Informatie over draagbare radio's

Wil je alleen radio luisteren of ook cd’s kunnen afspelen of misschien zelfs nog cassettes kunnen afspelen. Internetradio is ook mogelijk. Ook zijn diverse radio’s in vele kleuren leverbaar. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe radio.

De term ‘radio’ dekt vandaag de dag de lading niet meer. Naast een radio zijn veel draagbare radio’s ook uitgerust met een cd-speler. Ook de cassettespeler is op diverse apparaten nog aanwezig, hoewel het aanbod hierin wel steeds minder wordt.
Naast de draagbare radio, die naast het lichtnet ook via batterijen gevoed kunnen worden, behandelen we in deze groep ook de tafelradio’s, al dan niet met cd-speler.

Wereldontvangers worden hier niet behandeld. Deze radio’s beschikken over korte golf (SW) ontvangst en zijn dan ook specifiek bedoeld voor het gebruik in het buitenland.

Bekijk alle Draagbare radio's

(Internet)radio

De radio-ontvangers beschikken in vrijwel alle gevallen over een FM- tuner. Daarnaast is AM-ontvangst in de meeste gevallen ook mogelijk.

Er zijn radio’s met een analoge en een digitale tuner. Het voordeel van de digitale tuner is dat je meerdere zenders in het geheugen kunt opslaan.

Naast de 'gewone' radio's zijn er steeds meer modellen die beschikken over internetradio. Deze radio’s ontvangen hun zenders via een (draadloos) netwerk. Het grote voordeel hiervan is dat je de beschikking hebt over honderden radiozenders in alle genres. Een (draadloos) netwerk in huis is wel een vereiste bij deze radio’s. Niet alle internetradio’s beschikken nog over een FM- ontvanger. In dit geval kan je dan ook enkel internetradio ontvangen. Houd hier dus eventueel rekening mee bij aanschaf van een internetradio.

Ook zijn er radio’s met een DAB-ontvanger. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Met een DAB- ontvanger in een radio heb je de mogelijkheid om digitale radiozenders te ontvangen via de ether. Deze hebben een hogere kwaliteit, maar het aanbod van stations die digitaal uitzenden is beperkt. Bovendien heeft DAB nog niet in heel Nederland dekking. Radio1, 2, 3 en 4 zijn enkele stations die via DAB te ontvangen zijn.

Tafelradio

Naast de traditionele draagbare radio’s zijn de tafelradio’s in opmars. Dit zijn radio’s die zich kenmerken door de eenvoudige bediening en de vaak wat klassieke uitstraling gecombineerd met de moderne techniek. Ze zijn vaak in moderne kleuren te verkrijgen. Deze radio’s zijn er ook met een ingebouwde cd-speler. De tafelradio’s hebben vaak een verrassend goede geluidskwaliteit voor een radio in een relatief compacte behuizing.

Usb-aansluiting

Op diverse apparaten is een usb-aansluiting te vinden. Hierop kan een usb-stick met muziek of een mp3-speler worden aangesloten. De muziek kan via de speakers van de radio worden afgespeeld.

Audio-ingang

Sommige radio’s beschikken over een audio-ingang. In dat geval kan er een los muziekapparaat op worden aangesloten. Te denken hierbij valt aan een MP3-speler.

Batterijen

Veel apparaten zijn dus ook geschikt om op batterijen te werken. Het type en het aantal batterijen verschilt per apparaat. Een cd- speler gebruikt meer energie dan de radio. De batterijen zullen bij het gebruik van de cd- speler dan ook eerder leeg zijn.

Beste draagbare radio's
Populairste draagbare radio's