Fietsendrager kopen: deze info helpt je verder

Wil je de beste fietsendrager kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct Fietsendragers vergelijken Bekijk en vergelijk

Neem je fietsen mee op vakantie!

Neem je fietsen mee op vakantie!

Leuk toch, je fietsen meenemen op autovakantie of voor een dagje of weekendje weg? Dat kan als je een goede fietsendrager kiest. Maar je moet natuurlijk wel wat achtergrondinformatie hebben voor je jouw ideale fietsendrager aanschaft.

Omdat jij de beste fietsendrager wilt kopen voor jouw situatie, helpen wij je verder door je nuttige informatie en tips te bieden. Zo vind je de drager die precies bij jouw wensen en eisen past.

Direct fietsendragers vergelijken


Eigenschappen van een fietsendrager

De eigenschappen van een fietsendrager

Het kan zijn dat je bepaalde eigenschappen heel belangrijk vindt bij de aanschaf van een drager. Lees hieronder meer over de features die beschikbaar zijn voor fietsendragers.


Aantal fietsen

De meeste fietsendragers zijn geschikt voor twee of drie fietsen. Maar er zijn ook exemplaren waar maar één fiets of juist vier fietsen op passen. Kies het aantal dat past bij jouw behoefte.

Ook zijn er een paar modellen waar kinderen tot maximaal 35 kilo op kunnen plaatsnemen. Dit is echt voor de wat grotere kinderen en over een echt fietsstoeltje kun je dan al bijna niet meer spreken. Het bestaat met name uit een kleine rugsteun achterop de bagagedrager en steuntjes om de voeten op te kunnen zetten.

Bevestiging van de fiets

De manier waarop de fietsen op de fietsdrager worden bevestigd, verschilt ook per type. Sommige varianten gebruiken hiervoor het frame van de fiets, terwijl andere modellen de voorvork of de crank gebruiken. Dit is het verbindingsstuk tussen de trapas en het pedaal.

Fietsendrager voor elektrische fietsen en ATB’s

De meeste fietsdragers zijn geschikt voor de traditionele tour- of stadsfiets. Als je hem wilt gaan gebruiken voor bijvoorbeeld mountainbikes, kies dan voor een fietsdrager die beschikt over brede wielgoten. Bij een aantal fietsdragers is deze ATB-wielgoot standaard, bij andere kun je een bredere goot aanschaffen als accessoire. Hier passen alle fietsen in.

Elektrische fietsen kunnen ook via een fietsdrager vervoerd worden, maar niet iedere fietsdrager is hiervoor geschikt. Niet elke fietsdrager kan namelijk het gewicht van een elektrische fiets dragen. Eén elektrische fiets zal geen probleem opleveren, maar bij twee wordt het al lastiger. Een elektrische fiets inclusief accu weegt al snel zo’n 30 kg .

Laadvermogen

Sommige fietsendragers kunnen meer dan 50 kg dragen en andere modellen juist minder dan dat. Het laadvermogen is vooral belangrijk als je een fietsendrager voor elektrische fietsen zoekt. Deze zijn namelijk een stuk zwaarder dan gewone fietsen.

Elektrische aansluiting

Elke fietsendrager heeft een stekker die je aansluit op de auto om de verlichting van stroom te voorzien. De aansluiting op de auto is meestal geschikt voor een 7-polige stekker, maar inmiddels is de 13-polige stekker (Jaeger) de standaard geworden. Heeft je fietsendrager een 7-polige stekker en je auto al een 13-polige aansluiting? Dan kun je met een verloopstekker de drager gewoon blijven gebruiken.

Bevestiging van de fiets

De manier waarop de fietsen op de fietsdrager worden bevestigd, verschilt ook per type. Sommige varianten gebruiken hiervoor het frame van de fiets, terwijl andere modellen de voorvork of de crank gebruiken. Dit is het verbindingsstuk tussen de trapas en het pedaal.

Kantelbaar of inklapbaar

Als de fietsendrager kantelbaar is, kun je altijd goed bij de kofferbak komen, ook als er fietsen op de drager staan. Inklapbare fietsendragers kun je gemakkelijk opbergen, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen.


Verschillende soorten fietsendragers

Verschillende soorten fietsendragers

Weet je al welke fietsendrager je gaat kiezen? Er zijn namelijk verschillende soorten. Op basis van jouw wensen en eisen kun je verschillende soorten vergelijken. Zo kun je de beste fietsendrager kopen voor jouw situatie.


