Omdat de kappersprijzen de laatste jaren de pan uit rijzen, was ik op zoek naar een goede tondeuse om mijn haar en baard gewoon thuis bij te kunnen houden. Na wat zoeken kwam ik uit bij deze Sansbeauté Tondeuse PRO Barber Edition. Voor een prijs van rond de €60,- belooft hij professionele resultaten, en over het algemeen maakt hij die belofte absoluut waar.
Design en Bouwkwaliteit
Wat direct opvalt als je hem uit de doos haalt, is het gewicht en het materiaal. Waar veel tondeuses in deze prijsklasse van goedkoop plastic zijn, heeft deze een robuuste metalen behuizing van RVS (roestvrij staal). Ook de snijbladen zelf zijn gemaakt van RVS, wat erg fijn is qua duurzaamheid en roestvorming voorkomt wanneer je hem afspoelt. Met een gewicht van 305 gram ligt hij lekker zwaar en stabiel in de hand, wat zorgt voor veel controle tijdens het scheren. Hij ziet er bovendien echt uit alsof hij zo bij een chique barbier vandaan komt.
Gebruiksgemak en Prestaties
De tondeuse is uitgerust met een sterke motor (6500 RPM) en dat merk je direct. Ik heb zelf best stug haar, maar hij glijdt er moeiteloos doorheen zonder te haperen of aan de haartjes te trekken. Met de hendel aan de zijkant (taper lever) kun je de snijbladen traploos verstellen tussen de 0,8 mm en 2,0 mm, ideaal voor een mooie overloop (fade).
Daarnaast is het een ontzettend complete set. Je krijgt niet alleen 10 stevige opzetkammen (van 1,5 mm t/m 25 mm), maar ook een handige opbergzak, een stylingkam, een reinigingsborsteltje en zelfs een online E-book. Een enorm pluspunt vind ik de IPX7-certificering. Dit betekent dat hij volledig waterdicht is. Ben je klaar met trimmen? Dan hou je hem gewoon even onder de stromende kraan om hem snel schoon te maken.
Batterijduur en Opladen
Dit is misschien wel de grootste troef van de Sansbeauté. De 2000 mAh batterij gaat simpelweg heel lang mee. Op het heldere LED-schermpje kun je precies het accupercentage zien, en met een volle lading kun je er tot wel 270 minuten (4,5 uur) mee doen. In de praktijk hoef ik hem maar één keer in de paar maanden op te laden.
Het volledig opladen duurt ongeveer 3 uur (180 minuten). Mocht de batterij toch een keer leegraken terwijl je halverwege een scheerbeurt bent, dan is er geen man overboord: je kunt hem namelijk ook gewoon bedraad gebruiken terwijl hij aan de lader ligt!
Zijn er ook nadelen?
Ja, een paar kleine dingen. Hoewel de tondeuse fantastisch is voor het grote werk en mooie fades, is hij voor heel strak detailwerk rondom de oren of een messcherpe neklijn net iets minder handig. Daarvoor is het snijblad eigenlijk iets te breed. Ook de minimale 0,8mm is voor sommige wat aan de lange kant. Ik had hier ook liever wat meer flexibiliteit in willen zien. Daarnaast vind ik het erg jammer dat het apparaat geen USB-C poort heeft. Je moet dus altijd de specifieke meegeleverde laadkabel gebruiken. Als je die kwijtraakt, kun je hem niet zomaar met een telefoonsnoer opladen.
Conclusie
De Sansbeauté Tondeuse PRO Barber Edition biedt ontzettend veel waarde voor zijn geld. Je krijgt een complete, krachtige en premium ogende set waarmee je in principe je kapper direct kunt afzeggen. Dankzij de lange accuduur, het robuuste RVS-design en de mogelijkheid om hem ook bedraad te gebruiken, is dit op de laadkabel na een absolute aanrader voor thuisgebruik!
Pluspunten
- Zeer lange accuduur van 4
- 5 uur met LED display
- Voelt erg premium en robuust aan
- IPX7 (waterdicht) wat schoonmaken een makkie maakt
- Zowel draadloos als bedraad te gebruiken
- Zeer complete set met 10 opzetkammen
- opbergzak
- en stylingkam
Minpunten
- Geen USB-C aansluiting om op te laden
- Voor echt precisiewerk is het blad wat te breed
- De minimale afstand van 0
- 8mm is misschien wat te lang voor sommige