Espressomachine kopen | Tips en informatie

Als je een nieuwe espressomachine wilt kopen, dan vind je hier de informatie en tips die je daarvoor nodig hebt. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct espressomachines vergelijken Bekijk en vergelijk

Espressomachine kopen

Zet zelf de lekkerste espresso

Als je toe bent aan een aangename opkikker, dan is een kopje espresso precies wat je zoekt. Natuurlijk kun je die heerlijke Italiaanse koffie onderweg of op je werk nuttigen, maar ook thuis kun je in een handomdraai echte espresso maken. Stap 1 is in dat geval een espressomachine kopen.

Als je nog niet goed weet welke espressomachine je moet kiezen, lees dan verder voor meer informatie over de verschillende soorten en de mogelijkheden van dit apparaat. Voor je het weet zet je zelf de lekkerste espresso.

Direct espressomachines vergelijken

Werking

Zo werkt een espressomachine


Maximale smaak uit fijn gemalen koffiebonen halen, dat is het doel van een espressomachine. Tijdens het proces wordt water tot 90°C verwarmd. Zodra de goede temperatuur bereikt is, wordt het water bij een druk van ongeveer 9 bar langs 7 tot 10 gram koffiebonen geleid. Dat levert een heerlijk kopje Italiaanse koffie van ongeveer 30 ml op.

Houd je meer van cappuccino? Dat komt goed uit, want met een dergelijk koffiezetapparaat kun je naast espresso ook andere, op espresso gebaseerde, koffiesoorten zetten. En aangezien cappuccino bestaat uit espresso, melk en melkschuim, kun je dit ook thuis maken. De meeste espressomachines zijn voorzien van een schuimpijpje om stoom te maken, waarmee je melk opschuimt voor de bereiding van cappuccino.

Met een espressomachine maak je dikkere koffie waarin meer koffiebonen opgelost zijn. Het drankje komt dan ook binnen als een sterke cafeïneboost. Naast de sterke smaak is ook het laagje crema (schuim op de espresso) typerend. Wil je eens iets anders? Voeg dan gestoomde melk of een smaakje toe door middel van een siroop. Allemaal goede redenen om zelf een espressomachine te kopen en te experimenteren met je favoriete warme drank.


Soorten

Soorten espressomachines

We kunnen de machines onderverdelen in drie soorten: • Handmatige espressomachines • Halfautomatische espressomachines • Automatische espressomachines Welke het beste bij je past, ligt aan de tijd en moeite die je wilt besteden aan je kopje espresso. Natuurlijk speelt je budget ook mee want er zijn machines in allerlei prijsklassen. Ook is er verschil tussen het type koffie dat gebruikt wordt in de machines: • Portiesysteem Zet je espresso eenvoudig met een capsule of cup. • Halfautomaat Vul zelf de filterhouder met gemalen koffie of bonen die door de machine gemalen worden. • Volautomaat Hiervoor gebruik je bonen of gemalen koffie. Stel eventueel zelf in wat de maalgraad van de bonen moet zijn en hoeveel water er gebruikt moet worden. Hieronder zetten we de verschillende soorten espressomachines voor je op een rij en leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn van elk type.


 • Handmatige espressomachine

  Gaat het je om de belevenis van het koffiezetten, dan is een handmatige espressomachine perfect voor jou. In de metalen boiler wordt het water verhit dat door de gemalen koffie wordt geleid. Het tempo waarin dat gebeurt, bepaal je zelf met de hendel.

  Eerlijk is eerlijk: je hebt echt eer van je werk als je met een handmatige espressomachine een overheerlijk kopje hebt gerealiseerd. Maar je moet er dus wel iets voor doen. Oefening baart kunst, want het gaat meestal niet vanaf de eerste keer goed.

  Voordelen van de handmatige variant is dat ze relatief voordelig zijn en dat ze jarenlang meegaan, plus dat je jezelf een echte barista waant als je hem gebruikt!

 • Halfautomatische espressomachine

  Wil je iets meer gemak dan bij een handmatig apparaat, maar toch nog wel zelf controle hebben over het eindresultaat? Dan is een halfautomatische espressomachine ideaal voor jou. Je kunt dan zelf de temperatuur en brouwdruk bepalen en via de handmatige hendel zet je de pomp aan en uit.

  Je kent de halfautomatische espressomachines vast en zeker uit cafés en restaurants. Als je thuis ook zo semiprofessioneel wilt zijn, dan kan dat dus. De kosten voor de machine zijn iets hoger, maar het scheelt je wel veel tijd.

 • Automatische espressomachine

  Droom jij van de gemakkelijkste oplossing en wil je gewoon een espresso na een druk op de knop? Dan wil je vast een automatische espressomachine kopen. Als je er tenminste het budget voor hebt, want aan het gemak van deze machines hangt een prijskaartje.

