Informatie over hometrainers

Wil je een hometrainer kopen, let dan op het gewicht van het vliegwiel. Maar let bijvoorbeeld ook op hoeveel trainingsprogramma’s de hometrainer heeft en of het een ergometer is. Weet je niet wat dit betekent? Lees dan snel verder, dan leggen we het je rustig uit.

De hometrainer is een bekend en vertrouwd fitnessapparaat voor de meeste mensen. Hometrainers zijn relatief gunstig geprijsd, eenvoudig in gebruik en dus bij uitstek geschikt om jouw conditie op peil te houden. De verschillen tussen de modellen variëren van het gebruikte remsysteem, aandrijfsysteem, al dan niet meegeleverde cardio pulse set tot verschillende weergaven op de monitor. Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Bekijk alle Hometrainers

Trainen met een hometrainer

Vrijwel alle hometrainers beschikken over een monitor waarop jouw trainingsresultaten worden bijgehouden. Afhankelijk van het type hometrainer dat je kiest, kun je onderstaande onderdelen aflezen:

 • Tijd
 • Snelheid
 • Omwentelingen
 • Vermogen (alleen bij een ergometer)
 • Trainingsafstand
 • Calorieverbruik
 • Weerstand
 • Hartslag: d.m.v. borstband, elektrodes of grepen kan de hartslag gemeten worden.
Tegenwoordig zijn er ook losse smartbands en smartwatches die jouw trainingsresultaten bij kunnen houden.

Cardio Pulse Set

Dit laatste kan worden gemeten met behulp van een Cardio Pulse set, bestaande uit een riem met sensor die op de borst bevestigd moet worden en een apparaat dat u aan de fiets dient te bevestigen. De duurdere modellen gebruiken al deze informatie om de training aan te passen aan je persoonlijke behoeften. Sommige modellen bieden zelfs de mogelijkheid om je trainingsresultaten vast te leggen in een database op je computer, zodat je na de training de resultaten kunt laten analyseren.

Remsystemen en weerstand

De remmen op een hometrainer worden niet alleen gebruikt om het vliegwiel tot stilstand te brengen, ze regelen ook de weerstand tijdens de training. Er zijn vier systemen verkrijgbaar: blokrem, bandrem, magneet of inductie.

Remblokken
De remblokken werken net als op een gewone fiets. De remblokken zijn gevoelig voor slijtage en worden daarom niet veel meer toegepast. Een ander nadeel is dat dit type hometrainer veel geluid maakt. Een voordeel is dan weer wel dat dit model een relatief goedkope hometrainer is.

Remband
Veel hometrainers remmen door middel van een remband die om het vliegwiel wordt strakgetrokken. Deze zorgt ervoor dat het vliegwiel meer weerstand ondervindt. Het nadeel van dit systeem is dat de trap onregelmatig kan worden, bovendien maakt dit type hometrainer veel geluid.

Magneet of inductie
Duurdere hometrainers gebruiken magneten of inductie (elektromagnetische remmen). Bij een gewone magneet bepaalt de afstand van de magneet tot het vliegwiel de weerstand. Bij inductiemagneten bepaalt de elektrische stroom de sterkte van de magneet. Hoe sterker de magneet, hoe meer weerstand. De inductierem is traploos regelbaar en daardoor uitstekend geschikt voor programma- en hartslaggestuurde trainingen.

Hometrainer extra’s

Waar kun je nog meer op letten als je een hometrainer gaat kopen?

 • Een goed zadel is bij een hometrainer net zo belangrijk als bij een gewone fiets. Naast een in hoogte verstelbare zit, beschikken sommige modellen ook over een horizontaal verstelbaar zadel. Hiermee kun je de afstand tot het stuur makkelijk aanpassen.
 • Veel modellen beschikken over een fleshouder, zodat je tijdens je training zonder moeite naar je bidon kunt grijpen.
 • Om te zorgen dat je goed kracht kunt zetten, kun je het beste kiezen voor een hometrainer met antislippedalen. Zo glip je minder snel weg.

Aandrijving en vliegwiel

Alle hometrainers hebben een vliegwiel. Dit verzwaarde wiel wordt door de trapbeweging van de gebruiker in beweging gebracht via een ketting en tandwielen (zoals bij een gewone fiets), of een V-snaar. Voordeel van een V-snaar is het lage geluidsniveau. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe groter de traagheid en hoe vloeiender de trapbeweging.

Hometrainer opbergen

Hometrainers zijn flinke apparaten die behoorlijk wat ruimte in beslag kunnen nemen. Bij voorkeur geef je een hometrainer een vaste plek in huis. Als dat niet mogelijk of wenselijk is, kun je een opvouwbaar model of een model met transportwielen overwegen. Op deze manier kun je jouw hometrainer eenvoudig verplaatsen en opbergen.

Beste hometrainers
Populairste hometrainers