Informatie over elektrische boormachines

Welke boor is geschikt voor hout en welke voor beton? Wat is wattage, koppel (Nm), soft grip, klopboren, hamerboren, tweede handgreep, etc. Alle mogelijkheden en kenmerken van de boormachine en accuboormachine staan hier beschreven.

Bekijk alle Boormachines

Modellen

Je kunt bij de boormachines kiezen uit drie categorieën.

  • boormachine
  • klopboormachine
  • boorhamer

De boormachine is geschikt voor boren in hout, metaal en zachtere steensoorten.

De klopboormachine kan daarnaast ook kloppen en zodoende boren in hardere steensoorten en beton.

De boorhamer is de meest professionele van de drie. Deze machines zijn zeer geschikt voor de zwaardere klussen zoals boren in beton. Bij sommige boorhamers kun je het draaimechanisme uitschakelen. Dit houd in dat de boorkop dan niet meer draait maar alleen hamert. Hiermee kun je dan met bijvoorbeeld een ingespannen beitel tegelwerk weghakken.

Wil je maximale flexibiliteit of ben je aan het klussen op plaatsen zonder netstroom overweeg dan een accuboormachine

Gebruiksdoel

Bedenk voordat je een elektrische boormachine of boorhamer aanschaft hoe vaak je de boormachine zult gebruiken.

Over het algemeen gaan de duurdere apparaten nog steeds langer mee in het gebruik. Vaak zijn deze apparaten ook beter uitgerust voor de zwaardere klussen. Voor de incidentele klussen zoals een gat in de muur boren voor een schilderij of het boren van een gat om een kapstok te bevestigen voldoen de eenvoudigere elektrische boormachines prima.

Kracht

De kracht die een (klop)boormachine of boorhamer kan leveren is afhankelijk van het vermogen dat de motor over kan overbrengen op de boorkop. De kracht van een boormachine is af te lezen aan het het maximale koppel getal (Nm). Hoe groter dit getal, hoe meer kracht het apparaat heeft.

Veiligheid

Profesionele machines zijn uitgerust met een veiligheidsslipkoppeling. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de machine stopt met draaien als de boor vastslaat. Hiermee voorkom je blessures. Tevens verlengt dit de levensduur van het apparaat.

Let op! Voordat je gaat boren in vloeren of muren zorg dat je weet of er geen elektriciteits-, water- of gasleidingen zijn waar je in kunt boren. Indien mogelijk kijk dan op bouwtekeningen van jouw huis. Als je niet beschikt over bouwtekeningen kun je bij een doe-het-zelf winkel een leidingzoeker kopen. Dit apparaat gebruik je om water- of elektriciteitsleidingen te signaleren.

Boorhouders

De boorhouder is ook van belang voor de keuze van de boormachine of boorhamer. De modellen op Kieskeurig.nl kunnen de volgende boorhouders hebben:

  • sleutel
  • snelspan
  • SDS-plus
Boorhouders

Sleutel (tandkrans) boorhouders zijn het minst handig. Hierbij moet je telkens een boortje inspannen met een meegeleverd sleuteltje. Deze houders worden ook wel tandkransboorhouders genoemd.

Met snelspan boorhouders ben je in staat om snel en zonder extra gereedschap boortjes in te spannen.

SDS-plus is de meest professionele. Dit is ook een snelspan systeem. Met dit systeem klik je het gereedschap in de houder. De schacht van het gereedschap zit zodanig vast dat dit met geen enkele mogelijkheid kan ronddraaien in de houder. Dit systeem kom je voornamenlijk tegen bij de boorhamers.

SDS Plus

Let op dat je voor dit type boorhouder (SDS-Plus) speciale boortjes nodig hebt. Zie plaatje hierboven.

SDS-Plus tandkransboorhouder

Eventueel kun je een losse tandkransboorhouder inspannen in de SDS-plus houder. Hiermee kun je dan gewone boortjes inspannen.

Beste boormachines
Populairste boormachines