Informatie over barbecues

De barbecue wordt tijdens de eerste zonnige dagen vaak al tevoorschijn gehaald. Een barbecue is niet alleen geschikt om vlees of vis op te grillen maar ook voor de vegetariër is er heel wat mogelijk. Op deze pagina lees je waar je op moet letten bij het kopen van een barbecue.

Bekijk alle Barbecues

Barbecuemethodes

Er zijn verschillende methodes voor barbecueën. Bijvoorbeeld op de traditionele manier met houtskool en briketten, op gas of elektrisch. Alle barbecues zijn geschikt voor gebruik buitenshuis. Een aantal barbecues kun je zelfs binnenshuis gebruiken.

Barbecuerecepten

Naast vlees- en visgerechten kun je ook volledige hoofdgerechten klaarmaken op een barbecue. De lekkerste recepten kun je o.a. op internet vinden zodat je samen met vrienden en familie kunt genieten van heerlijke maaltijden.

Houtskool barbecue

Houtskool barbecueGrillen op houtskool, de traditionele manier, is voor de meeste mensen de leukste manier van barbecueën. De pret begint vaak al bij het aanmaken van de barbecue. Door het grillen op houtskool krijg het vlees een heerlijke geur en smaak. Zo is barbecueën niet alleen lekker, maar wordt het echt bijzonder en gezellig. Een nadeel van de houtskool barbecue is dat het wel even duurt voordat je kunt beginnen met het barbecueën, de kooltjes moeten namelijk smeulen voordat je kunt beginnen met grillen. Ook het schoonmaken van deze barbecue is meer werk. Echter, de geur van de houtskool, de warmte van de barbecue en het geluid van de sudderende gerechten op het rooster maken deze traditionele manier van eten bereiden nog steeds enorm populair. Voor degene die niet zoveel geduld hebben en zo snel mogelijk willen beginnen met barbecueën is er de elektrische barbecue of de barbecue op gas.

Elektrische barbecue

Wil je meer gemak, snel beginnen en niet veel hoeven schoonmaken nadat je hebt gebarbecued? Voor de elektrische barbecue geldt: steek de stekker in het stopcontact, zet de regelbare thermostaat op de juiste temperatuur, heel even wachten, en beginnen maar. Doordat de temperatuur goed te regelen is, gaat het nooit te snel en zal het vlees niet snel aanbranden. Een elektrische barbecue kun je zelfs binnen gebruiken. Direct gebruiksklaar, veilig, schoon en makkelijke regeling van de temperatuur zorgen er voor dat de elektrische barbecue steeds meer aan populariteit wint.Elektrische barbecue
 

Gasbarbecue

De gasbarbecue warmt snel op omdat hij vrijwel gelijk op temperatuur is. Bij veel modellen kun je de gasvlam zelf regelen. De gasflessen dienen wel voor iedere barbecue gevuld te worden. Deze varianten branden op butaan of propaan gas. Naast dat deze barbecue snel op temperatuur is, is de warmtebron ook redelijk goed te controleren. De gasbarbecue is er in open en gesloten modellen.

De gasbarbecues die bestaan uit modules en grote werkbladen noemen we buitenkeukens. Deze buitenkeukens hebben naast de kookmodule ook modules met een kraan, opbergmodule, koelkast, etc. Je kunt de buitenkeuken dan zo uitgebreid maken als dat jij zelf graag wilt. Ook worden er meestal verschillende roosters en bak- en kookplaten meegeleverd.


    Een buitenkeuken met meerdere modules
    Een buitenkeuken met meerdere modules

Betonnen barbecue

Betonnen barbecues zijn vervaardigd uit beton en kun je op een vaste plek zetten in je tuin of op je terras. Je gebruikt houtskool en/of briketten om te kunnen barbecueën. Sommige grotere modellen kun je zelfs gebruiken als tuinhaard. Het stoken van een vuurtje met hout dient wel voorzichtig te gebeuren en je kunt het vuur beter ook niet te snel opstoken. Het voordeel van een betonnen barbecue is dat deze door zijn hittebestendige materiaal jarenlang meegaat. Ook kun je het beton een andere kleur te geven zodat deze helemaal naar jouw eigen smaak is. Om het beton in een andere kleur te verven, moet je wel speciale middelen gebruiken, want het moet tegen de hitte en de weerselementen kunnen en ook nog goed blijven zitten. De winkel of bouwmarkt waar je de betonnen barbecue koopt, kan je hier alles over vertellen. Raadpleeg ook altijd de meegeleverde handleiding.

Barbecuetips

Welke barbecue je het beste kunt kiezen, hangt samen met het aantal personen in jouw gezin en de bereidingswijze waarvan je het resultaat het lekkerst vindt. Er zijn daarnaast verschillen in het soort rooster en de afmeting van het rooster. Erg handig zijn de modellen waarvan het onderstel, het stafief, te verwijderen is en je de barbecue vervolgens kunt gebruiken als tafelmodel. Sommige barbecues zijn voorzien van een opbergrek voor de accessoires. Voor het opbergen bestaan er barbecues die inklapbaar zijn tot koffer, zo kun je de barbecue gemakkelijk opruimen of bijvoorbeeld meenemen op vakantie.

Barbecue accessoires

Er zijn veel verschillende accessoires verktijgbaar voor een barbecue. Denk bijvoorbeeld aan barbecue gereedschap, afdekhoezen, handschoenen of een receptenboekje. Sommige accessoires worden standaard meegeleverd, maar vaak zijn deze optioneel en dien je ze los aan te schaffen. Op Kieskeurig.nl vind je een uitgebreid aanbod aan barbecue accessoires.

Veilig barbecuen

Het is raadzaam om bij de traditionele methode van barbecueën een emmer water of zand klaar te zetten om een eventuele brand snel te kunnen doven. Let er bij de elektrische barbecue op dat je niet over het snoer struikelt en bij de gas methode dat je de gasbus goed hebt aangesloten. Ook het gebruik van handschoenen is aan te raden.

Wees extra alert met kinderen en huisdieren in de buurt van de barbecue. Kinderen zijn nieuwsgierig en willene vaak  komen kijken bij de barbecue. Houd kinderen en huisdieren op een veilige afstand ten opzichte van de barbecue.

Als laatste is het belangrijk om op te letten met kleding. Sommige kledingstukken vatten namelijk gemakkelijk vlam. Denk bijvoorbeeld aan een fleecetrui of een los geweven, lichte stof.

Beste barbecues
Populairste barbecues