Netwerkadapters vergelijken en kopen (408 resultaten)

Filteren

Beste

Nieuwste

Netwerkadapters vergelijken

De netwerkadapter is het stuk hardware dat verbinding maakt tussen een computer en het netwerk. De meeste los verkochte netwerkadapters maken gebruik van een wifi-verbinding. Voor andere adapters is het aansluiten van een UTP-kabel nodig. De netwerkadapter kan in de meeste gevallen eenvoudig in een desktop pc of laptop worden geplaatst om deze met het internet te verbinden.

Soorten netwerkadapters

Hieronder worden de kenmerken van de meest voorkomende soorten netwerkadapters belicht.

 • Wifi USB-adapter
  Een wifi USB-adapter kan een draadloze internetverbinding maken via de USB-poort van de computer. De wifi USB-adapter is eenvoudig te installeren en heeft in de meeste gevallen geen software nodig. Voor laptops zijn er extra compacte USB-netwerkadapters verkrijgbaar.

 • Cardbus netwerkkaart
  Een cardbus netwerkkaart wordt vooral gebruikt in laptops. Deze netwerkadapter heeft een langwerpige platte connector die in een beschikbare sleuf van de laptop gestoken kan worden. Nieuwere laptops zijn vaak voorzien van een ingebouwde netwerkadapter.

 • PCI netwerkkaart
  De PCI netwerkkaart kan in een vrije PCI- of PCI Expresspoort op het moederbord van de computer worden gestoken. Hiervoor dient wel de computerkast te worden geopend. Verschillende PCI netwerkkaarten zijn voorzien van antennes voor het gebruik van draadloos internet.

 • Range extenders
  Een aparte groep netwerkadapters wordt gevormd door de zogenaamde range extenders. Deze worden niet direct in een computer geplaatst, maar versterken het netwerksignaal afkomstig van het accesspoint voor een beter bereik. Voorbeelden zijn de homeplug, die internet via het stopcontact mogelijk maakt, en wifi-repeaters.

Netwerkadapters vergelijken

Het is aan te raden de verschillende types netwerkadapters te vergelijken op de onderstaande kenmerken. Deze kunnen van grote invloed zijn op de werking van het draadloze netwerk.

 • Snelheid
  De maximale snelheid van een netwerkadapter is afhankelijk van de ondersteunde netwerkstandaard. Dit wordt aangegeven met IEEE 802.11, gevolgd door de letter b, g of n. Deze letters zijn goed voor maximale internetsnelheden van respectievelijk 11 Mbps, 54 Mbps en 300 Mbps.

 • Bereik
  Om grotere afstanden te overbruggen, moet een draadloze netwerkadapter voorzien zijn van goede antennes. Sommige netwerkadapters zijn daarom voorzien van twee of meer antennes. Deze hebben over het algemeen een beter bereik.