  • Fietsendrager op de trekhaak

    Heb je een trekhaak onder je auto zitten? Dan is dit dé aangewezen plaats voor een fietsendrager. Je kunt een trekhaakmodel op iedere trekhaak bevestigen, soms met een speciaal koppelstuk. De fietsen kun je eenvoudig bevestigen via de crank of het frame.

    Let op: veel fietsendragers mag je tot maximaal 50 kg belasten. Maar waar je eigenlijk op moet letten is de maximale kogeldruk van de trekhaak die onder jouw auto is gemonteerd. Het totaalgewicht van de fietsdrager plus de fietsen mag de toegestane kogeldruk niet overschrijden. Meestal staat de kogeldruk vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting.

  • Fietsendrager op het dak

    Het dak van je auto is ook een plaats om je fiets(en) te vervoeren. Het voordeel van deze methode: de trekhaak blijft vrij om een caravan of aanhanger te trekken. Een nadeel is echter dat de fietsen veel wind vangen. Reken dus op hoger brandstofverbruik en lawaaihinder. Daarnaast is het plaatsen van een fiets lastiger omdat je op hoogte werkt. En je hebt voor deze constructie dakdragers nodig.

    Let op: de maximale dakbelasting van je auto is heel belangrijk bij deze fietsendragers. Je kunt de maximale dakbelasting in het instructieboekje van je auto terugvinden, maar ook even navragen bij de garage.

  • Fietsendrager voor de kofferbak of vijfde deur

    Wil je een fietsendrager zonder trekhaak toch aan de achterkant van je auto bevestigen, dan kan dat aan de kofferbak of de vijfde deur. Dit type fietsendrager wordt met speciale snelbevestigingen op de auto gemonteerd en is voorzien van een rubbercoating om de auto te beschermen.

    Let op: je moet er wel voor zorgen dat de achterlichten en de nummerplaat zichtbaar blijven, anders moet je een apart lichtblok kopen.

  • Fietsendrager voor de caravan

    Er zijn speciale fietsdragers verkrijgbaar die achterop de caravan worden gemonteerd en plaats bieden aan twee of drie fietsen. Ook op de dissel van een caravan of vouwwagen kun je fietsen vervoeren.

    Let op: als je de fietsen gaat vervoeren op de dissel is het belangrijk dat je de maximale kogeldruk niet overschrijdt. Deze kogeldruk staat meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting.


Fietsendrager vs alternatieven

Fietsendrager versus aanhangwagen, imperiaal en kofferbak

Naast een fietsendrager zijn er natuurlijk nog andere manieren om je fiets met de auto te vervoeren. Een aanhangwagen is optie, maar die moet je dan al wel hebben of nog aanschaffen. Bovendien is het ook best wat werk om je fietsen dan goed vast te zetten. Wil je je fietsen bovenop de aanhanger zetten, dan heb je weer een aparte constructie nodig. En eigenlijk is een imperiaal geen optie meer van deze tijd. Er zijn immers speciale fietsendragers voor op het dak. Een fietsendrager is dus simpelweg veel praktischer dan de andere opties. Je zet de fietsen op hun plek vast en klaar ben je.


Stel jezelf de volgende vragen over je fietsendrager

Hoeveel fietsen wil je tegelijk mee kunnen nemen? Hoeveel laadvermogen moet de fietsendrager hebben? Welke fietsbevestiging en elektrische aansluiting heeft je voorkeur? Wil je met de fietsendrager elektrische fietsen of ATB’s vervoeren? Moet hij kantelbaar en/of inklapbaar zijn? En welk type drager wil je eigenlijk: een fietsendrager zonder trekhaak, een fietsendrager op de trekhaak of een fietsendrager op het dak?

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de beste fietsendrager kopen. Ben je afhankelijk van een beperkt budget, dan lever je vaak in op kwaliteit en de hoeveelheid fietsen die je tegelijk kunt meenemen.

Eenvoudig Fietsdragers vergelijken Bekijk en vergelijk

De nieuwste ontwikkelingen

De nieuwste ontwikkelingen


Doordat er steeds meer elektrische fietsen verkocht worden, spelen fabrikanten hierop in door extra stevige fietsdragers op de markt te brengen. Verder wordt er vooral geïnnoveerd op het gebied van gemak, gewicht en ruimtebesparing.


Beste fietsendragers
Populairste fietsendragers