  Maar dan heb je ook wat, want een elektronisch controlesysteem regelt alles voor je. Bovendien heb je de keuze uit allerlei opties, zoals een ingebouwde vermaler, dubbele boilers en ‘snel stoom’-technologie. Doe er water en je favoriete gemalen koffiebonen in en klaar ben je. Espresso’s, cappuccino’s en latte’s… Zeg het maar!

 • Pistonmachine

  Hoewel er inmiddels vele soorten espressomachines beschikbaar zijn, blijft een pistonmachine toch tot de verbeelding spreken van veel mensen. Logisch, want het bedienen ervan ziet er heel professioneel uit en heeft een authentieke sfeer.

  In de pistons van deze machines zit een filtercup waar je gemalen koffie in doet, die je aanstampt met een tamper. Zo kun je dus zelf exact de hoeveelheid koffie bepalen die je gebruikt voor je espresso. Via een stoompijpje kun je eventueel melk opschuimen.

 • Ingebouwde espressomachine

  Houd je van design en van een complete keuken? Dan past een ingebouwde espressomachine perfect in jouw huishouden. Een professionele espresso zetten vanuit je strak ingebouwde machine, dat wil elke liefhebber!

  Houd er wel rekening mee dat deze types vooral voor nieuwbouwkeukens ideaal zijn. In een bestaande keuken is het vaak lastig om de aansluiting mooi te realiseren. Bovendien zijn de meerkosten niet altijd de moeite waard. Dit kun je zelf het beste bepalen.

 • Met druk gebrouwen koffiemachines

  Een variant op espressomachines zijn de koffiemachines die ook met druk brouwen om de smaak optimaal uit de koffie te halen. De druk is hier echter minder hoog doordat ze geen pomp hebben en echte fans proeven dat. Daar staat tegenover dat deze machines vaak erg voordelig zijn. Vraag jezelf dus af of je bereid bent om in te leveren op smaak in ruil voor een goede prijs.


Tip

Tip: je espressomachine ontkalken


Als je een espressomachine hebt gekocht, is het belangrijk dat je die ook regelmatig ontkalkt. Zo voorkom je schade aan je machine door kalkafzetting. Bovendien is regelmatig ontkalken vaak een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op de garantie bij de fabrikant. Ontkalken kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met azijn of met een ontkalkingsmiddel. In de handleiding staat hoe je dit het beste kunt doen voor jouw machine.


Keuzehulp

Welke espressomachine kies je?


Wil je een espressomachine kopen, dan heb je vast al een voorkeur voor het type koffie dat je wilt gebruiken. Zo zijn er uitgesproken voor- en tegenstanders van bonen, capsules en gemalen koffie. Dit is een belangrijk selectiecriterium voor veel mensen. Ook de tijdsinvestering per kopje espresso speelt mee. Een handmatige espressomachine vereist meer tijd van jouw kant dan een automatische.

Een ander element waar je goed op moete letten als je wilt weten welke espressomachine bij jou past, is het aantal extra functies dat erop zit. Vind je het bijvoorbeeld handig om een melkopschuimer, kopjeswarmer of timer te hebben? Wil je een display dat je informatie geeft of vind je dit allemaal niet nodig?

Is de prijs erg belangrijk voor je, dan is het goed om na te denken over de hoeveelheid kopjes espresso die je drinkt per dag. Vaak is goedkoop in dat geval namelijk duurkoop. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een handmatige espressomachine duurdere kopjes espresso maakt dan een halfautomatische of automatische. Het advies is dan ook om bij een kopje per dag gewoon een voordelige machine te kopen en wanneer je grootverbruiker bent toch wel te investeren in een automatische espressomachine.

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de juiste espressomachine kiezen.


Direct espressomachines vergelijken Eenvoudig espressomachines vergelijken

Trends

Nieuwe trends in espressomachines


Als we het hebben over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van espressomachines, dan komt uiteraard ook ‘internet of things’ aan bod. Zo zijn er al machines die je kunt bedienen via een app. Je selecteert via je smartphone of tablet de koffievariant van jouw keuze en past de druk, hoeveelheid koffie, sterkte en andere instellingen aan naar jouw persoonlijke voorkeuren.

Verder zijn er espressomachines met verschillende bonenreservoirs: een grote en een kleine voor een enkel kopje. Interactieve displays zijn een andere trend die steeds meer ingezet wordt. Daarmee zie je precies wat je zet en met welke instellingen. Uiteraard gaat het hier vaak om touchscreen, zodat je via het display de machine kunt bedienen.

Tot slot zijn er fabrikanten bezig met espressomachines voor warme én koude dranken. Hoe dat precies werkt in de praktijk, zullen we nog even moeten afwachten.


Beste espressomachines
Populairste espressomachines