Informatie over pannen

Je bent toe aan een nieuwe pannenset of aan een nieuwe pan maar weet even niet wat je nodig hebt. Het oog wil natuurlijk ook wat, dus kijk ook naar het uiterlijk van de pan die je wilt kopen. Het belangrijkste is toch wel waarvoor je een pan wilt gebruiken en voor welke warmtebron een pan geschikt is.

pannen

Bekijk alle Pannen

Verschillende pannen

Er zijn veel verschillende soorten pannen te verkrijgen tegenwoordig. Voor ieder gerecht is er wel een speciale pan te krijgen.

Koekenpan
Een koekenpan is rond van vorm en heeft een lage rand. Er zijn verschillende afmetingen, van Ø 20 cm tot en met Ø 32 cm. Een koekenpan wordt meestal gebruikt om voedsel op een hoog vuur te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een eitje bakken, vlees aanbraden, pannenkoeken bakken en snel een uitje aanfruiten.

Hapjespan
De vorm van een hapjespan is rond met een iets hogere rand. Een hapjespan beschikt ook over een deksel. De afmeting van een hapjespan is Ø 24 cm of Ø 26 cm. Een hapjespan is ideaal voor het bereiden van eenpansgerechten. Denk bijvoorbeeld aan stamppotten, chili con carne of paella. Ook het laten sudderen van vlees is in de hapjespan zeer gemakkelijk.

Steelpan
Een steelpan is rond van vorm, heeft een hogere rand, maar is veel kleiner dan een koekenpan. De meeste steelpannen hebben een diameter van Ø 14 cm, Ø 16 cm of Ø 18 cm. Voor het bereiden van sauzen is een steelpan zeer ideaal. Maar ook voor het koken van rijst, pasta of groenten kan een steelpan gebruikt worden.

Wokpan
Een wokpan heeft een ronde vorm en heeft een veel hogere rand dan een koekenpan. De afmeting van een wokpan is meestal Ø 26 cm of Ø 28 cm. Wil je lekker groenten, vlees of vis met elkaar roerbakken, dan is een wokpan ideaal. Vanwege de hoge rand kun je de ingrediënten gemakkelijk in de pan omhusselen.

Wok/Wadjan
Ook de vorm van een wadjan is rond en heeft een hoge rand maar de wadjan heeft een grotere inhoud dan een wokpan. Een wok/wadjan heeft meestal een diameter van Ø 36 cm. Wanneer je kookt of roerbakt voor een heel gezin of voor meerdere personen dan komt de extra inhoud van een wadjan zeker van pas. Roerbakken wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan. Het is makkelijk, snel en zeer gezond. Een wokpan of wadjan mag dan ook eigenlijk niet meer in de keuken ontbreken.

Kookpan
Een kookpan is rond, heeft een hoge rand en beschikt over een deksel. De afmetingen waarin een kookpan te verkrijgen is, variëren van Ø 16 cm t/m Ø 24 cm.Voor het bereiden van aardappels of groenten is een kookpan uitermate geschikt.

Grillpan
De vorm van een grillpan kan verschillend zijn, rond of vierkant. Er zijn dus ook verschillende soorten afmetingen. Je herkent een grillpan aan de ribbels in de pan. Hierdoor krijg je het mooie grillmotief in het vlees of de vis. Het voordeel van de ribbels is dat het vlees of de vis gezonder wordt bereid. Het vet of vocht wordt namelijk niet te veel in het vlees getrokken omdat dit tussen de ribbels achterblijft.

Vispan
Een vispan heeft een afwijkende vorm, meestal ovaal. Er zijn meerdere afmetingen te verkrijgen. Omdat een vispan ovaal van vorm is, is deze ideaal voor het bakken van vis. Een grote vis kun je in zijn geheel bakken in de pan. Ook een vispan kan beschikken over ribbels.
Pannenkoekpan
Natuurlijk kun je in een koekenpan een pannenkoek bakken. Maar wanneer je echte flensjes wilt bakken, is een pannenkoekenpan uitermate geschikt. Deze heeft namelijk een zeer lage rand waardoor de pannenkoek nog makkelijker uit de pan glijdt. De afmeting van een pannenkoekenpan is meestal Ø 25 cm. Een mooi formaat van een pannenkoek.

Soeppan
Een soeppan is rond van vorm en heeft een zeer hoge rand. Er zijn verschillende soorten afmetingen verkrijgbaar. Ideaal wanneer je een grote pan soep wilt bereiden. Hoe vaak wordt er niet gezegd dat een grote pan met soep lekkerder is dan wanneer je maar een klein beetje bereidt. Denk maar aan snert!

Sauspan
Voor het snel en makkelijk bereiden van sausjes is er de speciale sauspan. Klein van formaat, makkelijk in gebruik en ziet er net zo uit als een klein wokpannetje. Het formaat van een sauspannetje is meestal Ø 16 cm.

