Informatie over kettingzagen

Er zijn zowel elektrische kettingzagen als benzinekettingzagen op de markt, maar ook speciale steenkettingzagen. Deze steenkettingzagen zijn ideaal om steen en beton te zagen. Deze hebben een ketting waarvan de zaagtanden voorzien zijn van diamant en zijn altijd watergekoeld. Deze zijn voor professioneel gebruik en zijn daarom niet te vinden op Kieskeurig.nl

Bekijk alle Kettingzagen

De elektrische kettingzaag

elektrische kettingzaag De elektrische kettingzaag is zeer prettig werken omdat deze niet zo zwaar is, weinig geluid produceert en niet heel duur in de aanschaf is. Het nadeel van de elektrische kettingzaag is uiteraard dat deze stroom nodig heeft en je deze dus dient aan te sluiten op het stroomnet. Ook is het vermogen van een elektrische kettingzaag beperkter. Omdat er een stroomsnoer aan het apparaat bevestigd zit, ben je iets beperkter in je bewegingsvrijheid en is het opletten dat je niet struikelt.

Een elektrische kettingzaag heb je in een uitvoering van 230V (met snoer op het stroomnet) en oplaadbaar (16V, 24V of 32V). De elektrische kettingzaag van 230V is vanwege het snoer minder mobiel, maar is wel goedkoper en zeer geschikt voor particulier gebruik.

De benzinekettingzaag

Bij de benzinekettingzaag zijn de voor- en nadelen t.o.v. de elektrische kettingzaag eigenlijk precies andersom. De benzinekettingzagen zijn zwaarder, maken meer lawaai, zijn duurder in de aanschaf en vanwege het gewicht niet altijd even handig om mee te werken. Het voordeel is uiteraard dat het apparaat op benzine loopt en je geen last hebt van een snoer dat in de weg kan zitten of waar je over kan struikelen. Het vermogen van de benzinekettingzaag is daarentegen veel groter en wanneer je regelmatig veel hout en/of dik hout te zagen hebt dan is een benzinekettingzaag de beste optie.

Als je voor een benzinekettingzaag kiest dan heb je vervolgens de keuze uit vele soorten en maten. Afhankelijk van de dikte van de bomen maak je de keuze voor een blad. Wanneer je nog niet eerder hebt gewerkt met een benzinekettingzaag en je geen bomen van extreme dikte hoeft te zagen dan is een blad van 35 tot 40 cm aan te raden.

De steenkettingzaag

Deze steenkettingzagen zijn ideaal om steen en beton te zagen. Deze hebben een ketting waarvan de zaagtanden voorzien zijn van diamant en zijn altijd watergekoeld. Deze zijn voor professioneel gebruik en daarom niet te vinden op Kieskeurig.nl

Veiligheid en kleding

Bij gebruik van een kettingzaag is het altijd van groot belang dat je de juiste veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Doe je dit niet, dan kunnen zich zeer ernstige ongelukken voordoen, niet zelden met een dodelijke afloop.

 • Partner: Ga nooit alleen te werk, maar zorg dat er iemand in de buurt is die je kan helpen mocht je gewond raken.
 • Kleding: zorg er altijd voor dat je een speciale kettingzaagbroek en kettingzaagjack draagt. Komt de zaag in contact met deze broek of jack, dan raakt de ketting verstrikt in de vezels en loopt deze vast. Draag tevens een stevig paar handschoenen, gehoorbescherming, laarzen, een veiligheidsbril en een helm. Deze laatste elementen zorgen ervoor dat je niet verwond wordt door rondvliegend zaagsel.

Veiligheid

 • Houding: houd de zaag nooit tussen je benen. Een eventuele terugslag kan je in een dergelijk geval dodelijk verwonden. Zaag je een object dat zich onder je bevindt, houd de zaag dan altijd buiten het pad van je benen. Zaag bij voorkeur altijd lager dan schouderhoogte; op deze manier houd je de zaag buiten bereik van het gezicht.
 • Terugslag: als de punt van de zaag tegen een hard object aankomt, kan de zaag in jouw richting terugslaan. Een goede kettingrem zal de ketting in een dergelijk geval vertragen of tot stilstand brengen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, kun je het beste niet met de punt zagen. Je kunt een beschermer op de punt plaatsen, al beperkt dit wel de breedte van het zaagbare hout. Wees altijd op de hoede, verslap de aandacht tijdens het zagen nooit.

Veiligheidsvoorzieningen kettingzaag

Vrijwel alle moderne kettingzagen zijn verrijkt met een aantal veiligheidsvoorzieningen. De onderstaande vier aspecten vind je terug op vrijwel elk model wat bijdraagt aan een veilig gebruik van de kettingzaag.

 • Kettingvanger: de kettingvanger zorgt ervoor dat een eventuele losschietende ketting niet een willekeurige richting in schiet.
 • Kettingrem: een goede rem zorgt ervoor dat de ketting bij een plotselinge terugslag tot stilstand komt. Tevens is deze handmatig te bedienen.
 • Handvatrubbers: deze voorkomen schadelijke trillingen, waar de zaag niet uit handen trilt.
 • Handvatverwarming: koude handen hebben een slechtere grip en zijn kwetsbaarder.
 • Onderhoud

  Voor zowel de benzine- als de elektrische kettingzaag dient de zaagketting regelmatig te worden gespannen en gesmeerd. Kettingolie is dus een must. Sommige modellen kettingzagen zijn voorzien van een automatische kettingsmering en/of een kettingrem, dan is dit uiteraard niet nodig. Controleer echter toch altijd of deze smering nog steeds naar behoren werkt.

  Ook is het slijpen van de tanden op zijn tijd is wenselijk. Wanneer dit dient te gebeuren is afhankelijk van het gebruik maar dit merk je vanzelf doordat het zagen niet meer zo soepel en makkelijk gaat. Draag stevige handschoenen, laarzen, scheenbeschermers, gehoorbescherming en een veiligheidsbril wanneer je met een kettingzaag werkt. Sjaals zijn uit den boze, ook in de winter!

  Beste kettingzagen
  Populairste kettingzagen