Videokaarten vergelijken en kopen (502 resultaten)

Filteren

Beste

Nieuwste

Videokaarten vergelijken

Een videokaart, ook wel een grafische kaart of GPU genoemd, is een belangrijk onderdeel van een computer dat zorgt voor de weergave van alle visuele elementen op het beeldscherm. De eerste videokaart werd geïntroduceerd in 1981 en is sindsdien sterk in ontwikkeling. De rekenkracht van videokaarten wordt iedere nieuwe generatie grofweg verdubbeld.

De meeste moderne moederborden zijn standaard voorzien van een ingebouwde videokaart, waarmee de meeste standaard programma’s op een computerscherm kunnen worden weergegeven. Daarnaast bieden verschillende nieuwe processors tegenwoordig geïntegreerde grafische functionaliteit. Voor het weergeven van zwaardere graphics in bijvoorbeeld 3D-games is echter een losse, krachtige videokaart nodig.

De videokaart is een insteekkaart. Dit betekent dat de losse kaart in één van de aanwezige poorten op het moederbord gestoken moet worden. Dit gaat in de meeste gevallen via de PCI, PCI-expres of AGP poort.

Aangezien een grafische kaart erg warm kan worden, is deze vaak voorzien van één of meerdere ventilatoren voor de koeling. Andere kaarten gebruiken passieve koeling waarbij de warmte wordt weggeleid, of waterkoeling.

Snelheid: Grafische processor en geheugen

Het kloppende hart van de videokaart wordt gevormd door de grafische processor, ook wel de chipset genoemd. Deze bepaalt in grote mate de snelheid van de videokaart en daarmee bijvoorbeeld de kwaliteit waarop games kunnen worden gespeeld. Voor de nieuwste games en het draaien van zware grafische applicaties is dan ook een goede chipset nodig.

De snelheid van de grafische processor wordt aangeduid in de kloksnelheid, of de core-clock. Hoe hoger deze kloksnelheid is, des te beter de grafische kaart zal presteren. Voor betere resultaten zijn sommige videokaarten voorzien van meerdere grafische processors.

Naast een grafische processor is een videokaart voorzien van eigen werkgeheugen. Dit ingebouwde geheugen ontlast het RAM-geheugen van de computer. De meeste moderne videokaarten maken gebruik van DDR5 werkgeheugen, dat een stuk sneller is dan het veelgebruikte DDR3 geheugen van de computer.

Meerdere kaarten: SLI en Crossfire

Er kunnen tegelijkertijd meerdere videokaarten in één computer geplaatst worden. Om samen beter te kunnen presteren moeten deze in een bepaalde opstelling geplaatst worden. De meest gebruikte opstellingen zijn SLI en Crossfire.

SLI wordt gebruikt bij videokaarten van producent Nvidia. Dit werkt alleen met kaarten die gebruik maken van dezelfde chipset. De twee kaarten worden verbonden met een verharde kabel. De uit te voeren grafische taken worden daarna tussen de twee videokaarten verdeeld.

Crossfire is de koppelmethode van fabrikant ATI. Hierbij kunnen ook videokaarten met verschillende chipsets aan elkaar worden gekoppeld, zolang deze Crossfire maar ondersteunen. Wel wordt de snelheid teruggeschakeld naar de traagste videokaart.

Aansluitingen videokaart

De videokaart is op de achterzijde voorzien van verschillende poorten, waarop randapparatuur zoals de computermonitor kan worden aangesloten. De meest voorkomende aansluitingen op een grafische kaart zijn:

 • DVI
  Digitaal beeld wordt naar een beeldscherm overgebracht via een DVI-aansluiting. Het stekkertje heeft een witte kleur met vierkante contactpunten.

 • VGA
  VGA wordt gebruikt voor het verzenden van analoog beeld naar de monitor. De aansluiting heeft een blauwe kleur met ronde puntjes.

 • HDMI
  HDMI is geschikt voor het overbrengen van digitaal beeld en geluid naar een monitor of televisie. Dit is een langwerpige platte aansluiting.

 • TV-out
  TV-out verstuurt analoog beeld en geluid naar een televisiescherm. Deze heeft een ronde coax-aansluiting.