Ik heb de Jura C9 Piano Black mogen testen en dat was een heerlijke ervaring. Het apparaat ziet er prachtig uit: de glanzende pianozwarte afwerking geeft een luxe uitstraling en past perfect in een moderne keuken. Je merkt meteen dat dit een koffiemachine van hoge kwaliteit is.
Wat mij vooral enthousiast maakte, is de melkfunctie. Die werkt echt geweldig. De melk wordt romig en luchtig opgeschuimd – precies zoals je wilt voor een cappuccino of latte macchiato. De smaak is top en het resultaat doet niet onder voor een koffiebar. Wel vind ik het schoonmaken van het melksysteem best een gedoe. Er zijn meerdere stappen nodig en als je dat niet goed doet, blijft er snel melkresten achter.
Een ander punt waar ik tegenaan liep, zijn de extra kosten voor onderhoud. Om de Jura in optimale conditie te houden heb je regelmatig filters, reinigingstabletten en melkreinigers nodig – allemaal producten van Jura zelf. Dat loopt behoorlijk op, zeker als je het apparaat intensief gebruikt.
Over de koffiekwaliteit kan ik echter alleen maar positief zijn. De espresso’s zijn vol van smaak, mooi in balans en altijd op de juiste temperatuur. De bediening is duidelijk en eenvoudig, en het apparaat werkt betrouwbaar.
Alles bij elkaar vind ik de Jura C9 Piano Black een fantastisch koffieapparaat dat echt luxe koffie levert, vooral voor wie van melkspecialiteiten houdt. Je moet er alleen wel wat tijd en geld in steken om hem netjes te houden.