Processors vergelijken en kopen (236 resultaten)

Beste

Nieuwste

Processors vergelijken

De processor, ook wel een CPU (Central Processing Unit) genoemd, is verantwoordelijk voor het uitvoeren, bewerken en controleren van computertaken. De processor is in grote mate bepalend voor de snelheid van het systeem en wordt dan ook wel gezien als het kloppende hart van de computer.

De eerste processors waren niet meer dan grote printplaten. In de jaren '70 deed echter de microprocessor zijn intrede, waarbij alle benodigde techniek op één kleine chip werd geplaatst. De rekenkracht van processors is daarna explosief toegenomen en inmiddels zijn processors geschikt voor zelfs de zwaarste computertaken.

Er is inmiddels een breed aanbod aan verschillende processors, dat ieder jaar verder wordt uitgebreid. Voor goedkopere computersystemen zijn er processors verkrijgbaar vanaf enkele tientjes. Voor de duurste processors moeten echter duizenden euro’s worden neergeteld.

AMD of Intel?

Er zijn momenteel twee fabrikanten die samen verantwoordelijk zijn voor vrijwel alle verkrijgbare processor. Dit zijn Intel en AMD.

Intel heeft het meest uitgebreide aanbod en levert veruit de meeste processors voor pc’s. Het bedrijf richt zich vooral op de prestaties van processors. Intel is dan ook de beste keuze wanneer je gebruik wilt maken van zware grafische programma’s of veel aan gaming doet.

AMD is meer geschikt voor alledaags gebruik, zoals het surfen op het internet, versturen van e-mails en gebruik van Office. De processors van AMD zijn minder prestatiegericht, maar daardoor wel goedkoper. Er zijn echter uitzonderingen en ook AMD heeft enkele hoogwaardige processors op de markt.

De fabrikanten gebruiken voor hun processors een andere processorvoet (socket). Dit houdt in dat deze alleen geplaatst kan worden op een bijpassend moederbord. Het is dan ook belangrijk te controleren of de nieuw aan te schaffen processor geschikt is voor de aansluiting op het moederbord.

Processors vergelijken

Dankzij de ingewikkelde benaming van processors kan het lastig zijn een keuze te maken. Let echter op de onderstaande specificaties en je krijgt een goed beeld van de mogelijkheden die een processor je biedt.

 • Cores
  Een processor kan beschikken over één of meerdere rekenkernen, ook wel cores genoemd. Meer samenwerkende cores betekent meer snelheid. De meeste moderne processors, zoals de snelle Intel core i7, maken gebruik van vier cores.

  Er worden ook processors gemaakt met zes tot acht rekenkernen, waarbij een deel van de cores alleen wordt gebruikt voor minder veeleisende taken. Deze processors worden vooral gebruikt in smartphones.

 • Kloksnelheid
  Van grote invloed op de prestaties van een processor is de kloksnelheid. Dit is de hoeveelheid instructies die de rekenkern per minuut kan uitvoeren en wordt uitgedrukt in Mhz. Een hogere kloksnelheid betekent in principe een snellere computer.

 • Cache
  Cache is het werkgeheugen dat is ingebouwd in de processor zelf. Dit geheugen is veel sneller dan het standaard RAM-geheugen dat in een computer aanwezig is. Een grotere hoeveelheid cachegeheugen biedt de processor snellere toegang tot gegevens.