga ook uit van wat je nodig hebt; voor je het weet liggen je keukenkastjes vol met accessoires die je nooit gebruikt. Een hekel aan schoonmaken? Let er dan op dat de onderdelen van je keukenmachine in de vaatwasser kunnen.

Klaar om je keuze te maken?
Bekijk dan ons brede aanbod keukenmachines!
Bekijk en vergelijk
Technologieën

Nieuwste ontwikkelingen

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van keukenmachines is de toevoeging van inductie-verwarming. Hiermee kan je keukenmachine niet alleen meer kloppen en snijden maar gerechten ook verwarmen, zodat je apparaat je hele soep voor je kan bereiden.

Beste keukenmachines
Populairste keukenmachines