informatie over headsets

Onder een headset wordt verstaan een hoofdtelefoon met daaraan vast een microfoon. Het meest bekend zijn de draadloze headsets die gebruikt worden in combinatie met een mobiele telefoon. Daarnaast zijn er ook headsets die gebruikt worden in combinatie met de computer en headsets voor gebruik met een vaste telefoon. Dit laatste type headset wordt vooral zakelijk gebruikt.

Bekijk alle Headsets

Draadloze (Bluetooth) headset

Vrijwel alle mobiele telefoons beschikken tegenwoordig over Bluetooth. Bluetooth is een draadloze ‘verbinding’ tussen twee apparaten voor een korte afstand. Bluetooth heeft een maximaal bereik van zo’n 10 meter. Met behulp van een Bluetooth headset in combinatie met een mobiele telefoon kan gebeld worden zonder de telefoon in de hand te hebben. Vooral in de auto is dit een eenvoudige en goede oplossing om hands-free te kunnen bellen.
In de loop der jaren zijn er telkens verbeterde versies van Bluetooth op de markt gekomen. Hieronder staan de meest recente versies en de verbeterpunten ten opzichte van de voorgaande versie:

  • Versie 1.2 Betere geluidskwaliteit, minder storing en hogere datasnelheid ten opzichte van versie 1.1
  • Versie 2.0 Hogere datasnelheid en lager stroomverbruik
  • Versie 2.1 Betere en makkelijkere koppeling tussen apparaten, lager stroomverbruik en een betere beveiliging
Een nieuwere Bluetooth versie communiceert zonder problemen met een eerdere Bluetooth versie. Een Bluetooth headset werkt met een ingebouwde batterij/accu, de benodigde adapter om deze op te laden wordt er altijd bijgeleverd.

Bedrade headset

De meest gebruikte toepassing van een bedrade headset is het gebruik in combinatie met een computer.
Een bedrade headset bestaat uit een hoofdtelefoon met daaraan vastgekoppeld een microfoon. Deze kunnen een standaard een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting hebben maar ook een USB aansluiting. Deze headsets zijn geschikt voor het luisteren naar muziek, opnemen van spraak en bellen (Skype) via de computer. De headsets beschikken meestal over een volumeregeling en mute functie.
Naast de bedrade headsets voor gebruik in combinatie met de pc zijn er ook nog headsets die bedoeld zijn voor telefonie. Het voordeel hiervan is dat je je handen vrij hebt voor het maken van aantekeningen. Deze headsets hebben vaak één oorschelp met daaraan gekoppeld een microfoon. Deze kunnen zowel bedraad als draadloos zijn. Dit soort headsets worden vooral zakelijk gebruikt.

Gaming headset

Een gaming headset is over het algemeen een grotere stereo hoofdtelefoon met ook hieraan weer een microfoon gekoppeld.
Een gaming headset heeft vrijwel altijd een gesloten systeem. Dit betekent dat je minder last hebt van de omgeving en vice versa.
Diverse gaming headsets beschikken over surround geluid. Dit alles zorgt ervoor dat je helemaal kan opgaan in de games.
Gaming headsets kunnen zowel bedraad als draadloos zijn.

Beste headsets
Populairste headsets