Informatie over elektrische tandenborstels

Wil je een kinderborstel voor een kindergebit of een elektrische tandenborstel voor volwassenen? Wil je een elektrische tandenborstel kopen, of verschillende elektrische tandenborstels vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over elektrische tandenborstels.

Bekijk alle Elektrische tandenborstels

Soorten bewegingen

Elektrische tandenborstels bewegen op verschillende manieren:

Sonisch (zijwaarts heen en weer gaand)
Sonische technologie maakt vele wijde en zachte bewegingen die zorgen voor wittere tanden en een gezonder gebit. Deze technologie wordt veelal gebruikt in de tandartsenpraktijk.

elektrische tandenborstels
Roterend oscillerend (ronddraaiend heen en weer gaand)
Roterende borstels komen gedeeltelijk tussen de tanden en kiezen. Let er op dat dit niet wil zeggen dat het gebruik van floss of tandenstokers overbodig wordt. Zowel met een roterende borstel als een sonische borstel kun je goede poetsbewegingen maken.

Pulserende bewegingen zorgen dat het tandplak loskomt, terwijl de roterende oscillerende en sonische bewegingen de tandplak verwijderen. Als de elektrische tandenborstel zowel pulserende als roterende/sonische bewegingen maakt, wordt de term 3D gebruikt.

Informatiechip

Er zijn sinds kort enkele modellen op de markt die beschikken over een zogenaamde smart chip. Met behulp van deze nieuwe technologie wordt de gebruiker geïnformeerd om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de elektrische tandenborstel. Hiermee kan de poetstijd worden geregistreerd en krijg je een seintje als je lang genoeg gepoetst hebt of als de opzetborstel vervangen dient te worden. Een smart chip werkt met een tijdklok. Op de tijdklok kun je zien hoe lang je aan het poetsen bent.

Vorm
Ook de vorm van elektrische tandenborstels is de laatste jaren enorm gegroeid. Een ergonomische steel die meeveert, met nopjes zodat deze niet uit de hand glijdt en goed op de wastafel blijft liggen. De meeste elektrische tandenborstels hebben tevens docking stations om de tandenborstel in neer te zetten, op te laden en om eventueel de opzetborstels in te bewaren.

Twee minuten poetsen

Iedereen weet het: twee keer per dag minimaal twee minuten poetsen per keer houdt het gebit schoon en gezond! Wat is er dan gemakkelijker om dat met een elektrische tandenborstel te doen? Met een elektrische tandenborstel kom je verder dan met een gewone tandenborstel. Vergeet alleen niet dat je ook met een elektrische tandenborstel twee minuten per keer dient te poetsen om een goed resultaat te krijgen. Deze tijd is nodig om de fluoride voldoende tijd te geven op het gebit in te werken.

Kinderborstel

Voor kinderen zijn er speciale elektrische tandenborstels en bijbehorende opzetborstels met leuke figuren. De opzetborstels zijn extra klein en de borstelharen zijn extra zacht. Daarmee zijn deze speciaal geschikt voor jonge tandjes in kleine mondjes. Daarnaast stimuleren leuke figuren op de tandenborstel het poetsen bij de kleintjes.

Oplaadbaar/ met batterijen

Bijna alle elektrische tandenborstels zijn oplaadbaar. Wanneer de tandenborstel weer opgeladen dient te worden zullen de bewegingen duidelijk minder worden. Even een nachtje op de oplader en de volgende morgen is de tandenborstel weer te gebruiken. Er bestaan ook modellen die enkel op batterijen werken, deze zijn goedkoper in aanschaf en hebben dezelfde werking. Je kunt hiervoor ook oplaadbare batterijen gebruiken, dit scheelt een hoop in aanschaf van gewone batterijen. Voor oplaadbare batterijen dien je natuurlijk wel een oplader te hebben. Tandenborstels die werken op batterijen maken een beperkt aantal poetsbewegingen. Ze zijn wel handig voor op vakantie.

Accessoires

Verder is er op de markt een grote variëteit aan systemen met bijvoorbeeld een aparte monddouche, tongreiniger of flossapparaat. Er bestaan verschillende soorten opzetborstels die te verkrijgen zijn voor verschillende werkingen. Er bestaan opzetborstels met harde, zachte en medium haren. De haren kunnen gewoon recht staan, of schuin. En ze hebben ook nog wel eens afgeronde toppen. Ook zijn er opzetborstels te verkrijgen voor mensen met een beugel, bruggen, kronen of implantaten.

Tips

Globaal gezien is het belangrijk om op twee punten te letten bij het gebruik van een elektrische tandenborstel.
  • Het is niet goed om een te harde borstel te gebruiken. De terugslagfunctie helpt hierbij grotendeels het tandvlees te beschermen.
  • De tandenborstel moet op tijd worden vervangen. Maar belangrijker nog dan het soort borstel, is de manier waarop je poetst. Je hoeft alleen maar de borstel te verplaatsen en verder geen poetsbewegingen te maken.

Beste elektrische tandenborstels
Populairste elektrische tandenborstels