Hulpzame pannen

Snelkookpan
Een snelkookpan wordt ook een hogedrukpan genoemd. Wanneer je snel een gerecht wilt maken, bijvoorbeeld draadjesvlees, rollade, sperziebonen, zalm of stoofpot, kun je dit bereiden in de snelkookpan. Met een snelkookpan kun je namelijk snel, makkelijk, gezond en veilig een gerecht bereiden. Tot wel drie keer zo snel als in een gewone pan.

Vroeger werd de snelkookpan veel gebruikt. Deze werd toen nog met een beugel dichtgedraaid. De snelkookpan was niet weg te denken uit de keuken. Er werd namelijk uitgebreid gekookt en iedere maaltijd werd zorgvuldig bereid. Door veranderingen, gemakkelijker koken en natuurlijk de kant-en-klaarmaaltijden, is de snelkookpan een beetje uit het beeld verdwenen.

Tegenwoordig wordt de snelkookpan steeds vaker weer uit de kast gehaald. Het zelf bereiden van maaltijden is in opmars. Natuurlijk veel gezonder en mensen willen weten wat ze klaarmaken. Doorgaans zijn er snelkookpannen verkrijgbaar die voorzien zijn van een stoomkookfunctie. Ook zijn er nu meerdelige snelkookpannen en snelkookpannen met meerdere standen te vinden. Door een snelkookpan te gebruiken, verbruik je aanzienlijk minder energie en daardoor bespaar je op je energiekosten.


Slowcooker

Tegenover de snelkookpan staat de slowcooker. Stel je wilt stoofpotjes, stoofschotels of bonenschotels koken. Een slowcooker is daarvoor speciaal ontwikkeld. Het gerecht gaart op deze manier heel langzaam en dat gebeurt op een lage temperatuur. Het nut van het gebruik van een slowcooker is de laatste jaren meer bekend geworden. Doe in de ochtend voordat je naar je werk gaat de ingriediënten (voor bijvoorbeeld een soeprecept) in de slowcooker. Op het moment dat je terug bent, ruik je de heerlijke geur van je gerecht en hoef je niet meer gauw naar de winkel terennen om een kant-en-klaarmaaltijd te kopen. Ook aan het eind van de dag hongerig en moe aan het koken beginnen is dan niet meer nodig!

Warmtebron

Er zijn meerdere warmtebronnen waar je uit kunt kiezen. Wanneer je op gas kookt dien je minimaal een pan te kopen die op gas werkt. Dat zal niet zo’n probleem zijn want alle pannen werken op gas. Wanneer je op inductie kookt, dien je echt een pan te kiezen die op inductie werkt. Let op! Als je dan toch een pan kiest die geschikt is voor keramisch, zal je pan zeer snel kapot gaan!

Uit de volgende warmtebronnen kun je kiezen:


1. Gas
2. Elektrisch
3. Keramisch
4. Halogeen
5. Inductie















Stel je gaat verhuizen of je krijgt een nieuwe keuken. Je hebt eerst gekookt op gas en je gaat nu koken op halogeen. Helaas je dient een nieuwe pannenset te kopen. Maar wat als het andersom is? Je hebt gekookt op keramisch en gaat nu op gas koken. Dan kun je je huidige pannenset gerust gebruiken.

Ook kan het zijn dat een pan geschikt is voor de oven. Je kunt dus de pan inclusief gerecht afbakken in de oven. Maar ook opwarmen is mogelijk in de oven, je hoeft niet het gerecht eerst in een ovenschaal te doen. Let er goed op dat dit wel op de verpakking staat!

Welke warmtebron je ook hebt, let erop dat je het juiste formaat pan op het juiste formaat kookzone zet. Het is niet handig dat je een steelpan van Ø 14 cm op een kookzone van Ø 22 cm zet. Zo zal je pan eerder kapot gaan en verbruik je natuurlijk ook veel meer energie dan nodig. Zorg er dus altijd voor dat de pan die je gebruikt, de kookzone netjes afdekt.

Anti-aanbaklaag

Het woord anti-aanbak zegt het eigenlijk al, niet aanbakken. De speciale anti-aanbaklaag die in de pan is geperst, zorgt ervoor dat de gerechten niet blijven plakken in de pan. Het beste is ook om een pan met anti-aanbaklaag niet schoon te maken met een sopje, maar alleen met warm water af te spoelen. Zo blijft de anti-aanbaklaag het beste functioneren. Wanneer je toch de pan wilt schoonmaken met een sopje, vet de pan dan regelmatig in met wat olie. Gewoon op een tissue even over de anti-aanbaklaag wrijven en de pan is weer klaar voor gebruik. Wanneer je de anti-aanbaklaag optimaal onderhoudt, zul je langer plezier hebben van de pan.

Warmte-indicator

Sommige pannen zijn uitgerust met een speciale warmte-indicator. Wanneer deze egaal rood gekleurd is, is de pan op de juiste baktemperatuur. Je kunt gelijk beginnen met bakken.

Anti-Distortion Disc (ADD)

Een Anti-Distortion Disc, afgekort als ADD, is een in de bodem geperste schijf die ervoor zorgt dat de bodem niet kan kromtrekken. Wanneer de pan hiermee is uitgerust, zal deze niet krom trekken.

Beste pannen
Populairste pannen